vytisknout velikost písma Ananasem nejen ku štíhlé linii

Ananas pochází z oblastí tropické Brazílie, Argentiny a Paraguaye. Poprvé se začal pěstovat koncem devatenáctého století na Havaji druh Smooth Cayenne. Dnes jej najdeme ve většině tropických zemí na světě až ve výšce osm set metrů nad mořem.

Zralost ananasu  

Zralý ananas poznáme podle typické vůně, slupky, která je pevná, a zelených lístků. Platí, že čím zralejší plod je, tím je také sladší a obsahuje i více účinných látek.  

Konzumaci nezralých plodů je dobré se vyhnout, protože obsahují hodně kyselin, které mohou poškodit zuby a žaludeční sliznici.

Klepněte pro větší obrázek
Rozkrojený ananas je třeba co nejdříve zkonzumovat 

Ananas se skladuje při teplotě patnáct až osmnáct stupňů Celsia. Pokud si ho nakrájíme a nesníme hned, dáme ho do ledničky a spotřebujeme do dvou dnů. Dá se jíst ve studené i teplé úpravě. 

Šťavnaté bohatství

Ananas nám přijde vhod právě nyní, po svátečním hodování, kdy chce většina z nás pár nabraných kil ztratit. Jelikož obsahuje přírodní enzymy, pomáhá tělu odbourávat tuky, a tím udržuje štíhlou linii.

Enzym bromelin štěpí bílkoviny, ničí ve střevech cizopasníky, ale též proniká i kůží a dokáže zesvětlit či odstranit pigmentové skvrny.

Klepněte pro větší obrázek
Ananas ve spojení s jiným ovocem představuje zdravé mlsání 

Ananasový plod je velmi zdravý; obsahuje například ovocné kyseliny a vitamin C, vitaminy skupiny B, zinek, železo, mangan, bór. Podtrženo a sečteno: kromě biotinu, vitaminů B12 a E má všechny vitaminy a šestnáct různých minerálních látek a stopových prvků. Obsahuje téměř devadesát procent vody a jen osm až osmnáct procent cukru. 

Co umí ananas?  

Kromě toho, že dokáže pomocí enzymů spalovat tuky, a napomoci tím k redukci tělesné váhy, podporuje i obnovu buněk. Také čistí a odlehčuje střeva. Odvodňuje organismus, stará se o dobrý spánek, podporuje imunitní systém, krvetvorbu a působí jako životabudič.

Chrání před osteoporózou, snižuje krevní tlak, rozpouští usazeniny v cévách, uvolňuje svalové napětí a místní svalové křeče, působí protizánětlivě, močopudně, pomáhá při průjmech, odstraňuje i stařecké skvrny.

Klepněte pro větší obrázek
Ananas vašemu tělu jen prospěje  

Jak si vypěstovat ananas?  

Ananas je dobře přizpůsobivý a jeho nároky na pěstování a prostředí nejsou velké. Netrpí na žádné škůdce. Vyžaduje intenzivní světlo, ale přímé slunce mu škodí. V létě je pro něj nejvhodnější polostín.

Přečtěte si přesný a osvědčený návod, jak si doma vypěstovat ananas

Přečtěte si přesný a osvědčený návod, jak si doma vypěstovat ananas

Dobře se přemisťuje a ideálně roste při teplotě pětadvacet a dvaatřicet stupňů. Vyšší teploty zastavují růst a kritická je teplota pod deset stupňů.  

Pokud si ananas chceme sami vypěstovat, koupíme si zdravý plod a uřízneme z něj horní zelenou část s asi půl až centimetr silným kroužkem. Po dobu deseti až dvaceti dnů ji necháme volně ležet na suchu a teplu a poté kroužek ananasového těla stáhneme.

Klepněte pro větší obrázek
Takovýchto plodů se můžeme dočkat i ve vlastním bytě  

Zároveň dva až čtyři zaschnuté listy odstraníme a zastříhneme suché konce zbylých listů. Zasadíme jej do zeminy složené z půlky z humózní půdy a z půlky ze směsi ostrého říčního písku, cihlové drti a popřípadě kokosových vláken.

Sázíme jej do hloubky kolem tří až čtyř centimetrů a v průběhu vegetace přihnojujeme tekutými hnojivy.

Uchycená rostlinka se dá uměle přivést ke kvetení. Plodnost se dostavuje samozřejmě až později, v dobrých podmínkách během dvou až tří let. V bytě lze vypěstovat až jednokilové plody.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak pěstovat vřes v truhlíku na balkoně i na zahradě

Jak pěstovat vřes v truhlíku na balkoně i na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu a ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá.

14.  9.  2017 |