vytisknout velikost písma Ardisia nahradí vánoční stromek. Nezabere místo a nemusíte řešit jehličí

Chcete si užít vánoční náladu bez opadaného jehličí? Máte doma málo místa? Pořiďte si vánoční stromek, který ani nemusíte zdobit. Ardisia crenata pochází z čínsko-malajské oblasti a svým exotickým původem přidává Vánocům nový rozměr tajemna a dalekých cest.
Ardisia nahradí vánoční stromek. Nezabere místo a nemusíte řešit jehličí

Vánoční stromeček, který se ozdobí sám

Ardisie má malé červené plody, které v kontrastu s tmavě zelenými kožovitými listy s vysokým leskem krásně vynikají a vypadají jako malinké kouličky na vánoční stromeček. Kdo rád pojímá Vánoce netradičně, tomu může vánoční stromeček klidně úplně nahradit. I pod miniaturní stromek se vejdou veliké dárky.

Rostlina kvete v červnu drobnými bílými nebo růžovými vonnými květy, z nichž se za pár měsíců vyvinou jasně červené bobule velikosti hrášku. Neopadávají a leckdy vydrží na rostlině až do dalšího kvetení.

Vánoční stromek v květináči: Je lepší smrk, borovice, nebo jedle?

Vánoční stromek v květináči: Je lepší smrk, borovice, nebo jedle?

Ardisie: pěstování, přesazování a řez

STANOVIŠTĚ Tomuto originálnímu vánočnímu stromku dopřejeme světlé stanoviště, které ale bude chráněné před přímým sluncem. Během zimy ardisii postačí teplota okolo 15 °C. Špatně snáší průvan a příliš suché ovzduší, takže by neměla být v přímém dosahu radiátorů topení.

ZALÉVÁNÍ K zálivce, ale i rosení se nejlépe hodí dešťová voda. Ardisii zaléváme opravdu mírně. Přes zimu stačí zálivka jednou za osm až dvanáct dní (podle teploty prostředí), během vegetace každých 3 až 5 dní.

VLHKOST Důležitější než zálivka je pro ardisii vzdušná vlhkost, kterou zajistíme miskou naplněnou keramzitem a vodou, což je zvláště důležité v průběhu kvetení a při teplotách nad 15 °C. Vysychání substrátu v zimě zabrání mech naaranžovaný na povrch květináče, který lze případně dozdobit drobnou vánoční dekorací.

Vánoční stromek ozdobte netradičně: kvetoucími rostlinami

Vánoční stromek ozdobte netradičně: kvetoucími rostlinami

PŘESAZOVÁNÍ Ardisie se přesazuje na jaře, a to pouze v případě, že kořeny vyplní celý prostor květináče, do substrátu pro vřesovištní rostliny (směs pro azalky a rhododendrony) bez příměsi vápna. Přihnojujeme od března do srpna jednou týdně poloviční dávkou doporučovanou pro vřesovištní rostliny.

ŘEZ Aby přinášela rostlina každoročně plody, je nezbytný řez – nejvhodnější jsou jarní měsíce, když opadnou všechny bobule. Ardisia se množí semeny nebo řízkováním, ale v domácích podmínkách nebývá množení příliš úspěšné.

Kvetoucí dřeviny východu: čínský císařský strom a klíman

Kvetoucí dřeviny východu: čínský císařský strom a klíman

 

 

 
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |