5
Fotogalerie

Aloe: seznamte se s divotvorným sukulentem

Kdo by nechtěl znát elixír zdraví a mládí? Příroda nám už po několik tisíciletí nabízí takový zázrak v podobě aloe, rostlinky, která nás stále překvapuje něčím novým.

Z více jak čtyř set druhů aloe se jich většina pěstuje jen na okrasu. Dnes se však dozvíte zajímavosti především o dvou druzích, které mají výrazné léčivé účinky – aloe stromovitá (Aloe arborescens) a aloe pravá (Aloe vera).  

aloe-vera.jpg
Pěstování v domácích podmínkách zvládne i začátečník

Kleopatra je znala také

Tradice využití aloe jako léčivé rostliny je stará jako lidstvo samo. Rostlina pochází z ostrova Socotra, odkud se postupně rozšířila snad do všech koutů světa. Používali ji domorodé kmeny, jejichž šamani z ní připravovali léčivé nápoje. Staří Egypťané ji mísili do balzamovacích směsí a vykuřovali jí paláce proti zlým duchům. Královna Kleopatra nebyla jedinou, která používala výtažky z Aloe vera jako kosmetického krášlicího prostředku.

Abyste se v těchto rostlinách lépe zorientovali, v tabulce najdete stručný přehled nejznámějších druhů, s nimiž se u nás můžete setkat.

druh český název výška užití
Aloe arborescens  
  Aloe stromovitá do 2 m léčivá
poznámka: nejznámější pro užívání vnitřně i pro vnější použití      
Aloe aristata      
  Aloe ostnitá do 15 cm okrasná
poznámka: nejodolnější aloe pro pěstování v bytě      
Aloe comptonii      
    do 60 cm okrasná
poznámka: uplatní se jen ve větších sbírkách      
Aloe dichotoma      
    10 m okrasná
poznámka: stromovitá, u nás se běžně nepěstuje, jen sbírková      
Aloe erinacea      
    do 30 cm okrasná
poznámka: ozdobné trny, zvláštní namodralá zeleň listů      
Aloe ferox  
  Aloe kapská do 1 m léčivá
poznámka: pro vnitřní použití do kapek, tinktur      
Aloe haworthioides  
    přízemní okrasná
Aloe variegata      
  Aloe různotvará do 15 cm okrasná
poznámka: příčné bílé pruhy na listech růžice      
Aloe vera (A. barbadensis)      
  Aloe léčivá (pravá) kolem 1 m léčivá
poznámka: známá i jako A. vulgaris, uplatnění v kosmetice, baktericidni a fungicidní účinky      

Stromek pro zdraví

Aloe stromovitá dorůstá v bytech do výšky přes jeden metr, ve vhodných podmínkách i dvou metrů, pak se dá zakrátit a pěstovat jako keř. Není příliš náročná, stačí jí běžná zahradní zemina, dostatek světla (ne úpal) a mírná zálivka i v létě.

aloe arborescens2.jpg
Aloe stromovitá se rozrůstá poměrně rychle

Přes léto se dá s úspěchem pěstovat venku, v zimě potřebuje teplotu nad pět stupňů Celsia, zálivku téměř žádnou. Přesazování nevyžaduje často, stačí jednou za tři čtyři roky. Dvouletá rostlina začíná tvořit kmínek, který vyholuje, dužnaté listy mají docela pevné trny. 

Z rostliny, jež je nejméně čtyřletá, se odebírají listy – devět dnů před jejich odebráním ji však nezalévejte. Popáleniny se léčí přiložením rozdrcených listů na poraněné místo, gel z listů pomáhá proti lupénce. Průmyslově se šťáva zpracovává sušením, konečný produkt zvaný sabur je součástí mnoha léčivých přípravků, jako jsou například švédské kapky.

