Astra čínská: jak ji pěstovat

Jednoletá rostlina astra čínská (Calistephus chinensis) se řadí do čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae). Poradíme vám, jak ji pěstovat, abyste mohli celé léto hledět na překrásné květy různých barev.

První semena planých aster čínských se dostaly z Číny do Evropy přesně v roce 1728. Postupem času došlo i na šlechtění nových odrůd. Dnešním cílem šlechtitelů je nabídnout krásné barvy a odolnost proti houbovým chorobám.

Astry jsou náročnější na předpěstování

S předpěstováním začínejte vždy již ke konci února. To proto, aby mladé rostlinky byly při sázení na finální stanoviště řádně vyvinuté. Semeno vysévejte do kelímků s propařeným substrátem nebo do sadbovačů z černého plastu.

astra_1.jpg
Takto vypadají kvalitně vyvinuté sazenice

Vyvarujte se příliš hustého výsevu. Mezi semeny nechávejte dostatečné mezery, aby se rostliny navzájem nevysilovaly. V hustém výsevu a vlhku propukne choroba známá jako padání klíčních rostlin a často zahyne celá vegetace. Pokud jste vše provedli dobře a houby přeci jen krčky semenáčků napadly, použijte přípravek Polyversum nebo Supresivit BIO.

Až po zmrzlých!

Řádně vyvinuté sazenice vysazujte až po patnáctém květnu. Volte takový záhon, na kterém není průvan nebo příliš vlhká půda. Astry nemají v lásce přímé organické hnojení, zvláště pak chlévský hnůj, který obsahuje velké množství dusíku. Nejlepším řešením je použít k podzimnímu vyhnojení nadrobno posekanou trávu s listím.

astra_2.jpg
Přesazujte, až když je teplo

V období sucha pravidelně zalévejte a okopávejte prostor mezi jednotlivými rostlinami. Při okopávání dochází k zadržení alespoň minimálního množství vody v půdě. Zálivku provádějte vždy večer, ne za plného sluníčka. Kapky vody působí jako lupa a dokáží vytvořit nehezké tmavé skvrny na listech.

To samé platí i o řezání květů do vázy. Řežte je vždy až večer, když už není takové teplo. Květy pak nemají problém s tím, aby vydržely dokonce i více než jeden týden ve vynikající kondici.

astra_3.jpg
Plnokvěté kultivary jsou nejoblíbenějším typem astry

Přehled kultivarů astry čínské
Název Typ odrůdy Barvy květů
'American beauty směs' vysoká plnokvětá bílá, fialová a modrá
'Andrella super mix' vysoká chryzantémokvětá bílá, růžová a fialová
'Blue moon' vysoká chryzantémokvětá modrá se žlutým středem
'Blue ribbon' nízká větvená tmavě modrá
'Colour carpet směs' nízká chryzantémokvětá bílá, růžová, fialová a modrá
'Duchesse silvery' vysoká chryzantémokvětá bílomodrá, bílorůžová
'Electric' vysoká jehlicovitá červená, tmavě modrá
'Hi-No-Maru' vysoká malokvětá žlutý střed v kombinaci s fialovou a bílou
'Hulk' vysoká pro aranžování zelené okvětní lístky a žlutý střed
'Matsumoto směs' vysoká malokvětá bílá, žlutá, růžová, červená a fialová
'Pivione' vysoká plnokvětá béžová, růžová, fialová a tmavě modrá
'Pompon' pomponkovitá bílá v kombinaci s rudou nebo modrou
'Průhonický trpaslík' nízká větvená bílá, růžová, modrá a fialová
'Red ribbon' nízká větvená tmavě rudá
'Super Princess' nízká plnokvětá bílá, růžová a modrá

Každý rok někde jinde

U aster čínských pečlivě dbejte na každoroční střídání stanoviště, a to z důvodu napadání aster houbami rodu Fusarium. Fuzarióza, laicky nazývaná padání aster, se projevuje na již vzrostlých exemplářích jejich vadnutím a následně uhynutím. Zaschlé astry nedávejte nikdy do kompostu! Patří na oheň, kde zárodky hub zničí vysoká teplota.

astra_4.jpg
Chryzantémokvěté kultivary zkrášlí každou zahradu

Ze škůdců napadajících astry mohu jmenovat jen mšice. Jejich přítomnost poznáte podle různě zkroucených a nenormálně vypadajících listů, z jejichž spodní strany škůdce saje rostlinné šťávy. Rostliny tak vysiluje, proto se mšic zbavte co nejrychleji.

Doporučujeme

Články odjinud