vytisknout velikost písma Africká fialka (Saintpaulia): kvetoucí potěšení i pro začátečníka

Už naše babičky ji měly v oblibě pro schopnost kvést mnoha různými barvami s výjimkou několika týdnů vlastně celoročně. Říkaly jí kapská fialka nebo pavlínka.

Pavlínka přišla z Afriky

Původní botanický druh pochází z východní Afriky, kde jej před sto lety objevil německý diplomat baron von Saint Paul. Tak také přišla tato pokojová rostlina ke svému jménu.  

Vypěstujte si půvabné příbuzné africké fialky

Vypěstujte si půvabné příbuzné africké fialky

Z původní modré, růžové a bílé barvy se časem šlechtitelům podařilo vypěstovat více jak dvanáct tisíc kultivarů v mnoha barevných kombinacích jednoduchých i plnokvětých. Vyšlechtili rostliny s pestrými nebo zkadeřenými listy, růstem vzpřímeným i převislým a nechybí ani minifialky s malými listy a drobnými kvítky.

Klepněte pro větší obrázek
Opravdu je z čeho vybírat... 

Africká fialka se těší oblibě po celé Evropě, ale největší počet příznivců má ve Spojených státech. Tam vznikl klub amatérských i obchodních pěstitelů afrických fialek a dnes čítá víc jak patnáct tisíc členů, pěstitelů z celého světa.  

Co dělat, když fialce uhnívají lístky

Co dělat, když fialce uhnívají lístky

Věříte na chiméry?

Mnoho vášnivých pěstitelů afrických fialek se specializovalo na takzvané chiméry, což jsou rostliny, které mají zajímavou barevnou kombinaci květu: středem každého korunního plátku prochází odlišně zbarvený pruh. Pro začátečníky, kteří si chtějí rostliny sami množit, bude ale dostačující výběr i z jednodušších barevných kombinací, jež se snáze množí - převážně listovými řízky.

Klepněte pro větší obrázek
Není chiméra jako chiméra  

Co potřebují africké fialky k životu

Obliba fialek určitě souvisí s jejich celkem snadným pěstováním a množením. Navíc jsou skromné, nevadí jim suchý vzduch bytů s ústředním topením, nemají ani vysoké nároky na světlo a zálivku.

Pěstovat se dají v jakékoliv nádobě, menší podporuje kvetení rostlin, ale nemá patřičnou stabilitu a příliš malý květináč nevypadá dobře. Proto by měla mít pěstební nádoba přibližně třetinový průměr velikosti rostliny.

Zeminu je dobré mít lehčí a porézní, s přídavkem rašeliny k mírnému zvýšení kyselosti půdy. Přimíchání perlitu a písku fialkám prospěje k provzdušnění kořínků. Mají rády světlé místo, ale ne přímý úpal na jižních oknech. Plné slunce poškozuje rostlinám listy. A naopak přílišný nedostatek světla zas nedovolí rostlinám bohatě kvést, někdy nekvetou vůbec. 

Klepněte pro větší obrázek
Jaký odstín modré máte rádi?
 

Optimální pro pěstování fialek je rozmezí teplot mezi dvaceti až pětadvaceti stupni Celsia, při vyšších teplotách přestávají růst a ztrácí barvu listů. Nižší teploty mezi patnácti až dvaceti stupni naopak vyhovují pestrolistým odrůdám fialek.  

Zálivka: tak, či onak?

Mnoho neshod panuje kolem zálivky: někdo radí zalévat jen do misky, jiný vrchem do květníku. Obojí způsob lze použít: spodní zálivku, pokud nezůstane voda stát v misce a nepřemokří kořenový bal, vrchní zálivku, pokud se rostlině nezmáčí listy (zůstávají pak na nich nevzhledné skvrny) a pokud se nelije voda přímo do středu listové růžice. 

Přihnojování fialek není žádnou vědou - stačí jednou za dva týdny slabě přihnojit hnojivem pro pokojové rostliny. Pokud by fialky příliš bujně rostly a málo kvetly, osvědčilo se hnojivo na kaktusy.  

Vlastní potěší nejvíc

Namnožit si fialky není vůbec problém ani pro úplné začátečníky. Stačí vzít vyzrálý list ze střední řady na rostlině, ponechat mu asi dvoucentimetrový pevný stonek a ten zakořenit ve vodě při vyšší pokojové teplotě.

Klepněte pro větší obrázek
Vypěstovanou fialku můžete použít třeba i do svatební kytičky, kterou si připnete na oblek či do vlasů 

Fialky ochotně koření a sází se hned, jak vytvoří první kořínky. Po několika týdnech se nově vzrostlé rostlinky přesadí, po půl roce i dříve začínají kvést.

Poněkud odlišně se množí výše zmiňované chiméry: v době květu se odebere místo listu květonosný stonek bez květů, jen s malými palístky. Další postup je stejný jak u ostatních fialek.  

Kdy potřebují fialky pomoc

Pokud jsou rostliny napadeny chorobami nebo škůdci, bez naší pomoci se neobejdou. Někdy je choroba způsobena chybou v pěstování - hniloba krčku vzniká u fialek špatnou zálivkou a průvanem.

Klepněte pro větší obrázek
Prohlížejte pravidelně listy, ať  můžete proti škůdcům včas zasáhnout  

Květiny bývají napadeny i padlím, v tom případě pomáhá očistit všechny napadené listy a postříkat přípravkem Previcur nebo Rubigan. Na živočišné škůdce, jako jsou molice, mšice nebo třásněnky, platí postřik přípravkem Talstar 10EC.  

Není nad prevenci

Nejjednodušší je ale napadení a chorobám předcházet. Prevence vám ušetří zklamání, finanční prostředky a čas. Proto nově zakoupené nebo darované rostliny nejdříve řádně prohlédněte.

Očistěte všechny napadené a suché listy, rostlinu případně přesaďte. Jako preventivní postřik použijte přípravek Agrion Delta, prodává se i s rozprašovačem a není škodlivý pro teplokrevná zvířata.

Klepněte pro větší obrázek
Pokud se budete o fialky dobře starat, odmění se vám překrásnými květy 

Vždy je lepší přenést rostliny k chemickému ošetření mimo obytné místnosti a teprve po oschnutí je nastěhovat zpátky. Zkuste si nějaké fialky opatřit a pěstovat, určitě jim propadnete tak jako spousta nadšených pěstitelů.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |