vytisknout velikost písma Banánovník do interiéru i na zahradu

Banánovník se běžně pěstuje doma jako pokojová rostlina, ale někdy nepřežije ani do období kvetení. Poradíme vám, kde se mu bude dařit a který druh vydrží i venku.

Banánovník má rád slunce a teplo

Banánovník se pěstuje ve sklenících, zakrslé odrůdy i v bytech. Má rád světlo a teplo, umísťujeme ho proto na nejsvětlejší místo s teplotou 22 až 25 °C. Bez potíží vydrží i pětatřicetistupňová vedra v létě, v zimě by ale teplota neměla klesnout pod 15 °C. Jen pro zajímavost – pokud se banánovník vystaví teplotě kolem 0 °C, poškození rostliny nastává již po deseti minutách. Sklizeň nastupuje nejrychleji, pokud je rostlina umístěna u jižního okna. Může se pěstovat i na východní a západní straně, zarodí však později. Pokud má banánovník vytvořené vhodné podmínky, poprvé rozkvete asi po dvou až třech letech a plodů se dočkáme za tři až čtyři měsíce.

Banánovník: závan exotiky i ve vašem pokoji

Banánovník: závan exotiky i ve vašem pokoji

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A