vytisknout velikost písma Avokádo, česky hruškovec, je krásná rostlina. Jak ho vypěstovat z pecky?

V obchodech se na podzim objevuje v hojné míře exotické ovoce. Natrefíte-li na pěkné zralé a nepoškozené avokádo, máte šanci si vypěstovat pěknou pokojovou rostlinu.

Kde je avokádo doma?

Stále zelený strom dosahuje výšky deseti až dvaceti metrů a pěstuje se převážně od Mexika po Brazílii. Má střídavé listy, které mají 1 až 5 cm dlouhou stopku, jsou holé, na lícní straně tmavozelené a mírně lesklé, na rubu matné a bělavé až s modrým nádechem. Tvar je kopinatý, vejčitý až elipsovitý a měří až 8 cm. Malé květy vyrůstají v bočních a vrcholových rozvětvených okolících. Procento opylení je však velmi nízké, protože pestík dozrává dříve než tyčinky. Další nevýhodou je i to, že květy s tyčinkami a pestíky se otevírají v rozdílnou denní dobu.

Exotické druhy ovoce: Co můžete pěstovat i u vás doma?

Exotické druhy ovoce: Co můžete pěstovat i u vás doma?

Jak má vypadat zralé avokádo?

Plod avokáda má hruškovitý tvar, je dlouhý 30 cm a až 15 cm široký, se zelenou, fialovou až načernalou barvou (podle druhu a odrůdy) a vrásčitou nebo drsnou kožovitou pevnou slupkou. Bledězelená, bílá nebo nažloutlá dužina má máslovitou konzistenci, je bez vůně a má mírně oříškovou chuť. Snadno se odděluje od slupky i od velké kulaté nebo vejčité tvrdé bílé pecky.

Plody avokáda vydrží při teplotě  7 až 19 °C  zhruba jeden měsíc, ale do lednice určitě nepatří. Necháváme je dozrát raději při pokojové teplotě.

Jak vypěstovat avokádo z pecky?

Jak vypěstovat avokádo z pecky?

Avokádo jako pokojovka nebo do zimní zahrady

Plody v našich podmínkách asi těžko vypěstujete, neboť v zemích, kde se avokáda pěstují, poskytují úrodu až ve věku čtyř až šesti let a plody dozrávají teprve šest až devět měsíců po odkvětu. Ale samotná rostlina je díky atraktivním listům velmi dekorativní. Pro úspěšné pěstování však vyžaduje rozptýlené světlo.

Můžete ho pěstovat v bytě, kanceláři nebo ve skleníku. V létě jej můžete přestěhovat na balkón nebo do zahrady. Není náročné na půdu. Stačí mu lehká, mírně kyselá zemina, používaná běžně v zahradnictvích. Vyžaduje celoročně vlhkou, ale nikoliv přemokřenou zeminu. Když trpí suchem, shazuje listy! Prospívá mu občasné navlhčení postřikem na list.

Exotické ovoce i zeleninu vypěstujete nad radiátorem

Exotické ovoce i zeleninu vypěstujete nad radiátorem

Jak zasadit avokádo

Po vyloupnutí semene z plodu zapíchneme zápalky nebo párátka do semene ve spodní třetině širší části. Potom semeno položíme na sklenici naplněnou vodou tak, aby zápalky umožnily stálé ponoření spodní části semene ve vodě a 2/3 semene byly ve vzduchu. Přibližně po pěti týdnech se objeví ve vodě kořínky. Pokud vrchní část vyraší, zasadíme semeno do květináče tak, aby vrchní třetina vyčnívala ze zeminy.

A kam sklenici se semenem umístit? nejlépe tam, kde je stálá teplota, která by se měla pohybovat  od 21 do 27  ºC. Po objevení prvních lístků stačí průměrná pokojová teplota. Aby se avokádo nevytahovalo moc do výšky, doporučuje se odstranit terminál a z bočních pupenů zapěstovat korunku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |