vytisknout velikost písma Ananasem nejen ku štíhlé linii

Ananas pochází z oblastí tropické Brazílie, Argentiny a Paraguaye. Poprvé se začal pěstovat koncem devatenáctého století na Havaji druh Smooth Cayenne. Dnes jej najdeme ve většině tropických zemí na světě až ve výšce osm set metrů nad mořem.

Zralost ananasu  

Zralý ananas poznáme podle typické vůně, slupky, která je pevná, a zelených lístků. Platí, že čím zralejší plod je, tím je také sladší a obsahuje i více účinných látek.  

Konzumaci nezralých plodů je dobré se vyhnout, protože obsahují hodně kyselin, které mohou poškodit zuby a žaludeční sliznici.

Klepněte pro větší obrázek
Rozkrojený ananas je třeba co nejdříve zkonzumovat 

Ananas se skladuje při teplotě patnáct až osmnáct stupňů Celsia. Pokud si ho nakrájíme a nesníme hned, dáme ho do ledničky a spotřebujeme do dvou dnů. Dá se jíst ve studené i teplé úpravě. 

Šťavnaté bohatství

Ananas nám přijde vhod právě nyní, po svátečním hodování, kdy chce většina z nás pár nabraných kil ztratit. Jelikož obsahuje přírodní enzymy, pomáhá tělu odbourávat tuky, a tím udržuje štíhlou linii.

Enzym bromelin štěpí bílkoviny, ničí ve střevech cizopasníky, ale též proniká i kůží a dokáže zesvětlit či odstranit pigmentové skvrny.

Klepněte pro větší obrázek
Ananas ve spojení s jiným ovocem představuje zdravé mlsání 

Ananasový plod je velmi zdravý; obsahuje například ovocné kyseliny a vitamin C, vitaminy skupiny B, zinek, železo, mangan, bór. Podtrženo a sečteno: kromě biotinu, vitaminů B12 a E má všechny vitaminy a šestnáct různých minerálních látek a stopových prvků. Obsahuje téměř devadesát procent vody a jen osm až osmnáct procent cukru. 

Co umí ananas?  

Kromě toho, že dokáže pomocí enzymů spalovat tuky, a napomoci tím k redukci tělesné váhy, podporuje i obnovu buněk. Také čistí a odlehčuje střeva. Odvodňuje organismus, stará se o dobrý spánek, podporuje imunitní systém, krvetvorbu a působí jako životabudič.

Chrání před osteoporózou, snižuje krevní tlak, rozpouští usazeniny v cévách, uvolňuje svalové napětí a místní svalové křeče, působí protizánětlivě, močopudně, pomáhá při průjmech, odstraňuje i stařecké skvrny.

Klepněte pro větší obrázek
Ananas vašemu tělu jen prospěje  

Jak si vypěstovat ananas?  

Ananas je dobře přizpůsobivý a jeho nároky na pěstování a prostředí nejsou velké. Netrpí na žádné škůdce. Vyžaduje intenzivní světlo, ale přímé slunce mu škodí. V létě je pro něj nejvhodnější polostín.

Přečtěte si přesný a osvědčený návod, jak si doma vypěstovat ananas

Přečtěte si přesný a osvědčený návod, jak si doma vypěstovat ananas

Dobře se přemisťuje a ideálně roste při teplotě pětadvacet a dvaatřicet stupňů. Vyšší teploty zastavují růst a kritická je teplota pod deset stupňů.  

Pokud si ananas chceme sami vypěstovat, koupíme si zdravý plod a uřízneme z něj horní zelenou část s asi půl až centimetr silným kroužkem. Po dobu deseti až dvaceti dnů ji necháme volně ležet na suchu a teplu a poté kroužek ananasového těla stáhneme.

Klepněte pro větší obrázek
Takovýchto plodů se můžeme dočkat i ve vlastním bytě  

Zároveň dva až čtyři zaschnuté listy odstraníme a zastříhneme suché konce zbylých listů. Zasadíme jej do zeminy složené z půlky z humózní půdy a z půlky ze směsi ostrého říčního písku, cihlové drti a popřípadě kokosových vláken.

Sázíme jej do hloubky kolem tří až čtyř centimetrů a v průběhu vegetace přihnojujeme tekutými hnojivy.

Uchycená rostlinka se dá uměle přivést ke kvetení. Plodnost se dostavuje samozřejmě až později, v dobrých podmínkách během dvou až tří let. V bytě lze vypěstovat až jednokilové plody.

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Jak uskladnit dřevo na topení? 30 nápadů na originální dřevníky, za něž se nebudete stydět

Jak uskladnit dřevo na topení? 30 nápadů na o…

Pokud doma topíte dřevem, určitě řešíte, kam a jak uskladnit palivové dříví. Dřevo se sice dá vyskládat do nevzhledných stěn, ale proč by vám měly hyzdit pozemek? Povyšte skládání dřeva na umění a své zásoby uchovávejte tak, aby vás pohled na ně těšil. Zapojit fantazii se vyplatí i v případě, že potřebujete uskladnit jen pár polínek na grilování.

21.  1.  2023 |
Lucie Kořistová
Palivové dříví
Masopusty 2023 v ČR: Které byste si neměli nechat ujít?

Masopusty 2023 v ČR: Které byste si neměli ne…

Dlouho očekávané období veselení a hodování je tu! Pokud se rádi bavíte, milujete karnevaly, průvody masek a klasické české zabijačkové pochoutky, nenechte si ujít některý z masopustů, které se budou konat! Zmapovali jsme pro vás situaci po celé České republice a našli ty nejzajímavější.

24.  1.  2023 |
Kateřina HradováJakub Švec inf
MasopustZábavaVolný čas
Hromnice jako předzvěst jara: Znáte jejich původ a tradice s nimi spojené?

Hromnice jako předzvěst jara: Znáte jejich pů…

I když se nás zima ještě drží, můžeme s nadějí přivítat prodlužující se dny coby předzvěst blížícího se jara. Příležitostí k tomu jsou Hromnice. Už naši předkové, a dokonce i staří Keltové každoročně vítali jaro, světili svíčky a dodržovali nejrůznější zvyky s cílem ochránit své blízké a majetek. Keltové nazývali tento svátek Imbolc. Víte, jak Hromnice souvisejí se svátkem Uvedení Páně do chrámu, které tradice a pranostiky jsou s nimi spojeny?

31.  1.  2023 |
Jiřina Sivcová
Svátek
7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas patří mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač vypadá exoticky, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny, o kterou se nemusíte nijak specificky starat, přesto nadělá spoustu parády. Užitečné rady nejen pro začátečníky najdete i ve videu v úvodu článku.

12.  1.  2023 |
Kateřina Hradová
Výživa a hnojeníPokojové rostlinyPěstováníOchrana a péčeChoroby a škůdciExotika
Jen s vyschlým dřevem zatopíte dobře! Kde a jak je nechat vyschnout a kde je skladovat?

Jen s vyschlým dřevem zatopíte dobře! Kde a j…

Nezáleží na tom, zda dřevem vytápíte celý rodinný dům, potřebujete na chalupě zatopit v kamnech či jen rozdělat oheň, abyste si mohli opéct buřty. Ve všech případech budete potřebovat dřevo, které dobře hoří, tedy takové, které správně vyschlo. Jak na to?

28.  1.  2023 |
Lucie Kořistová
DřevníkPalivové dříví