vytisknout velikost písma Barborky: něžné květy uprostřed zimy

Kvetoucí větvičky uprostřed zimy připomínají dávný zvyk, kdy na svátek svaté Barbory, tedy dnes, řezala děvčata proutky z ovocných stromů, aby jim doma na Štědrý den rozkvetly.

Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se vdá do roka za bohatého a hezkého chlapce.

Svátek připomíná památku Barbory, dcery obchodníka z Malé Asie, která za svoji křesťanskou víru zaplatila životem. Cestou na popravu prý do ruky vzala větvičku, jež potom uprostřed zimy vykvetla.  

Nejvhodnější doba k řezu

U nás rostoucí stromy a keře nastupují s podzimem do období klidu, které trvá přes celou zimu.

Klepněte pro větší obrázek
Větvičky ze zlatice, lidově zvané zlatý déšť, patří k nejoblíbenějším

Větvičky nařezané v listopadu ve váze nevykvetou, protože neprošly patřičně dlouhou klidovou fází – vlastně ještě odpočívají. Nové květy v pupenech zakládají dřeviny až do počátku prosince a od toho času jsou schopny kvést. Protože je ale zimní období s krátkým dnem a nízkými teplotami, v přírodě nevyraší.

Barborky, které chceme mít rozkvetlé o Vánocích doma, řežeme hned z počátku prosince, nejlépe v duchu tradice na svátek svaté Barbory.

Záleží ovšem na nás, kdy chceme mít rozkvetlé květy ve váze, posuneme-li řez o několik dnů nebo o týden, dočkáme se květů na Nový rok. Stejně tak si můžeme rychlit větvičky většiny dřevin během celé zimy.  

Projdeme nejen zahradou

Tradiční barborky se řezaly z třešní, višní, švestek nebo slivoní. Někde byly v oblibě větévky meruněk, jabloní, hrušní, záleželo na tom, co se pěstovalo v domácím ovocném sadu.

Klepněte pro větší obrázek
Řekne-li se slovo barborky, většina lidí si vybaví třešňovou větvičku 

Dnes kromě barborek z ovocných stromů získáme netradiční kvetoucí větvičky ze zlatice, kaliny, kdoulovce, vilínu nebo meruzalky.

Zkusit můžete také barborky ze sakur, okrasných jabloní a mandloní. Za pozornost stojí i magnólie, která upoutá svými velikými květy.

Na zimní vycházce můžete nařezat větvičky kaštanu, břízy nebo modřínu a přirychlit je pro krásnou a svěží zeleň mladých lístků jako doplněk ke kvetoucím barborkám. Dobře jdou rychlit také „ kočičky“ jív, nebo rané tavolníky.  

Jak na to

Větvičky na barborky řežeme většinou v chladném, někdy i mrazivém počasí, proto není vhodné přenášet je ihned do tepla.

Necháme je v tmavém a vlhčím místě (sklep, komora) přizpůsobit vyšší teplotě po dobu alespoň dvou hodin.

Klepněte pro větší obrázek
Bíle kvetoucí jabloň jako by vyjadřovala čistotu a nevinnost svaté Barbory 

Pak upravíme spodní část větviček delším šikmým řezem, dáme je do vody a přeneseme do vytápěné místnosti. Pokojová teplota kolem dvaceti stupňů je dostatečná k tomu, aby větvičky spolehlivě do tří týdnů nakvetly. Zlatici stačí i teplota o něco nižší, jinak vykvete o týden dříve než ostatní druhy.  

Hlavním důvodem neúspěchu při rychlení barborek je suchý vzduch v obytných místnostech. Pupeny na větvičkách zaschnou a nevykvetou vůbec, nebo částečně vyraší a zhnědnou.

Dobré je proto barborky často rosit a umístit je dál od topných zdrojů.

Trvanlivost větviček i květních plátků prodlouží čajová lžička cukru, kterou smícháme s litrem vody – a nalijeme do vázy.

Přenesením čerstvě nařezaných větviček ze zimy přímo do vytápěné místnosti si moc radosti na Vánoce neuděláme, pupeny i celé větvičky obvykle uschnou během několika dnů.

Klepněte pro větší obrázek
Tavolník  nepatří k tradičním  barborkám, ale proč nezkusit něco nového?  

Nepovede-li se nám nařezat barborky přesně čtvrtého prosince, nevadí. Zpozdilce ponoříme celé do vody o teplotě kolem třiceti až pětatřiceti stupňů (vana se k tomu hodí velmi dobře) a necháme takto ponořené alespoň osm hodin.

Pochopitelně vodu občas vyměníme, aby nebyla zcela vychladlá. Tak doženeme i několikadenní zpoždění.  

Aranžování

Rozkvetlé barborky použijeme jako aranžmá na vánoční stůl buď přímo ve váze, nebo jako vypichovaná aranžmá v miskách. Barborky musí být vždy plně nakvetlé , nedostatečně narašené větvičky už v suchém vzduchu nedokvetou a pupeny opadají.

Barborky můžeme kombinovat s větévkami jehličin, suchými, tvarově zajímavými větvemi i stébly okrasných trav. Pokaždé dosáhneme svěžího a působivého efektu pro sváteční chvíle.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |