vytisknout velikost písma Aromatické a kořeninové rostliny se představují

Pokud se zajímáte o pěstování bylinek, nenechte si ujít výstavu v průhonické Dendrologické zahradě. Akci, která byla zahájena 22. května a potrvá až do 1. července, nazvali její organizátoři Aromatické a kořeninové rostliny.

Klepněte pro větší obrázek
Jestliže si chcete nějaké bylinky pořídit, dopředu si promyslete, které druhy využijete nejvíce: budete z nich připravovat čaj, kořenit jimi pokrmy, přidávat je do salátů?

Otevřena bude jako kdykoli jindy v červnu od 9.00 do 19.00 hodin, ceny vstupného najdete na stránkách Dendrologické zahrady.

Bylinky jako běžná součást potravy

Cílem výstavy je seznámit veřejnost jednak se širokým sortimentem bylin, jednak s možnostmi jejich praktického využití. Vzhledem k současnému vývoji, kdy mezi lidmi stále více vzrůstá poptávka po hodnotných zdravých potravinách, se dá předpokládat, že akce bude úspěšná.

Vždyť bylinky ke kvalitní gastronomii neodmyslitelně patří a i mezi lidmi, kteří se nedají zařadit mezi typické zahrádkáře, vzrůstá zájem o jejich vlastnoruční pěstování – byť třeba jen v truhlíku, není-li k dispozici více prostoru.

Klepněte pro větší obrázek
Lípii sladkou, nazývanou lidově aztécký cukr, využijete především jako sladidlo

Poznejte druhy známé i neznámé

Návštěvníci výstavy si mohou prohlédnout druhy bylin notoricky známé a často v kuchyni využívané, jako je například majoránka, dobromysl, tymián nebo bazalka, ale i zvláštnosti, které v našich kuchyních ještě příliš nezdomácněly, mezi něž patří citronová tráva, lípie sladká či gynostema pětilistá.

Většinu sortimentu je možné zakoupit přímo v prodejně Dendrologické zahrady, kde jsou letos coby novinka připraveny i bylinky vhodné na přípravu čajů. Mezi nimi nechybí ani mateřídouška, meduňka, máta, ale také třezalka a jablečník.

Klepněte pro větší obrázek
Gynostema pětilistá se dá pěstovat také jako okrasná rostlina v závěsném květináči. Je považována za bylinu dlouhověkosti, která lidem pomáhá udržet dobrý fyzický stav. Z jejích lístků se připravuje výluh, který se pije, čerstvé výhonky ale lze přidat i do zeleninových salátů

Náš tip: návštěvu si spojte s komentovanou exkurzí

Pokud se rozhodnete na výstavu zajít, můžete ji spojit s některou z komentovaných exkurzí, které se do 1. července v areálu Dendrologické zahrady uskuteční (jejich seznam je uveden níže). Začínají vždy v 8:45 hodin u vchodu do zahrady, v případě většího zájmu i v 13.30 hodin.

Předpokládaná délka trvání exkurze se pohybuje od dvou do tří hodin a na každou takovouto akci je nutná rezervace. Tu můžete provést přes internet (pište na e-mailovou adresu dz@vukoz.cz) či telefonicky (volejte +420 267 711 690, v provozní době zahrady). Účastnický poplatek činí 100 Kč, poloviční 50 Kč.

Klepněte pro větší obrázek
Součástí Dendrologické zahrady je prodejna, kde si můžete vybrat nejen byliny 

Plánované exkurze:

  • 2. června: Keře pozdního jara
  • 16. června: Z českých hvozdů, luhů a hájů
  • 23. června: Aromatické a kořeninové rostliny
  • 30. června: Letní trvalky  

Foto: Dendrologická zahrada Průhonice, Profimedia 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |