6 vylepšení kuchyně, které zvládnete během víkendu | Foto: iStock

Foto: iStock

6 vylepšení kuchyně, které zvládnete během víkendu

Potřebuje vaše kuchyně malou proměnu? Máme pro vás pět nápadů, na jejichž realizaci budete potřebovat méně než 48 hodin. A zvládne je i laik. Vaše kuchyně tak prokoukne a získá zase šmrnc.

Kuchyně Popelka

Když jde o proměny místností a rychlé kutilské projekty, většina lidí se zaměří na ložnice a obývák. Kuchyně zůstávají často stranou, možná proto, že si jen málokdo umí představit jednoduché vylepšení, které přitom dokáže proměnit vzhled celé místnosti.

Je to škoda, v kuchyni trávíme velkou část dne, chystáme jídlo, scházíme se s přáteli či rodinou. Tato místnost si zaslouží také trochu pozornosti. Přitom i maličkosti dokáží vnést nový styl, změnit vzhled, maximálně využít prostor a třeba i získat další úložné prostory. Vyzkoušejte jednu z těchto pěti rychlých a snadných proměn.

Pokračování 2 / 7

Přidejte barvy

Pokud zjistíte, že vaše kuchyně potřebuje proměnu, udělejte během víkendu jednoduchou změnu. Skvělou volbou jsou samolepicí tapety a dlaždice, které můžete nalepit na podlahu, zeď či staré obklady za kuchyňskou linkou. Aplikace vinylových dlaždic zabere jen pár desítek minut (podle velikosti plochy samozřejmě). 

Základem je dobře očistit plochu, na kterou budete dlaždice lepit, a poté jednotlivé samolepky dobře uhladit, ale příliš neroztahovat. Některé samolepky jsou nařezané jednotlivě, jiné v pásech. Některé jsou žáruvzdorné, takže je bez obav můžete nalepit i kolem sporáku. Vybrat můžete z univerzální bíločerné kombinace, na trhu jsou ale třeba i samolepky v retro stylu, vintage či jednoduché, jednobarevné.

Obklady za linkou lze i přemalovat. Nátěr na bázi alkydové pryskyřice se aplikuje přímo na očištěné dlaždičky. Výsledný povrch je snadno omyvatelný, odolný vůči čisticím prostředkům i poškrábání.

Pokračování 3 / 7

Připevněte lištu na nože

Lišta na nože je více než jen designový prvek v kuchyni. Je to funkční a užitečný způsob, jak uložit nože. Připevnění nožů na magnetický proužek je snadný způsob, jak ušetřit místo v zásuvce nebo v kuchyni, a tak mít volno na věci, které potřebujete mít po ruce. Nože také zůstanou déle ostré, protože nedochází k jejich tupení o další věci v přetékající zásuvce.

Pokračování 4 / 7

Udělejte si držák na papírové utěrky

Pokud role papírových utěrek zabírá prostor na kuchyňské lince, využijte místo na zdi. Nespokojte se ale s nějakými držáky z Ikea, vytvořte si vlastní stylový držák. Měl by být nejen praktický, aby role s utěrkami šla dobře sundat a nandat, ale zároveň stylový – aby se hodil do vaší kuchyně a současně vytvořil nepřehlédnutelný designový prvek.

Pokračování 5 / 7

Vytvořte si tabuli na poznámky

Děláte si seznamy na nákup? A taky se vám stává, že se papírek ztratí dřív, než se na ten nákup dostanete? Ani magnet na lednici neznamená, že ke ztrátě nemusí dojít, zejména když těch věcí potřebujete tolik, že se na jeden papírek ani nevejdou. Řešení je jednoduché a navíc změní vzhled vaší kuchyně – popadněte barvu na tabuli a natřete dveře od spíže. Na novou tabuli si pak můžete psát poznámky, které před odchodem na nákup vyfotíte do mobilu. 

Dveře od spíže můžete proměnit i pomocí samolepicí tapety, na kterou lze psát, případně magnetické folie.

Pokračování 6 / 7

Zrcadlo do kuchyně

Zrcadlo v kterékoliv malé místnosti opticky zvětší prostor. Pokud tedy máte malou nebo tmavou kuchyň, nebojte se ji rozsvítit a přidat zrcadlo místo obkladů. Vypadá to skvěle a ještě budete mít přehled, co se děje za vašimi zády.

Pokračování 7 / 7

Postavte si ostrůvek

Kdo má v kuchyni dostatek místa, měl by rozhodně mít kuchyňský ostrůvek. Ten nejen zvětší pracovní plochu pro vaření, poskytne další úložný prostor, ale může posloužit i jako bar, u kterého si ráno dáte rychlou kávu či drink s přáteli.

Ostrůvek si můžete postavit sami z nějakého vyřazeného kusu nábytku, ať už staršího stolu či nějaké skříně. Pěkně ho natřete a nezapomeňte přidělat kolečka, aby se s ním dobře manipulovalo.

Doporučujeme

Články odjinud