vytisknout velikost písma Aromatické a kořeninové rostliny se představují

Pokud se zajímáte o pěstování bylinek, nenechte si ujít výstavu v průhonické Dendrologické zahradě. Akci, která byla zahájena 22. května a potrvá až do 1. července, nazvali její organizátoři Aromatické a kořeninové rostliny.

Klepněte pro větší obrázek
Jestliže si chcete nějaké bylinky pořídit, dopředu si promyslete, které druhy využijete nejvíce: budete z nich připravovat čaj, kořenit jimi pokrmy, přidávat je do salátů?

Otevřena bude jako kdykoli jindy v červnu od 9.00 do 19.00 hodin, ceny vstupného najdete na stránkách Dendrologické zahrady.

Bylinky jako běžná součást potravy

Cílem výstavy je seznámit veřejnost jednak se širokým sortimentem bylin, jednak s možnostmi jejich praktického využití. Vzhledem k současnému vývoji, kdy mezi lidmi stále více vzrůstá poptávka po hodnotných zdravých potravinách, se dá předpokládat, že akce bude úspěšná.

Vždyť bylinky ke kvalitní gastronomii neodmyslitelně patří a i mezi lidmi, kteří se nedají zařadit mezi typické zahrádkáře, vzrůstá zájem o jejich vlastnoruční pěstování – byť třeba jen v truhlíku, není-li k dispozici více prostoru.

Klepněte pro větší obrázek
Lípii sladkou, nazývanou lidově aztécký cukr, využijete především jako sladidlo

Poznejte druhy známé i neznámé

Návštěvníci výstavy si mohou prohlédnout druhy bylin notoricky známé a často v kuchyni využívané, jako je například majoránka, dobromysl, tymián nebo bazalka, ale i zvláštnosti, které v našich kuchyních ještě příliš nezdomácněly, mezi něž patří citronová tráva, lípie sladká či gynostema pětilistá.

Většinu sortimentu je možné zakoupit přímo v prodejně Dendrologické zahrady, kde jsou letos coby novinka připraveny i bylinky vhodné na přípravu čajů. Mezi nimi nechybí ani mateřídouška, meduňka, máta, ale také třezalka a jablečník.

Klepněte pro větší obrázek
Gynostema pětilistá se dá pěstovat také jako okrasná rostlina v závěsném květináči. Je považována za bylinu dlouhověkosti, která lidem pomáhá udržet dobrý fyzický stav. Z jejích lístků se připravuje výluh, který se pije, čerstvé výhonky ale lze přidat i do zeleninových salátů

Náš tip: návštěvu si spojte s komentovanou exkurzí

Pokud se rozhodnete na výstavu zajít, můžete ji spojit s některou z komentovaných exkurzí, které se do 1. července v areálu Dendrologické zahrady uskuteční (jejich seznam je uveden níže). Začínají vždy v 8:45 hodin u vchodu do zahrady, v případě většího zájmu i v 13.30 hodin.

Předpokládaná délka trvání exkurze se pohybuje od dvou do tří hodin a na každou takovouto akci je nutná rezervace. Tu můžete provést přes internet (pište na e-mailovou adresu dz@vukoz.cz) či telefonicky (volejte +420 267 711 690, v provozní době zahrady). Účastnický poplatek činí 100 Kč, poloviční 50 Kč.

Klepněte pro větší obrázek
Součástí Dendrologické zahrady je prodejna, kde si můžete vybrat nejen byliny 

Plánované exkurze:

  • 2. června: Keře pozdního jara
  • 16. června: Z českých hvozdů, luhů a hájů
  • 23. června: Aromatické a kořeninové rostliny
  • 30. června: Letní trvalky  

Foto: Dendrologická zahrada Průhonice, Profimedia 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte jej zastudena, ať nezničíte účinné látky

Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte …

Máta je tradiční bylinkou v českých zahrádkách, její pěstování je jednoduché a chuť výborná. Máte ještě pár týdnů, než zvadne a zaschne, tak si z ní udělejte skvělý sirup.

27.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |