vytisknout velikost písma Aromatické a kořeninové rostliny se představují

Pokud se zajímáte o pěstování bylinek, nenechte si ujít výstavu v průhonické Dendrologické zahradě. Akci, která byla zahájena 22. května a potrvá až do 1. července, nazvali její organizátoři Aromatické a kořeninové rostliny.

Klepněte pro větší obrázek
Jestliže si chcete nějaké bylinky pořídit, dopředu si promyslete, které druhy využijete nejvíce: budete z nich připravovat čaj, kořenit jimi pokrmy, přidávat je do salátů?

Otevřena bude jako kdykoli jindy v červnu od 9.00 do 19.00 hodin, ceny vstupného najdete na stránkách Dendrologické zahrady.

Bylinky jako běžná součást potravy

Cílem výstavy je seznámit veřejnost jednak se širokým sortimentem bylin, jednak s možnostmi jejich praktického využití. Vzhledem k současnému vývoji, kdy mezi lidmi stále více vzrůstá poptávka po hodnotných zdravých potravinách, se dá předpokládat, že akce bude úspěšná.

Vždyť bylinky ke kvalitní gastronomii neodmyslitelně patří a i mezi lidmi, kteří se nedají zařadit mezi typické zahrádkáře, vzrůstá zájem o jejich vlastnoruční pěstování – byť třeba jen v truhlíku, není-li k dispozici více prostoru.

Klepněte pro větší obrázek
Lípii sladkou, nazývanou lidově aztécký cukr, využijete především jako sladidlo

Poznejte druhy známé i neznámé

Návštěvníci výstavy si mohou prohlédnout druhy bylin notoricky známé a často v kuchyni využívané, jako je například majoránka, dobromysl, tymián nebo bazalka, ale i zvláštnosti, které v našich kuchyních ještě příliš nezdomácněly, mezi něž patří citronová tráva, lípie sladká či gynostema pětilistá.

Většinu sortimentu je možné zakoupit přímo v prodejně Dendrologické zahrady, kde jsou letos coby novinka připraveny i bylinky vhodné na přípravu čajů. Mezi nimi nechybí ani mateřídouška, meduňka, máta, ale také třezalka a jablečník.

Klepněte pro větší obrázek
Gynostema pětilistá se dá pěstovat také jako okrasná rostlina v závěsném květináči. Je považována za bylinu dlouhověkosti, která lidem pomáhá udržet dobrý fyzický stav. Z jejích lístků se připravuje výluh, který se pije, čerstvé výhonky ale lze přidat i do zeleninových salátů

Náš tip: návštěvu si spojte s komentovanou exkurzí

Pokud se rozhodnete na výstavu zajít, můžete ji spojit s některou z komentovaných exkurzí, které se do 1. července v areálu Dendrologické zahrady uskuteční (jejich seznam je uveden níže). Začínají vždy v 8:45 hodin u vchodu do zahrady, v případě většího zájmu i v 13.30 hodin.

Předpokládaná délka trvání exkurze se pohybuje od dvou do tří hodin a na každou takovouto akci je nutná rezervace. Tu můžete provést přes internet (pište na e-mailovou adresu dz@vukoz.cz) či telefonicky (volejte +420 267 711 690, v provozní době zahrady). Účastnický poplatek činí 100 Kč, poloviční 50 Kč.

Klepněte pro větší obrázek
Součástí Dendrologické zahrady je prodejna, kde si můžete vybrat nejen byliny 

Plánované exkurze:

  • 2. června: Keře pozdního jara
  • 16. června: Z českých hvozdů, luhů a hájů
  • 23. června: Aromatické a kořeninové rostliny
  • 30. června: Letní trvalky  

Foto: Dendrologická zahrada Průhonice, Profimedia 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |