vytisknout velikost písma Aromatické a kořeninové rostliny se představují

Pokud se zajímáte o pěstování bylinek, nenechte si ujít výstavu v průhonické Dendrologické zahradě. Akci, která byla zahájena 22. května a potrvá až do 1. července, nazvali její organizátoři Aromatické a kořeninové rostliny.

Klepněte pro větší obrázek
Jestliže si chcete nějaké bylinky pořídit, dopředu si promyslete, které druhy využijete nejvíce: budete z nich připravovat čaj, kořenit jimi pokrmy, přidávat je do salátů?

Otevřena bude jako kdykoli jindy v červnu od 9.00 do 19.00 hodin, ceny vstupného najdete na stránkách Dendrologické zahrady.

Bylinky jako běžná součást potravy

Cílem výstavy je seznámit veřejnost jednak se širokým sortimentem bylin, jednak s možnostmi jejich praktického využití. Vzhledem k současnému vývoji, kdy mezi lidmi stále více vzrůstá poptávka po hodnotných zdravých potravinách, se dá předpokládat, že akce bude úspěšná.

Vždyť bylinky ke kvalitní gastronomii neodmyslitelně patří a i mezi lidmi, kteří se nedají zařadit mezi typické zahrádkáře, vzrůstá zájem o jejich vlastnoruční pěstování – byť třeba jen v truhlíku, není-li k dispozici více prostoru.

Klepněte pro větší obrázek
Lípii sladkou, nazývanou lidově aztécký cukr, využijete především jako sladidlo

Poznejte druhy známé i neznámé

Návštěvníci výstavy si mohou prohlédnout druhy bylin notoricky známé a často v kuchyni využívané, jako je například majoránka, dobromysl, tymián nebo bazalka, ale i zvláštnosti, které v našich kuchyních ještě příliš nezdomácněly, mezi něž patří citronová tráva, lípie sladká či gynostema pětilistá.

Většinu sortimentu je možné zakoupit přímo v prodejně Dendrologické zahrady, kde jsou letos coby novinka připraveny i bylinky vhodné na přípravu čajů. Mezi nimi nechybí ani mateřídouška, meduňka, máta, ale také třezalka a jablečník.

Klepněte pro větší obrázek
Gynostema pětilistá se dá pěstovat také jako okrasná rostlina v závěsném květináči. Je považována za bylinu dlouhověkosti, která lidem pomáhá udržet dobrý fyzický stav. Z jejích lístků se připravuje výluh, který se pije, čerstvé výhonky ale lze přidat i do zeleninových salátů

Náš tip: návštěvu si spojte s komentovanou exkurzí

Pokud se rozhodnete na výstavu zajít, můžete ji spojit s některou z komentovaných exkurzí, které se do 1. července v areálu Dendrologické zahrady uskuteční (jejich seznam je uveden níže). Začínají vždy v 8:45 hodin u vchodu do zahrady, v případě většího zájmu i v 13.30 hodin.

Předpokládaná délka trvání exkurze se pohybuje od dvou do tří hodin a na každou takovouto akci je nutná rezervace. Tu můžete provést přes internet (pište na e-mailovou adresu dz@vukoz.cz) či telefonicky (volejte +420 267 711 690, v provozní době zahrady). Účastnický poplatek činí 100 Kč, poloviční 50 Kč.

Klepněte pro větší obrázek
Součástí Dendrologické zahrady je prodejna, kde si můžete vybrat nejen byliny 

Plánované exkurze:

  • 2. června: Keře pozdního jara
  • 16. června: Z českých hvozdů, luhů a hájů
  • 23. června: Aromatické a kořeninové rostliny
  • 30. června: Letní trvalky  

Foto: Dendrologická zahrada Průhonice, Profimedia 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci.

24.  10.  2018 |
Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vy…

Roste pouze na jaře a vychutnávat si ho můžete jen necelé dva měsíce. Jak ho v lese bezpečně poznat a odlišit ho od konvalinky? Jak ho pěstovat na zahradě? A co si z něj uvařit?

13.  3.  2019 |
Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je pěstovat

Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je …

Jsou voňavé, svěží, mají báječnou chuť. Čerstvé bylinky pozvednou každý pokrm. Využijete je při přípravě studené i teplé kuchyně. Hodí se do pomazánek, polévek, na brambory, k masu, na dezerty… Je proto skvělé mít je stále po ruce. Poradíme vám, jak si je snadno a úspěšně vypěstovat doma.

9.  3.  2019 |
Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři …

Každý zahrádkář zná tento úporný plevel a nejeden s ním bojuje celá léta. Lze se bršlice zbavit a je opravdu tak nebezpečná, jak se obecně tvrdí?

12.  3.  2019 |
I balkon v paneláku můžete proměnit v zahradu: Kde a za kolik koupit truhlíky?

I balkon v paneláku můžete proměnit v zahradu…

Také každé jaro a léto litujete, že nebydlíte v rodinném domku, ale máte k dispozici jen malý balkon? Nevadí, i tak si můžete vytvořit krásnou zahrádku. Inspirujte se nabídkou truhlíků a květináčů z obchodů. Samozřejmě je můžete umístit i na terasu nebo do zahrady.

15.  3.  2019 |