Místa není nikdy nazbyt. Právě z tohoto důvodu doporučuji vyhnout se při pěstování jahodníku mimo zahradu jednouplodícím odrůdám. Zaměřte se raději na odrůdy remontantní neboli stáleplodící, jež vám dají úrodu poprvé v květnu či červnu a dále budou vytrvale vytvářet plody až do zámrazu. Ideální jsou odrůdy stáleplodící a současně převislé. Vysadit je můžete do závěsného květináče nebo truhlíku umístěného z venkovní strany balkonu tak, aby vám na něm nezabíraly vůbec žádné místo. Pojďme se podívat na konkrétní odrůdy.
Odrůdy jahodníku velkoplodého (Fragaria x ananassa)
Mara de Bois – francouzská, převisle rostoucí odrůda s malými až středně velkými kulatými či kuželovitými plody červené barvy výborné sladké chuti, které dozrávají od června až do prvních mrazů. Aroma i chuť plodů připomíná vůni lesních jahod, možná proto bývá Mara de Bois označována za nejchutnější i nejvoňavější mezi stáleplodícími odrůdami. Plody jsou větší než lesní jahody, ale menší než u klasických zahradních odrůd.
Maranell – převisle rostoucí odrůda se sladkými, šťavnatými plody, jejíž šlahouny mohou dorůst i do dvoumetrové délky. Hodí se tedy především pro pěstování v závěsných nádobách – pro kvalitní vývin plodů šlahouny zastřihněte za třetí odnoží.
Temptation – velkoplodá převislá odrůda se středně velkými plody. Má bohaté květenství posazené vysoko nad úrovní trsu, proto se plody nedotýkají zeminy a nehnijí.
Diamante – americká odrůda s velmi velkými, lesklými a sytě červenými plody sladké, typicky jahodové chuti, které dozrávají od přelomu května a června až do konce září. Tato odrůda je vhodná také jako podsadba pod stromy a keře – pěstujete-li tedy nějaký v květináči na balkoně či terase, tento jahodník můžete vysadit pod něj. Vyhovuje mu slunné až polostinné stanoviště.
Albion – odrůda s menšími plody rudé barvy a velmi sladké chuti, plodící od konce května až do září. Je odolná proti běžným chorobám a mrazuvzdorná až do minus 20 ℃.
Ostara – snadno pěstovatelná odrůda se středně velkými, pevnými, šťavnatými plody ve tvaru srdce, které jsou světle červené a krásně voní.
Selva – stáleplodící odrůda s lesklými, velkými až extra velkými plody spíše nepravidelného tvaru a oranžového až světle červeného zbarvení a dobrou skladovatelností. Na zimu je vhodné rostliny zakrýt.
San Andreas – americká odrůda s velkými plody a delikátní chutí, která dobře snášááí přepravu i silný déšť. Rostliny jsou odolné vůči chorobám.
Delician F1 – odrůda s chutnými plody a výraznou vůní.
Florian F1 – odrůda s růžovými květy a velkými plody s plnou jahodovou chutí.
Grandian F1 – stáleplodící odrůda s velkými, šťavnatými plody sladké chuti. Úroda dozrává od července až do prvních mrazíků.
Odrůdy jahodníku měsíčního (Fragaria vesca)
Stejně jako výše uvedené odrůdy, jedná se o stáleplodící rostliny. Jejich velikost je ovšem výrazně menší než u zahradních jahod. Sladkou chutí i výraznou vůní se podobají lesním jahodám, ale jsou větší. Pěstovat se dají v samozavlažovacích nádobách, závěsných květináčích, ve truhlících atd., můžete je vysadit i jako podrost nádobových keřů či stromků. Plody se hodí ke zdobení dezertů, moučníků, pudinků či kaší, k přípravě zmrzliny. Listy se sbírají do čajových směsí.
Rujana – u nás nejznámější a nejrozšířenější odrůda. Původem německá, s pravidelnou plodností a velkým množstvím sytě červených plodů nepravidelného tvaru s bělavou dužninou a sladkokyselou, aromatickou chutí. Rostliny jsou hustější, střední výšky, polokulovitého tvaru a dobrého růstu. Dají se množit výsevem i dělením.
Alexandria – odrůda s červenými, chutnými a aromatickými plody.
Tubby Red – odrůda s červenými plody podlouhlého tvaru připomínající chuťově lesní jahody. Plodí od května do září.
Yellow wonder – odrůda měsíčních jahod s netypicky žlutými plody.
Jak začít s pěstováním jahod
Shrňme si teď možnosti, jak jahodníky začít pěstovat. Jsou celkem tři:
- Nejsnadnější variantou je pořídit si dobře vyvinuté, pěkně rostlé sazenice. Nejvhodnějším obdobím pro jejich výsadbu je podzim (srpen až září) nebo jaro (především duben).
- Výborně roste i tzv. frigo sadba, vhodná právě k jarní výsadbě – jedná se o sazenice, které se ze země vyjmou během prosince, kořínky se jim zabalí do fólie a potom se rostliny uskladní až do doby výsadby v chladírnách, kde je teplota kolem minus jednoho až dvou stupňů. Nelekněte se při jejím pořízení, že nevypadá příliš dobře, spíše tak, že je na odpis. Uvidíte, že se velmi rychle rozroste a úrody se dočkáte už letos.
- Třetí variantou je jahodník vysít – to se dělá především u jahod měsíčních. Pokud zvládnete semínka vysít začátkem března, drobné lahodné jahůdky můžete ochutnávat už během červnových dnů. Do výsevu se lze pustit i později, ale v tom případě se úroda posune až na příští sezonu.
Jak se starat o jahody v květináči: Zaměřte se na substrát, zálivku a přezimování
Pro jahodníky připravte slunné místo a mírně kyselý, hlinitopísčitý substrát. Máte-li k dispozici kompost, přimíchejte ho do substrátu, ideálně však dva až tři týdny před samotnou výsadbou. Jahodníkům dopřejte pravidelné přihnojení, vyhněte se ale hnojivům s obsahem chlóru. Kromě základních hnojiv nebo granulovaného kravského hnoje můžete zvolit i hnojivo určené speciálně pro jahody. Těm svědčí i domácí kopřivový zákvas (ovšem na balkoně ho dělat nedoporučuji, jeho odér není zrovna příjemný). Zemina, v níž jahodníky pěstujete, by neměla nikdy vyschnout, ale pozor na přemokření!
Pro balkonové pěstování jsou nejvhodnější samozavlažovací květináče. Na zimu rostlinám šlahouny odstřihněte a v případě potřeby je zakryjte například chvojím, senem či netkanou textilií. Nezapomeňte, že zálivku potřebují v určité míře i přes zimu, když nebude mrznout. Na jaře vyměňte substrát a pokračujte v pěstování.