Aby česnek dlouho vydržel

Jak dopadla vaše úroda česneku? Pokud se vám tento rok dařilo, asi přemýšlíte, jak česnek co nejdéle uchovat v co nejkvalitnějším stavu. Existuje více možností. 

Vodníkův česnek

Česnek oloupejte, vložte do čistě vymyté sklenice a zalijte slanou vodou. Nelekněte se, jestli za čas změní barvu (většinou se zbarví dozelena) – neovlivní to jeho chuť. Sklenice uzavřete a uložte na temné a chladné místo, třeba do lednice. Česnek takto upravený využijete při vaření různých pokrmů. 

Není nad vůni

Oloupejte jednotlivé stroužky česneku a vložte je do láhve s rostlinným olejem a bylinkami. Časem vznikne aromatický olej, jenž se hodí do salátů a k přípravě masa, které chcete grilovat či péct.  

Rychlovka nejen do polévek

Oloupaný česnek umelte (rychlejší varianta) nebo utřete nožem. Promíchejte ho se solí (na kilogram česneku budete potřebovat kilogram soli) a silou natlačte do čistých skleniček. Nezapomeňte je pevně uzavřít! Česnek v této podobě je ideální do polévek, k potření řízků a podobně. Při jeho použití mějte na paměti, že je smíchán se solí, takže pokrmy nepotřebují obvyklou dávku soli.

A jak konzervujete česnek vy, milí čtenáři? Máte nějaký osvědčený recept? Pokud ano, podělte se o něj s námi.

Doporučujeme

Články odjinud