Kapská aloe

Jedná se o obchodní název Aloe ferox, jejíž šťáva pomáhá při střevních potížích. Při zácpě má dokonce větší účinnost než sušené listy seny. Snižuje hladinu krevního cukru a čerstvou šťávu z ní můžete užívat v množství půl až jedna kávová lžička denně. Výtažky (šťáva) z aloe stromovité a kapské by se neměly užívat v těhotenství, protože mohou způsobit překrvení pánevní oblasti. Ze stejného důvodu není vhodná ani pro pacienty trpící hemoroidy. 

aloe ferox.jpg
Čerstvou šťávu si dávkujte po lžičkách

Ta pravá

Aloe vera má několik dalších synonym, můžete se s ní setkat pod názvem A. barbadensis nebo také Aloe vulgaris. Je to patrně nejznámější a doma nejpěstovanější druh této rostliny – poměrně rychle se v květináči rozrůstá a za čas jej zcela zaplní. Namnožit se dá lehce: rozdělením trsu a přesazením mladých rostlin do nového květináče.

Růžice delších dužnatých listů obsahuje v jejich vnitřní části šťávu i gelovou složku, obojí s léčivými účinky. Po odběru byste měli šťávu zpracovat do dvanácti hodin, pak se rychle kazí.

V domácím léčitelství se její hojivé účinky využívají k ošetření ran, které se pak hojí téměř bez jizev, je vhodná na ekzémy a vyrážky. Šťáva ulevuje pokožce po přílišném opalováním, má také výrazné baktericidní a fungicidní účinky, takže je považována za jeden z nejúčinnějších detoxikačních prostředků třetího tisíciletí. 

aloe vera plantáže.jpg
Aloe vera se pro své účinky pěstuje na velkých plantážích

Kouzla v kosmetice

Aloe vera se přidává do mnoha kosmetických výrobků. Výtažky z ní najdete v pleťových krémech, mýdlech, olejích na opalování, balzámech na rty či šamponech. Zvláčňující a hydratační vlastnosti aloe se tu uplatňují v široké míře.

Dokonce se tvrdí, že určité produkty z této rostliny léčí (nebo zmírňují) radiační popáleniny, z toho důvodu prý ve Spojených státech mají sklad těchto přípravků pro případ jaderné havárie. 

Elixír zdraví

Z A.vera i A. arborescens se vyrábí mnoho přípravků, které slouží jako doplněk stravy. Vědecký výzkum této podivuhodné rostliny stále pokračuje a přináší nová překvapení. Je zjištěno, že aloe obsahují víc než dvě stě složek s léčivými vlastnostmi, vitaminy skupiny B (i B dvanáct), vitamin C, devět aminokyselin, enzymy, vápník hořčík a draslík. 

Je pravdou, že se výrobci snaží přesvědčit veřejnost o tom, že právě jejich výrobek z aloe je nejlepší na všechny potíže, které existují. I tak je ale podivuhodné, kolik nesporně potvrzených léčebných účinků na řadu nemocí a potíží aloe má: 

  • Snižuje celkovou hladinu cholesterolu.
  • Zvyšuje poměr „dobrého“ HDL cholesterolu.
  • Snižuje riziko ischemické choroby srdeční.
  • Snižuje ukládání tuků v tepnách a věnčitých tepnách srdce.
  • Posiluje imunitní systém organismu stimulací protilátek.
  • Při nemoci střev a vředové chorobě žaludku urychluje hojení.
  • Tlumí astmatické záchvaty.
  • Zmírňuje vedlejší účinky provázející onemocnění AIDS (horečky, průjmy).
  • Výrazně působí při hojení povrchových ran, léčbě omrzlin a popálenin, ekzémech, pásovém oparu, zabraňuje vzniku otoků.
  • Je vhodná pro diabetiky, protože snižuje hladinu krevního cukru.
  • Zmírňuje artritické bolesti a otoky revmatických kloubů.

aloe vera - rozlomená.jpgaloe vera - rozlomená.jpg
Překrojte list a šťávou potírejte rány či spálená místa na těle

Nemusíte věřit, že všechno tohle umí, přesto není na škodu nenáročnou rostlinu pěstovat a používat ji jako „domácí doktorku v květináči“. Potěšení z pěkné rostliny budete mít i při pěstování některého neléčivého druhu. Skromná a nenáročná aloe vydrží dlouhá léta.

Doporučujeme

Články odjinud