vytisknout velikost písma Aby květiny ve váze vydržely co nejdéle

Chcete-li, aby květiny ve váze byly krásné co nejdéle, musíte při péči o ně dodržet několik pravidel. Důležitý je už okamžik, kdy rostliny uříznete.

Ještě než vezmete do ruky nůžky či nůž, zamyslete se nad tím, do jaké vázy rostliny dáte. Podle její velikosti se bude odvíjet počet uříznutých květů stejně jako délka jejich stvolů. Podobně si dopředu řekněte, jaké druhy v kytici chcete mít – kombinovat je můžete podle barvy i tvarů.

Klepněte pro větší obrázek
Barvy kombinujte tak, aby vzniklý celek působil příjemně 

Ve váze vypadají hezky téměř všechny druhy rostlin – kvetoucí i ty bez květu, větvičky jehličnanů i listnáčů, dokonce i plevel. Při jejich výběru pamatujte na to, že některé odrůdy jsou přímo určeny pro tento účel, a upřednostněte je.

Líbí se vám například pestrobarevné letničky? U mnoha z nich byly vyšlechtěny odrůdy jak záhonkové s krátkými stonky, tak odrůdy k řezu s dlouhými stonky. Je pak jasné, kterým z nich bude ve váze lépe. 

Řez v pravou chvíli

Uříznutí květů je důležité správně načasovat. Některé druhy rostlin se totiž sklízí ve stádiu poupat, jiné v době, kdy je rozkvetlá třetina květů, další až plně rozvinuté.

Svou roli hraje i denní doba, v níž květy uříznete. Hodí se k tomu časné ráno, protože rostlina obsahuje dostatek vody, a večer, kdy v sobě shromáždí nejvíce zásobních látek, jež během dne vyrobí listy.

Klepněte pro větší obrázek
Počítejte s tím, že při zakracování stonků se rostliny zmenší, takže budete muset použít menší vázu

K zisku květů můžete použít jak nůž (samozřejmě ostrý a čistý), tak nůžky (totéž platí i o nich). Řez udělejte co nejdelší, abyste rostlině zajistili možnost přijímat vodu, a hladký. Před umístěním květin do vázy jej zopakujte, neboť řezná plocha po několika minutkách zaschne. 

Když s kyticí někam jdete

Je-li třeba rostliny někam přepravit, nechte je po uříznutí nasát asi půl hodiny vodu, nejlépe v chladnější místnosti. Konce stonků pak zabalte do navlhčeného ubrousku, vložte je do igelitového sáčku a celou kytici zabalte do papíru.

Při letním počasí se může stát, že rostliny nadměrným teplem zavadnou. Ponořte je v tom případě celé na několik hodin do vlažné vody, rychleji tak nasají vodu, kterou ztratily. 

Dezinfekce vázy je nutností

Klepněte pro větší obrázek
Znečištěná nádoba rostlinám uškodí

Ač se to může zdát až příliš přemrštěné, věnujte důkladnou pozornost i váze – a nejen jejímu výběru. Musí být čistá a vydezinfikovaná, nebojte se použít přípravek s obsahem chlóru, jako je například Savo.

Květinám se bude dařit v různých typech nádob, nedoporučují se jen keramické, jež nemají vnitřní glazuru, protože v nich mikroorganismy přežívají i po pečlivé dezinfekci.  

Ošetřete vodu

Své chce i voda z vodovodu, kterou do nádoby nalijete. Úplně nejlepší je převařená a vychladlá, nicméně bude stačit, když ji necháte několik hodin odstát. Pravidlem je, že by měla být mírně teplá, aby neobsahovala množství kyslíku, jež poškozuje vodivá pletiva.

Klepněte pro větší obrázek
Voda se musí čistit, protože ponořené části stonků zahnívají

Abyste mikroorganismům zamezili v jejich množení a udrželi vodu čistou, přidejte do ní kyselinu citronovou, stačí 0,5 gramu na litr, nebo trošku dezinfekčního prostředku. 

Jak prodloužit kytici život

V prodejnách květin si lze zakoupit sáčky s výživou, jež se ve vodě rozpustí a prodlouží trvanlivost celého aranžmá. Vy ji příznivě ovlivníte také, pokud rostlinám dopřejete nepříliš vysokou teplotu v místnosti a ochráníte je před slunečními paprsky.  

Květy s ovocem nejdou dohromady

Květy rovněž neumísťujte do průvanu či ještě hůře do blízkosti zrajícího ovoce, jak bohužel stále vídám v supermarketech Penny. Plody při dozrávání totiž vylučují ethylen, který má za následek urychlenější odkvétání.  

Klepněte pro větší obrázek
Ethylen se uvolňuje také z plynových sporáků při spalování plynu 

Poslední úpravy

Těsně před samotným vložením květin do vázy jim odstraňte všechny listy, jež by byly ponořené ve vodě. Opět tak omezíte rozvoj mikroorganismů. Obnovte rovněž řez na konci stonku asi dva centimetry nad řezem původním a s rostlinami hurá do zvolené nádoby.

Stonky by měly být ve vodě ponořeny maximálně do deseticentimetrové výšky, důvodem jsou opět mikroorganismy. Vodu měňte každý den, pokud do ní nic nepřidáváte, a současně rostliny vždy zakraťte o dva centimetry a vydezinfikujte vázu.

Klepněte pro větší obrázek
Při výměně vody zakraťte stonky

Jestliže jste vodu obohatily dezinfekčním přípravkem či sodou, můžete její výměnu a vše s tím související dělat jednou za dva až tři dny. Jen pomocí popsaných kroků si krásu květů vychutnáte co nejdéle.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |