Aktuálně: zahradní stroje vyžadují sezonní údržbu

Období ,,zahrádkářského ruchu“ je zhruba v polovině. Stejně jako zahrada potřebuje péči, tak i zahradní stroje se neobejdou bez pravidelné kontroly a údržby. Zvládněte ji bez pomoci přátel či servisů.

Nachystejte si nářadí a pomůcky

Na sezonní údržbu zahradní techniky je dobré se pečlivě připravit. Po ruce mějte základní sadu nářadí, jako jsou montážní klíče a drátěný kartáček. Nazmar nepřijde ani menší elektrická bruska, se kterou hravě a za pár okamžiků nabrousíte nože sekačky.

Výborným doplňkem do dílny každého zručného člověka je malý kompresor na stlačený vzduch, s nímž provedete základní očistu, ale i poctivé vyčištění trysek karburátoru vašich strojů.

údržba techniky 1.jpg
Profi stroje mají minimální nároky na údržbu; foto: www.dakr.com

Jaký materiál potřebujete pro provedení údržby:

  • doporučený motorový olej;
  • náhradní vložku vzduchového filtru – pro případ silného znečištění;
  • zapalovací svíčku;
  • jiný spotřební materiál – spoje, řemeny a podobně.

Začínáme

Řádně očištěný stroj (sekačku, mulčovač, stavebnicový malotraktor s odstředivou spojkou nebo řemenovým pohonem) postavte na rovnou plochu. Pohledem se přesvědčte o poškození krytů motoru a vzduchového filtru u čtyřtaktních vertikálních motorů.

Ten zároveň demontujte a zkontrolujte znečištění a poškození vložky. Pokud je vložka znečištěná jen mírně, nečistoty odstraňte vyklepáním nebo vyfoukáním stlačeným vzduchem. Silně znečištěná vložka vyžaduje okamžitou výměnu, stejně postupujte i při jakémkoliv poškození.

údržba techniky 2.jpg
Pokud se chystáte na mulčování se zahradním traktůrkem, musíte vyměnit nože za jiné. Je to vynikající příležitost, kdy stávající zkontrolujete a přebrousíte; foto: www.husqvarna.cz

Při teplém, stojícím motoru odpojte kabel zapalování a vypusťte olej z klikové skříně. U profi motorů nezapomeňte zároveň s výměnou oleje i na olejový filtr, který musíte vyměnit s olejem.

Motory se někdy dost odlišují způsobem provedení prvků pro údržbu. Některé mají klasický vypouštěcí šroub na spodní straně motoru, jiné jej nemají, a musíte je proto překlopit nebo olej odsát pomocí speciálního příslušenství. Při manipulaci vám nesmí olej natéct do karburátoru!

Posledním krokem je vyčištění a kontrola zapalovací svíčky. Demontujte ji z motoru a zkontrolujte její čistotu. Černá svíčka znamená nadměrnou bohatost směsi, modrá zase prolínání oleje skrze pístní kroužky, což svědčí o nadměrném opotřebení válce nebo kroužků.

Správná barva je sytě šedá. Po vyčištění nebo výměně svíčky tuto nasaďte na vysokonapěťový kabel zapalování a tahem za startovací zařízení zkontrolujte přeskok jiskry, která musí mít jasně modrou barvu.

údržba techniky 3.jpg
Při pravidelné péči nezapomeňte na pravidelnou výměnu oleje; foto: www.mountfield.cz

Dvoutaktní motory mají údržbu značně jednoduchou

Dvoutaktní benzinové jednoválce s vertikálním uspořádáním (používané pro pohon malotraktorů a sekaček s odstředivou spojkou) mají dvojitý vzduchový filtr s olejovou náplní a vlhčenou vložkou v kovovém pouzdře.

Při údržbě se zaměřte na znečištění oleje a porušení mřížky vložky. Pokud není poškozená, stačí pouze vyměnit olej, který slouží k odstranění hrubých nečistot v nasávaném vzduchu.

Dále pokračujte demontáží zapalovací svíčky a jejím vyčištěním, případně vyměněním. Poté vyzkoušejte zapalování tak, jak jsem popsal v jednom z předchozích odstavců. V každém případě platí, že barva jiskry nesmí být jiná než modrá.

U těchto motorů máte jednoduchý přístup k tryskám v karburátoru. Pokud nespěcháte, vyplatí se je vyčistit. Hlavní tryska je umístěna v plovákové komoře a je přístupná po jejím sejmutí. Při demontáži plovákové komory zkontrolujte nepoškozenost pryžového těsnění.

