Aromatické a kořeninové rostliny se představují

Pokud se zajímáte o pěstování bylinek, nenechte si ujít výstavu v průhonické Dendrologické zahradě. Akci, která byla zahájena 22. května a potrvá až do 1. července, nazvali její organizátoři Aromatické a kořeninové rostliny.

bylinky_1.jpg
Jestliže si chcete nějaké bylinky pořídit, dopředu si promyslete, které druhy využijete nejvíce: budete z nich připravovat čaj, kořenit jimi pokrmy, přidávat je do salátů?

Otevřena bude jako kdykoli jindy v červnu od 9.00 do 19.00 hodin, ceny vstupného najdete na stránkách Dendrologické zahrady.

Bylinky jako běžná součást potravy

Cílem výstavy je seznámit veřejnost jednak se širokým sortimentem bylin, jednak s možnostmi jejich praktického využití. Vzhledem k současnému vývoji, kdy mezi lidmi stále více vzrůstá poptávka po hodnotných zdravých potravinách, se dá předpokládat, že akce bude úspěšná.

Vždyť bylinky ke kvalitní gastronomii neodmyslitelně patří a i mezi lidmi, kteří se nedají zařadit mezi typické zahrádkáře, vzrůstá zájem o jejich vlastnoruční pěstování – byť třeba jen v truhlíku, není-li k dispozici více prostoru.

bylinky_4.jpg
Lípii sladkou, nazývanou lidově aztécký cukr, využijete především jako sladidlo

Poznejte druhy známé i neznámé

Návštěvníci výstavy si mohou prohlédnout druhy bylin notoricky známé a často v kuchyni využívané, jako je například majoránka, dobromysl, tymián nebo bazalka, ale i zvláštnosti, které v našich kuchyních ještě příliš nezdomácněly, mezi něž patří citronová tráva, lípie sladká či gynostema pětilistá.

Většinu sortimentu je možné zakoupit přímo v prodejně Dendrologické zahrady, kde jsou letos coby novinka připraveny i bylinky vhodné na přípravu čajů. Mezi nimi nechybí ani mateřídouška, meduňka, máta, ale také třezalka a jablečník.

bylinky_3.jpg
Gynostema pětilistá se dá pěstovat také jako okrasná rostlina v závěsném květináči. Je považována za bylinu dlouhověkosti, která lidem pomáhá udržet dobrý fyzický stav. Z jejích lístků se připravuje výluh, který se pije, čerstvé výhonky ale lze přidat i do zeleninových salátů

Náš tip: návštěvu si spojte s komentovanou exkurzí

Pokud se rozhodnete na výstavu zajít, můžete ji spojit s některou z komentovaných exkurzí, které se do 1. července v areálu Dendrologické zahrady uskuteční (jejich seznam je uveden níže). Začínají vždy v 8:45 hodin u vchodu do zahrady, v případě většího zájmu i v 13.30 hodin.

Předpokládaná délka trvání exkurze se pohybuje od dvou do tří hodin a na každou takovouto akci je nutná rezervace. Tu můžete provést přes internet (pište na e-mailovou adresu dz@vukoz.cz) či telefonicky (volejte +420 267 711 690, v provozní době zahrady). Účastnický poplatek činí 100 Kč, poloviční 50 Kč.

bylinky_2.jpg
Součástí Dendrologické zahrady je prodejna, kde si můžete vybrat nejen byliny 

Plánované exkurze:

  • 2. června: Keře pozdního jara
  • 16. června: Z českých hvozdů, luhů a hájů
  • 23. června: Aromatické a kořeninové rostliny
  • 30. června: Letní trvalky  

Foto: Dendrologická zahrada Průhonice, Profimedia 

Doporučujeme

Články odjinud