vytisknout velikost písma Aby česnek dlouho vydržel

Jak dopadla vaše úroda česneku? Pokud se vám tento rok dařilo, asi přemýšlíte, jak česnek co nejdéle uchovat v co nejkvalitnějším stavu. Existuje více možností. 

Vodníkův česnek

Česnek oloupejte, vložte do čistě vymyté sklenice a zalijte slanou vodou. Nelekněte se, jestli za čas změní barvu (většinou se zbarví dozelena) – neovlivní to jeho chuť. Sklenice uzavřete a uložte na temné a chladné místo, třeba do lednice. Česnek takto upravený využijete při vaření různých pokrmů. 

Není nad vůni

Oloupejte jednotlivé stroužky česneku a vložte je do láhve s rostlinným olejem a bylinkami. Časem vznikne aromatický olej, jenž se hodí do salátů a k přípravě masa, které chcete grilovat či péct.  

Rychlovka nejen do polévek

Oloupaný česnek umelte (rychlejší varianta) nebo utřete nožem. Promíchejte ho se solí (na kilogram česneku budete potřebovat kilogram soli) a silou natlačte do čistých skleniček. Nezapomeňte je pevně uzavřít! Česnek v této podobě je ideální do polévek, k potření řízků a podobně. Při jeho použití mějte na paměti, že je smíchán se solí, takže pokrmy nepotřebují obvyklou dávku soli.

A jak konzervujete česnek vy, milí čtenáři? Máte nějaký osvědčený recept? Pokud ano, podělte se o něj s námi.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |