vytisknout velikost písma Ananasem nejen ku štíhlé linii

Ananas pochází z oblastí tropické Brazílie, Argentiny a Paraguaye. Poprvé se začal pěstovat koncem devatenáctého století na Havaji druh Smooth Cayenne. Dnes jej najdeme ve většině tropických zemí na světě až ve výšce osm set metrů nad mořem.

Zralost ananasu  

Zralý ananas poznáme podle typické vůně, slupky, která je pevná, a zelených lístků. Platí, že čím zralejší plod je, tím je také sladší a obsahuje i více účinných látek.  

Konzumaci nezralých plodů je dobré se vyhnout, protože obsahují hodně kyselin, které mohou poškodit zuby a žaludeční sliznici.

Klepněte pro větší obrázek
Rozkrojený ananas je třeba co nejdříve zkonzumovat 

Ananas se skladuje při teplotě patnáct až osmnáct stupňů Celsia. Pokud si ho nakrájíme a nesníme hned, dáme ho do ledničky a spotřebujeme do dvou dnů. Dá se jíst ve studené i teplé úpravě. 

Šťavnaté bohatství

Ananas nám přijde vhod právě nyní, po svátečním hodování, kdy chce většina z nás pár nabraných kil ztratit. Jelikož obsahuje přírodní enzymy, pomáhá tělu odbourávat tuky, a tím udržuje štíhlou linii.

Enzym bromelin štěpí bílkoviny, ničí ve střevech cizopasníky, ale též proniká i kůží a dokáže zesvětlit či odstranit pigmentové skvrny.

Klepněte pro větší obrázek
Ananas ve spojení s jiným ovocem představuje zdravé mlsání 

Ananasový plod je velmi zdravý; obsahuje například ovocné kyseliny a vitamin C, vitaminy skupiny B, zinek, železo, mangan, bór. Podtrženo a sečteno: kromě biotinu, vitaminů B12 a E má všechny vitaminy a šestnáct různých minerálních látek a stopových prvků. Obsahuje téměř devadesát procent vody a jen osm až osmnáct procent cukru. 

Co umí ananas?  

Kromě toho, že dokáže pomocí enzymů spalovat tuky, a napomoci tím k redukci tělesné váhy, podporuje i obnovu buněk. Také čistí a odlehčuje střeva. Odvodňuje organismus, stará se o dobrý spánek, podporuje imunitní systém, krvetvorbu a působí jako životabudič.

Chrání před osteoporózou, snižuje krevní tlak, rozpouští usazeniny v cévách, uvolňuje svalové napětí a místní svalové křeče, působí protizánětlivě, močopudně, pomáhá při průjmech, odstraňuje i stařecké skvrny.

Klepněte pro větší obrázek
Ananas vašemu tělu jen prospěje  

Jak si vypěstovat ananas?  

Ananas je dobře přizpůsobivý a jeho nároky na pěstování a prostředí nejsou velké. Netrpí na žádné škůdce. Vyžaduje intenzivní světlo, ale přímé slunce mu škodí. V létě je pro něj nejvhodnější polostín.

Přečtěte si přesný a osvědčený návod, jak si doma vypěstovat ananas

Přečtěte si přesný a osvědčený návod, jak si doma vypěstovat ananas

Dobře se přemisťuje a ideálně roste při teplotě pětadvacet a dvaatřicet stupňů. Vyšší teploty zastavují růst a kritická je teplota pod deset stupňů.  

Pokud si ananas chceme sami vypěstovat, koupíme si zdravý plod a uřízneme z něj horní zelenou část s asi půl až centimetr silným kroužkem. Po dobu deseti až dvaceti dnů ji necháme volně ležet na suchu a teplu a poté kroužek ananasového těla stáhneme.

Klepněte pro větší obrázek
Takovýchto plodů se můžeme dočkat i ve vlastním bytě  

Zároveň dva až čtyři zaschnuté listy odstraníme a zastříhneme suché konce zbylých listů. Zasadíme jej do zeminy složené z půlky z humózní půdy a z půlky ze směsi ostrého říčního písku, cihlové drti a popřípadě kokosových vláken.

Sázíme jej do hloubky kolem tří až čtyř centimetrů a v průběhu vegetace přihnojujeme tekutými hnojivy.

Uchycená rostlinka se dá uměle přivést ke kvetení. Plodnost se dostavuje samozřejmě až později, v dobrých podmínkách během dvou až tří let. V bytě lze vypěstovat až jednokilové plody.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrob…

Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku, i v lese. Málokoho ale napadne, že se dají využít k výrobě nádherných vánočních ozdob za pár korun. Pro inspiraci jsme vám našli více než padesát dekorací ze šišek, které si snadno zvládnete vyrobit doma.

22.  11.  2017 |