Americká kamna slaví návrat

Americká kamna slaví návrat

Dříve končila na půdách a ve sklepích nebo na smetišti. Dnes se americká kamna – jeden z nejvýkonnějších topných systémů – znovu dostávají do módy.

Americká kamna se objevila již v druhé polovině 19. století a ve své době znamenala skutečnou revoluci ve vytápění. Češi se s těmito kamny mohli poprvé seznámit na světové výstavě v Praze v roce 1892. Krátce nato se k nám kamna začala dovážet a stala se tu velice populárními.

Napříč styly

Americká kamna, která byla zároveň velmi dekorativní, v sobě odrážela nejeden stavební styl druhé poloviny 19. století. V módě tehdy byly především všelijaké pseudoslohy, které na samém závěru století vystřídala secese. V Čechách se oblíbená americká kamna začala brzy vyrábět v licenci. Výroba tu trvala až do roku 1940 a přinesla celou řadu konstrukčních vylepšení, která zapříčinila, že se česká americká kamna vyvážela zpětně do svého domovského zámoří.

Celý byt najednou

Americká kamna byla vyrobena z litiny. Byla stáložárná, dokázala hořet bez vyhasnutí ohněpo celou topnou sezónu a přitom stačilo přiložit jen jedenkrát denně. Navíc byla kamnakonstruována tak, aby umožňovala vytopit celý byt najednou z jedné jediné místnosti.Výhřevnost amerických kamen se pohybovala od 100 do 800 m3.

Doslova revolučním prvkem kamen byla jejich konstrukce, která zabraňovala rozžhavení stěn pomocí toho, že palivo nepřiléhalo k vnějším stěnám. Americká kamna byla vybavena několikadílným roštem s otočným dnem. Systém regulace tepla komínovou, protitahovou a vzduchovou záklopkou umožňoval jednoduchou a citlivou regulaci tepla. Regulace probíhala pomocí vzduchové záklopky, která když se vytáhla, způsobila pokles teploty a naopak. Kromě toho, duté dno kamen, které se ohřívalo zadním tahem, topilo u podlahy.

Typická okénka

Typickým prvkem byla slídová okénka na třech stranách kamen, která umožňovala kontrolu stavu ohně, aniž by bylo třeba otevírat dvířka.Zároveň umožňovala pohled na plápolající oheň, jenž navozoval příjemnou atmosféru v místnosti. Americká kamna byla násypná a topilo se v nich koksem nebo antracitem, což zaručovalo vysokou výhřevnosta dokonalé spálení paliva. Dnes si však můžete v těchto kamnech zatopit rovněž dřevem či dřevěnými briketami.

Krása, která se nedá přehlédnout

Americká kamna neměla jen funkci praktickou, ale byla zároveň krásným a nepřehlédnutelným doplňkem interiéru. Vyráběla se v různé velikosti, od 80 cm až k obříkům měřícím 190 cm. Spolu s kamny dříve zdobilo nejednu domácnost i různé příslušenství, jako souprava nářadí, uhlák nebo předložka před kamna.

Kamna znovuzrozená

Americká kamna se dnes již nevyrábějí. Nemusíte však truchlit, neboť i u nás existuje několik firem, jenž stará a poškozená americká kamna repasují. Práce to však rozhodně není jednoduchá, neboť kamna často připomínají hromadu šrotu. Musí se rozebrat, vyčistit pískováním, chybějící části znovu odlít, nabarvit speciálnívysokoteplotní barvou a teprve potom znovu složit. Na závěr se napasují dvířka, jenž se vyplní slídovými okénky, a znovuzrozená kamna se osadí nově poniklovanými ozdobami.Namáhavé práci odpovídá i cena, která rozhodně není malá.

Ozdoba chaty i penzionu

Navzdory své nemalé ceně se ale americká kamna dnes opět vracejí na výsluní. Své nové uplatnění nacházejí především na chalupách, v restauracích či penzionech, kde se stávají krásným, stylovým a funkčním doplňkem. Možná i vy máte podobný skvost na půdě, jen jste je v té zrezivělé hromadě šrotu ještě nerozeznali!

Doporučujeme

Články odjinud