5 tipů pro novou trendy koupelnu

Stavíte či se chystáte na rekonstrukci koupelny? Poradíme vám, jak ji podle současných trendů zařídit od podlahy po strop.

1. Velké formáty i mozaika

„Letos od začátku sezony ovládají koupelny velkoformátové 3D obklady v tlumených odstínech béžové, šedé a bílé,“ říká Milan Marek, obchodní zástupce koupelnového studia Stefano. Zapomeňte na výrazné barvy a listely, trendem jsou jemné přírodní tóny, takže se řiďte spíš heslem „v jednoduchosti je krása“. Pokud však přece jen požadujete nějakou extravaganci, sáhněte po metalických odstínech. Obklady se dnes navíc mohou oddělovat jednotlivé funkční zóny koupelny. Třeba tak, že dlažba z podlahy je použita i na stěnu přizdívky toalety nebo sprchový kout je na rozdíl od zbytku koupelny proveden v jemné mozaice. Část s umyvadly pak může mít na stěně pouze voděodolnou stěrku…

Velkoformátový obklad totiž není žádným diktátem, podle charakteru místnosti a svého vkusu zvolte klidně klasické dlaždičky, popřípadě můžete ozvláštnit prostor mozaikovými prvky. Mozaika je totiž stále populární, navíc se rozšířil její výběr, nejen co se týká barevnosti, ale zejména materiálově – vedle těch keramických můžete vybírat mozaiky skleněné, dřevěné, kamenné i kovové nebo imitaci přírodních materiálů, jež mohou být přece jen náchylné na vlhkost. Jednotný a elegantní vzhled koupelny podtrhne další novinka – speciální spárovačky „chameleon“, které se barevně přizpůsobí okolí podle barvy obkladu.

shutterstock_58432249.jpg

2. Domácí wellness

Nemusíte mít koupelnu přes celé podlaží, abyste si mohli dopřát doma vlastní lázně. Novinkou jsou sprchové panely, které i malou koupelnu přetvoří na soukromý wellness. Kromě masážních prvků poskytují moderní sprchové panely často i aromaterapii, chromoterapii a páru. Zaplní váš sprchový kout měňavým barevným světlem, voňavou párou i vaší oblíbenou relaxační hudbou. Zároveň jde o úsporné technologie s pohodlným a intuitivním ovládáním.

3. Vana, nebo sprchový kout?

Nejlépe obojí! Bohužel se tento výběr často odvíjí od prostoru, který máte na koupelnu vyčleněn. A vzhledem k tomu, že lepší než minivana, ve které se budete kroutit, je pohodlný a prostorný „sprcháč“, v případě malé koupelny zvolte raději jej. Ostatně celých 85 procent návrhů evropských koupelen prý dnes obsahuje pouze sprchový kout. Pokud však máte větší koupelnu a chcete nejen pohodlí, ale i efekt na pohled, zvolte volně stojící vanu, která se stane dominantou vaší koupelny.

Ostatně nemusí stát přímo v koupelně, dnes už není jen extravagantní výjimkou, když je vana umístěna v ložnici. Novinky jsou také v materiálech, které jsou na rozdíl od běžné sanitární keramiky snadno tvarovatelné, antibakteriální, tvrdé a zároveň velice příjemné na dotek, a hlavně nerozbitné. Jde například o produkty řady KRION, jež využívají speciální materiály trihydrid hliníku a vysoce rezistentní pryskyřici.

shutterstock_176679806.jpg

4. Moderní ekologické baterie

Vývojáři vymýšlejí další a další novinky, i co se týká vodovodních baterií. Velký důraz se klade na ekologii, šetření vodou a snadné a praktické ovládání. I když modulární podomítkové vodovodní baterie sázejí i na design. Řada Archimodule od Ideal Standard umožňuje umístit ovládání teploty vody, vodovodní baterii či hlavovou sprchu opravdu kamkoli, technologické komponenty této série jsou diskrétně ukryté ve zdi.

Praktické jsou také baterie se šetrným systémem COLD-TRES, využívající patent základního nastavení páky u baterie na studené vodě, ke které se teplá voda pouze přimíchává. „Patent vlastní společnost TRES již více než dvacet let. Díky tomu se již za tento patent nemusí platit, a systém tak letos začaly hromadně nabízet i ostatní výrobci baterií,“ vysvětlil Milan Marek ze studia Stefano.

Novinku v bateriích má též společnost JIKA. Je to termostatická baterie JIKA Mio vybavená ventilem, jenž smíchá vodu do požadované teploty do 7 sekund. Spolu s tím obsahuje integrované bezpečnostní tlačítko Safety stop, které zamezí nastavení teploty vyšší než bezpečných 38 °C. Pro dosažení vyšší teploty, maximálně však 50 °C, je tlačítko nutné odblokovat. Výhodou termostatických baterií je rychlost nastavení požadované teploty, její udržení i při kolísání tlaku vody a bezpečnost při používání malými dětmi nebo lidmi se zhoršenou motorikou. K dalším patří i pohodlná obsluha i úspora vody, protože teplotu vody už není třeba nastavovat při každém puštění sprchy.

5. Relax s kouskem přírody

Při zařizování nové koupelny nezapomeňte na doplňky. Velkou službu udělá vyskládání barevně sladěných ručníků do polic, ani šampony a tekutá mýdla nemusí zůstat v originálních plastových obalech, přelijte je do stylových dóz, které budou ladit s obklady a dalším vybavením koupelny. Na první pohled se to může zdát nepodstatné, ale sebemenší detaily mohou změnit vaši starou koupelnu k nepoznání.

A nezapomeňte, že hlavním účelem koupelny dávno není jen očista, ale i relax a odpočinek. Myslí na to i výrobci doplňků, proč si tedy nepořídit například na vanu stylový držák na knihu? Pokud bojujete s prostorem, sáhněte po skleněných materiálech a doplňcích, které dodají opticky na prostoru i malým koupelnám. Obecně je však trendem návrat k přírodě – dřevo a bambus nesmí v moderní koupelně chybět. A pokud máte v koupelně okno, určitě nezapomeňte na květiny. Jestliže okno nemáte, dejte důraz na kvalitní osvětlení. My doporučujeme světla s LED diodami, které vydrží svítit přes 20 let a spotřebují mnohem méně energie než klasické žárovky.


Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.

Doporučujeme

Články odjinud