Psí kuřecí sušenky
1 vejce
1 lžíce nasekané petrželky
130 gramů nasekaného kuřecího masa
3 lžíce rýžové mouky
125 gramů vařené rýže
Předehřejte si troubu na 180 °C. Rýži v misce rozmačkejte, přidejte ostatní ingredience a vypracujte těsto. To vyválejte na plát a vykrajujte různé tvary, které pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi půl hodiny, dokud sušenky na povrchu nezezlátnou. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
Játrové psí sušenky
500 gramů kuřecích jater
500 gramů ovesných vloček
2 menší vejce
hrst bylinek (třeba medvědí česnek)
mrkev
Předehřejte troubu na 180 °C. Mrkev nastrouhejte. Vločky, bylinky a játra rozmixujte v mixéru a přemístěte do misky, přihoďte hrst strouhané mrkve a vejce. Vymíchejte těsto, které rovnoměrně rozprostřete na pečicí papír na plech. Pečte asi 15 minut, dokud směs nebude kompaktní. Nechte vychladnout a nakrájejte na kostičky, které skladujte v ledničce.
Psí srdíčka z masa
200 gramů mletého vepřového masa
80 gramů měkkého tvarohu
1 vejce
200 gramů jemných ovesných vloček
100 ml řepkového oleje
hrst hladké mouky
Všechny ingredience (kromě mouky) v míse smíchejte v pevné těsto. Nechte odležet alespoň 20 minut, aby vločky nasály přebytečnou tekutinu. Zapněte troubu na 160 °C. Poprašte pracovní plochu moukou a vyválejte na ní těsto v centimetrovou placku. Pak vykrajujte formičkou srdíčka, případně jiné tvary, které pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 30 minut, pak vypněte troubu a nechte sušenky uvnitř dojít, aby vyschly.
Slaninové sušenky
2 plátky slaniny
220 gramů dýňového pyré
2 velká vejce
100 gramů ovesných vloček
400 gramů polohrubé mouky
Troubu předehřejte na 180 °C. Opečte slaninu na pánvi dokřupava. Do mísy dejte dýňové pyré, vejce a tuk ze slaniny. Postupně vmíchávejte mouku a ovesné vločky, aby se těsto nelepilo. Nakonec zapracujte slaninu.
Na pomoučněném vále těsto ještě trochu propracujte a vyválejte plát široký asi půl centimetru. Vykrajujte tvary, které pokládejte na plech vyložený pečicím papírem, a pečte dozlatova.
Kostičky pro hodného pejska
150 gramů červené řepy
275 gramů hladké mouky
půl lžičky kypřicího prášku
půl lžičky jedlé sody
200 gramů rostlinného tuku
200 gramů strouhaného sýra
Řepu nakrájejte na kostičky a dejte vařit, můžete použít i upečenou v troubě. Troubu předehřejte na 160 °C. Řepu rozmixujte v robotu do hladké kaše. Postupně přidejte i další ingredience a míchejte, dokud se všechny nespojí.
Poprašte vál a těsto vyválejte na placku vysokou asi půl centimetru. Vykrajujte sušeny ve tvaru kostičky (ale samozřejmě jakékoliv jiné) a pokládejte na plech. Plechy dejte do trouby a pečte zhruba hodinu, dokud nezačnou zlátnout. Nechte vychladnout a uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě. V lednici vydrží 5 dnů. Můžete i zamrazit, v mrazáku vydrží až 3 měsíce.
Mrkvový dort (třeba k narozeninám)
350 gramů dýně hokkaidó
150 gramů špaldové mouky
1 lžíce kypřicího prášku
2 lžíce medu
3 lžíce slunečnicového oleje
1 vejce
Na polevu:
250 gramů dýně hokkaidó
50 gramů bílého jogurtu
Všechnu dýni nakrájejte na kostky a uvařte doměkka. Počkejte, dokud nevychladne, rozmixujte ji dohladka a rozdělte do dvou misek. K 350 gramům dýně přisypte mouku, prášek do pečiva, přidejte i tekuté ingredience a vypracujte hladké těsto. To přemístěte do dortové formy vystlané pečicím papírem, na vrchu uhlaďte a dejte péct do trouby. Pečte na 140 °C asi 35 minut, dokud povrch nezezlátne.
Korpus nechte vychladnout a vyndejte na talíř. Do rozmixované dýně přidejte jogurt a vymíchejte. Pak polevou korpus potřete a můžete dále dozdobit.