Volnoběžná tryska je umístěna nad tryskou hlavní a přístup k ní je hned za seřizovacím šroubem volnoběhu. Ale pozor, jakékoliv poškození plováku vyžaduje opravu!

Broušení nožů a výměny řemenových převodů

Nabroušení sekacích nožů patří k nejdůležitějším úkonům. Tupý nůž nejen, že zvyšuje spotřebu tím, že klade porostu značný odpor, ale škodí i nadměrnými vibracemi do ložisek a unašecí hřídele.

údržba techniky 4.jpg
U strojů vybavených dvoutaktním motorem kontrolujte kvalitu a množství oleje ve vzduchovém filtru, u sekačky nezapomeňte na prohlídku sekacích nožů a hnacího řemene; foto: www.motorjikov.cz

Při pravidelné údržbě nezapomeňte ani na kontrolu napnutí řemenových převodů. Ty nesmí být volné, ani příliš napnuté či s roztřepenými okraji. Volné řemeny nadměrně zahřívají řemenice a hřídele svým prokluzem a přílišné napnutí zase poškozuje ložiska neúměrným tlakem.

Pokud mají řemeny roztřepené okraje, je nutné provést jejich demontáž a výměnu. Výměny řemenů patří k náročnějším úkonům, protože v některých případech je nutná demontáž hnací jednotky, tedy motoru, ze stroje.

Pokud se na tento úkon necítíte být dostatečně zruční, vřele doporučuji raději opravu svěřit servisu. Většina strojů, které vám slouží na zahrádce, mají údržbu značně podobnou a velmi nenáročnou. Stačí se držet několika bodů a s pomocníky budete velice spokojeni.

Abyste věděli, jak máte postupovat, připravil jsem pro vás jednoduchou tabulku plánu údržby zahradních strojů:

Skupina údržby Malotraktor Mulčovací sekačka
Motor
vzduchový filtr výměna vložky nebo oleje výměna vložky nebo oleje
zapalovací svíčka kontrola čistoty a jiskry kontrola čistoty a jiskry
olejová náplň výměna (ne dvoutakty) výměna (ne dvoutakty)
olejový filtr výměna s olejem – pokud je výměna s olejem – pokud je
Převod pohonu
odstředivá spojka kontrola obložení a doby prokluzu kontrola obložení a doby prokluzu
řemenový pohon kontrola, roztřepené řemeny měnit kontrola, roztřepené řemeny měnit
Pojezdové zařízení
převodový olej měřit množství oleje, doplnit měřit množství oleje, doplnit
těsnost skříně nesmí pronikat olej nesmí pronikat olej
hlučnost převodů kontrolovat poslechem za chodu kontrolovat poslechem za chodu
Pracovní zařízení
pojezdová kola nahuštěná na správný tlak nahuštěná na správný tlak
volnoběžné náboje kol kontrola funkčnosti a promazání kontrola funkčnosti a promazání
žací nože musí být nabroušené (čtyřkolový traktor) musí být nabroušené
vrtulový žací nůž    

Skupina údržby Bubnová sekačka Rotační sekačka Motorová kosa
Motor
vzduchový filtr výměna vložky nebo oleje výměna vložky výměna vložky
zapalovací svíčka kontrola čistoty a jiskry kontrola čistoty a jiskry kontrola čistoty a jiskry
olejová náplň výměna (ne dvoutakty) výměna výměna (ne dvoutakty)
olejový filtr výměna s olejem – pokud je výměna s olejem – pokud je  
Převod pohonu
odstředivá spojka kontrola obložení a doby prokluzu kontrola funkčnosti spojky za chodu kontrola doby prokluzu
řemenový pohon kontrola, roztřepené řemeny měnit kontrola napnutí řemene pojezdu  
Pojezdové zařízení
převodový olej měřit množství oleje, doplnit   kontrola v úhlovém převodu žací hlavy
těsnost skříně nesmí pronikat olej nesmí pronikat olej nesmí pronikat olej
hlučnost převodů kontrolovat poslechem za chodu kontrolovat poslechem za chodu kontrolovat poslechem za chodu
Pracovní zařízení
pojezdová kola nahuštěná na správný tlak    
volnoběžné náboje kol kontrola funkčnosti a promazání    
žací nože      
vrtulový žací nůž musí být nabroušen    

Doporučujeme

Články odjinud