vytisknout velikost písma 8 rad, jak doma vyčistit vzduch, aby se vám lépe dýchalo

I když ovzduší nad naší republikou není nejčistší, měli byste vědět, že vzduch v interiéru je až patnáctkrát horší. Ať už je to v bytě či v kanceláři. Obsahuje nejen nebezpečný kysličník uhličitý a všudypřítomný prach, ale také spousty škodlivin, které po vdechnutí vyvolávají velké množství zdravotních problémů, mezi nimi i čím dál tím častější alergie. Poradíme vám proto, jak vzduch udržet co nejčistší, i když nemáte k dispozici čističku.

Každý den: Otevřete okna

Klepněte pro větší obrázek

Nejjednodušším a nejrychlejším způsobem, jak v interiéru vyměnit, osvěžit a zvlhčit vzduch, je pustit tam čerstvý zvenku. V uzavřených místnostech totiž rychle narůstá koncentrace oxidu uhličitého, který navozuje ospalost a únavu. Jeho zvýšený obsah se projevuje bolestmi hlavy, nevolností, problémy se spánkem. Navíc tam, kde nedochází k dostatečné výměně vzduchu, ve velkém bují zdraví nebezpečné plísně.

Větrat byste měli alespoň třikrát denně. Krátce a intenzivně. V zimě stačí pět, maximálně deset minut. V létě klidně i půl hodiny. Ideální je, když otevřete více oken najednou. Vzduch se rychle vymění, aniž by se ochladily zdi. Nemusíte se tak bát velkých tepelných ztrát. Nejvhodnější dobou pro větrání je ráno a pak večer před spaním. Během dne pak kdykoliv, když si na to vzpomenete. A nezapomínejte otevřít okna vždy, když vaříte, sušíte prádlo, po sprchování nebo koupání a také po úklidu.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |