vytisknout velikost písma 5 receptů na jídla z cukety, po kterých se jen zapráší. Slané tyčinky i nádivka

Lidé se dělí na dvě skupiny – na ty, kdo cuketu nenávidí, a na ty, kdo ji milují. Pokud patříte do té druhé skupiny, máme pro vás recepty, které vás nadchnou. Právě teď je nejlepší čas - cukety dozrávají ve velkém, takže vyzkoušet můžete rovnou všechny.

Cuketová nádivka

  • 500 g cukety
  • 200 gramů šunky
  • 100 gramů sýra
  • 2 vejce
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 3 stroužky česneku
  • kypřicí prášek do pečiva
  • majoránka
  • sůl

Cuketu nastrouhejte nahrubo, nechte chvilku odstát a důkladně vymačkejte šťávu. Šunku nakrájejte na kostičky, sýr nastrouhejte (klidně nahrubo). V míse všechno smíchejte, osolte, opepřete, ochuťte majoránkou. Nakonec přendejte do vymazané a vysypané formy. Pečeme zhruba 45 minut při teplotě 190 °C. Nejlépe chutná studená. Můžete vyzkoušet různé druhy šunky i sýra, dokonce lze použít například i mozzarella.

Jak naložit cukety: Jako matjesy, do pikantního oleje nebo bylinkového nálevu

Jak naložit cukety: Jako matjesy, do pikantního oleje nebo bylinkového nálevu

Hrnkový cuketový koláč s ostružinami

  • 2 hrnky nastrouhané cukety
  • 1,5 hrnku mouky
  • 0,75 hrnku oleje
  • 0,75 hrnku cukru
  • 2 vejce
  • kypřicí prášek
  • lžička mleté skořice

Než se pustíte do strouhání cukety, rozhodněte se, zda chcete koláč takzvaně „mokrý“, nebo raději nadýchaný. V prvním případě cuketu nastrouhejte na jemném struhadle a použijte hladkou mouku. V opačném případě cuketu nastrouhejte nahrubo a použijte polohrubou mouku. Cuketu vyždímejte a všechny suroviny smíchejte. Těsto nalijte do vymazaného a vysypaného pekáčku a posypte ostružinami. Pečte zhruba 40 minut při teplotě 200 °C.

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Cukeťáky s hořčicí

  • 250 g cukety
  • 250 g brambor
  • 2 mrkve
  • 2 vejce
  • 6 stroužků česneku
  • menší cibule
  • lžíce kremžské hořčice
  • hladká mouka podle potřeby
  • sůl
  • pepř
  • majoránka

Brambory a mrkev nastrouhejte najemno a cuketu nahrubo. Nechte odstát a ze zeleniny vymačkejte šťávu. Cibuli nakrájejte nadrobno. Vše smíchejte, přidejte vejce, česnek, hořčici a koření. Po lžících přisypávejte mouku, dokud nezískáte těsto stejné konzistence jako na bramboráky. Placky buď smažte v rozpáleném oleji, na sádle, nebo je upečte v troubě na pečicím papíru. Osušte papírovou utěrkou.

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Řecké cuketové placky

  • 2 cukety
  • 2 vejce
  • 250 g fety nebo balkánského sýra
  • 1 šálek hladké mouky
  • 2 stroužky česneku
  • ½ šálku najemno nasekané plocholisté petrželky
  • 1–2 lžičky rozdrcené sušené máty
  • sůl
  • pepř

Cuketu nahrubo nastrouhejte a vymačkejte z ní šťávu. Nastrouhejte i sýr a přidejte ho k cuketě. Přidejte bylinky, česnek, vejce, sůl, pepř a mouku. Směs by měla být o něco hustší než na bramborák. Tvarujte placičky asi 5 centimetrů velké, které nakonec ještě obalte v hladké mouce a osmažte. Osušte papírovou utěrkou. K cuketovým placičkám je výborné tzatziki.

Slané cuketové tyčinky s česnekem

  • 150 g cukety
  • 200 g špaldové mouky
  • 100 g másla
  • 0,5 prášku do pečiva
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • na potření vajíčko
  • na posyp dle chuti (kmín, mák, lněné semínko, sezam, bazalku, ale klidně i sýr)

Nastrouhejte cuketu najemno, klidně i se slupkou. Osolte, nechte oddechnout a vyždímejte. Tekutinu uchovejte. Do další nádoby nahrubo nastrouhejte chladné máslo, přisypte mouku, prášek do pečiva a přidejte vykapanou cuketu. Ochutnejte a případně ještě osolte. Přidejte prolisovaný česnek. Vše zpracujte v nelepivé těsto, pracujte rychle, ať se máslo nezačne rozpouštět. Pokud bude těsto příliš suché, přidejte trochu tekutiny z cukety. Vytvarujte bochánek, zabalte ho do potravinové fólie a nechte 30 minut odpočinout v ledničce. Předehřejte troubu na 200 °C.

Těsto vyndejte z lednice, rychle propracujte a na pomoučněném vále vyválejte na placku silnou zhruba 3 milimetry. Posypte semínky a nakrájejte na tenké proužky. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte na 180 °C asi 10 minut, tedy dozlatova.

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese najdete houby krásné jako obrázek, ale verdikt zkušeného houbaře zničí vaše nadšení? Jsou to hořké hřiby. Stačí jeden kousek a celá smaženice bude zkažená. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  9.  2022 |
Markéta Žídková
Hřib žlučníkHřib satanNejedlé hřibyJedovaté hřibyHouby
Přivezli jste si z dovolené oblázky? Máme pro vás 30+ nápadů na dekorace i umělecká díla

Přivezli jste si z dovolené oblázky? Máme pro…

Vytvořte si z obyčejných kamínků, které jste si přivezli od moře, originální kousky, které ozvláštní vaši domácnost, ale třeba i zahradu. Prohledali jsme za vás Pinterest a našli ty nejkrásnější nápady.

23.  9.  2022 |
Lucie Kořistová
Dekorace
10 způsobů, jak udržet teplo v interiéru a ušetřit za topení

10 způsobů, jak udržet teplo v interiéru a uš…

V době, kdy ceny plynu a elektřiny vylétly na historická maxima, je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, zda se ve vaší domácnosti netopí tak trochu „pánubohu do oken“. Zateplení fasády už zřejmě letos nestihnete, přesto existují chytrá řešení, která vám pomohou topit méně.

25.  9.  2022 |
Lucie Kořistová
Bydlení
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Houbařské žně konečně začaly. Nadprůměrně deštivé počasí a konec vysokých teplot houbám opravdu svědčí. Některé oblasti v České republice jsou zárukou, že byste si odnést plný koš. A ne jeden. Ale i teď se najde řada míst, odkud z lesa můžete odejít s prázdnou nebo jen s pár kousky na dně košíku. Kde tedy rostou houby teď? Kam vyrazit na houby na přelomu léta a podzimu? Kde vás v Česku čekají pravidelně nejlepší úlovky? V textu najdete tipy kraj po kraji (hledáte-li jen svůj kraj, sjeďte si v článku níže na příslušnou oblast).

3.  9.  2022 |
Lenka Chvostová
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

21.  9.  2022 | |2 N/A
Kateřina Hradová
ZajímavostiUžitečná zahradaÚrodaTestyNářadí a stroje