vytisknout velikost písma Artyčok: neznámá lahůdková zelenina

Artyčok svým vzhledem připomíná bodlák a jako součást jídel se používal již před opravdu mnoha lety. Populárním se stal hlavně v oblastech u Středozemního moře, kde talé velmi hojně roste.
Artyčok: neznámá lahůdková zelenina

Co je artyčok?

Tato teplomilná a vytrvalá rostlina má nahořklou chuť, připomínající celer. Pěstuje se jako zelenina a současně plní i funkci rostliny okrasné. Existuje několik druhů, například artyčok zeleninový a artyčok kardový. Liší se od sebe tvarem, velikostí a barvou.

Klepněte pro větší obrázek
Artyčok připomíná svým vzezřením bodlák

Pokud se po artyčoku poohlédnete na zeleninových trzích Evropy, najdete vesměs tři barevné zástupce – v barvě bílé, fialové a zelené. Chcete-li si ho sami vypěstovat, může být, ale půjde to jen v teplejších místech naší republiky. Artyčoku se daří v hluboké půdě, potřebuje dostatek živin a vláhy. Používá se ve studené i teplé kuchyni, ale také jako okrasa. Jakmile vykvete, můžete ho usušit a použít jako dekoraci.

Hodí se i pro diabetiky

Artyčok má hodně léčebných účinků. Obsahuje například bioflavonoidy, provitamin A, vitamin C, cukr inulin pro diabetiky, cynarin, kyselinu listovou, vápník, železo, draslík, zinek a hořčík.

Pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, chrání játra, snižuje cholesterol, působí protizánětlivě a proti žlučovým kamenům, napomáhá k vylévání žluči z jater do dvanácterníku, urychluje odstraňování jedovatých látek játry a omlazuje buňky. Ve farmacii se v největší míře používají jeho listy, ale léčivé účinky má i kořen. Artyčokové výtažky seženete v lékárně a pomohou vám zmírnit bolesti břicha a plynatost.

Klepněte pro větší obrázek
Artyčok obsahuje řadu látek prospěšných pro organismus

Jak konzumovat podivné bodláky?

Sklizeň artyčoků se daří i dvakrát ročně, sklízí se pupence pokryté okvětními lístky. Dozrávají postupně a musí se ještě před rozkvětem odříznout od stvolu, protože pak by zhořkly.

Pokud si vybíráte artyčoky v obchodě, berte jen ty pevné na stisk, se semknutými listeny a bez nahnědlých listů. Čerstvé kusy nejprve zbavte stonku a tvrdých a uschlých částí. Poté je uvařte v osolené vodě s trochou octa. Srdíčko z artyčoků patří k nejhodnotnější části, ale tepelně se upravují i listy, které se jedí jako pochoutka. Před konzumací otrhejte vnější lístky a vysajte z listů měkkou dužinu. V ledničce vám seříznuté artyčoky vydrží zabalené ve fólii přibližně tři týdny. Máte-li chuť tyto netradiční bodláky vyzkoušet, nebojte se. Uvidíte, že vám zachutnají a oblíbíte si je. Nechte se inspirovat třeba následujícími recepty:

Artyčoky s tuňákem

Připravte si dvanáct velkých artyčoků a uvařte je (pouze pupence neboli srdíčka), jednu konzervu tuňáka ve vlastní šťávě, čtvrt litru majonézy, dvě mrkve, jednu červenou řepu, jednu papriku a sůl.

Dobře uvařeným a okapaným artyčokům zvolna otevřete listy a lžičkou trochu vyprázdněte střed. Tuňáka rozmačkejte vidličkou, smíchejte ho s majonézou a naplňte artyčoky. Připravte si mísu, na její dno uložte naplněné kusy, potřete je ještě trochou majonézy a posypte nastrouhanou či najemno nakrájenou zeleninou.

Klepněte pro větší obrázek
Nenechte se jeho vzhledem zmást a ochutnejte jej

Těstoviny s artyčoky

K vaření budete potřebovat čtyři artyčoky, jeden citron, dva stroužky česneku, hrst petrželové natě, čtyři sta gramů těstovin, třicet gramů másla a padesát gramů strouhaného tvrdého sýra.

Stonky a spodní tvrdé listy z artyčoků odstraňte, omyjte je a dejte do jednoho decilitru mírně osolené vody s troškou citronové šťávy. Uvařte je doměkka s nasekaným česnekem. Měkké artyčoky nakrájejte na menší kousky a smíchejte je s nasekanou petrželkou. Nakonec je promíchejte s uvařenými těstovinami, omastěte máslem a posypte strouhaným sýrem.

Artyčoky se sýrem

Připravte si šestnáct mražených artyčoků, dva stroužky česneku, sedmdesát pět gramů černých oliv, střední cibuli, dvě stě padesát gramů krémového sýra a sůl podle chuti.

V osolené vodě uvařte artyčoky, poté je osvěžte studenou vodou a usušte savým papírem. Oloupejte a na velmi drobno nakrájejte cibuli a česnek, smíchejte je s nastrouhaným sýrem a nasekanými olivami bez peciček, osolte a míchejte, dokud nevznikne krémová směs. Směsí nakonec vyplňte vnitřky artyčoků a ozdobte celými olivami. Podávejte studené.

Polévka z artyčoků a těstovin

Připravte si jednu mrkev nakrájenou na kostičky, půlku stonku celeru, jeden pórek nakrájený na kolečka, šest artyčoků nakrájených na proužky, padesát gramů slaniny, jeden litr kuřecího vývaru, sto gramů těstovin do polévek, mletou paprika a sůl podle chuti, jednu lžíci nastrouhaného sýra, jeden citron a dvě lžíce nasekané petrželové nati.

Artyčoky dejte do vody a přidejte citronovou šťávu. Do hrnce nalijte trochu oleje, přidejte nakrájenou slaninu, mrkev, celer, pórek, trochu petrželové nati a vše vařte na mírném ohni deset minut.

Artyčoky přeceďte a přidejte do hrnce se zeleninou a slaninou. Okořeňte, přelijte vývarem a nechte vařit dvacet pět minut. Poté přidejte těstoviny a vařte dalších deset až patnáct minut. Podávejte posypané strouhaným sýrem.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je čas jít spát

Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je ča…

Vyhledávanými rostlinami pro ozdobu interiérů jsou kalatey, blízké příbuzné marant. Jejich obliba stále roste především pro krásnou kresbu na listech, která je oběma rodům společná.

19.  11.  2017 |