Cuketová nádivka
- 500 g cukety
- 200 gramů šunky
- 100 gramů sýra
- 2 vejce
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- 3 stroužky česneku
- kypřicí prášek do pečiva
- majoránka
- sůl
Cuketu nastrouhejte nahrubo, nechte chvilku odstát a důkladně vymačkejte šťávu. Šunku nakrájejte na kostičky, sýr nastrouhejte (klidně nahrubo). V míse všechno smíchejte, osolte, opepřete, ochuťte majoránkou. Nakonec přendejte do vymazané a vysypané formy. Pečeme zhruba 45 minut při teplotě 190 °C. Nejlépe chutná studená. Můžete vyzkoušet různé druhy šunky i sýra, dokonce lze použít například i mozzarella.
Hrnkový cuketový koláč s ostružinami
- 2 hrnky nastrouhané cukety
- 1,5 hrnku mouky
- 0,75 hrnku oleje
- 0,75 hrnku cukru
- 2 vejce
- kypřicí prášek
- lžička mleté skořice
Než se pustíte do strouhání cukety, rozhodněte se, zda chcete koláč takzvaně „mokrý“, nebo raději nadýchaný. V prvním případě cuketu nastrouhejte na jemném struhadle a použijte hladkou mouku. V opačném případě cuketu nastrouhejte nahrubo a použijte polohrubou mouku. Cuketu vyždímejte a všechny suroviny smíchejte. Těsto nalijte do vymazaného a vysypaného pekáčku a posypte ostružinami. Pečte zhruba 40 minut při teplotě 200 °C.
Cukeťáky s hořčicí
- 250 g cukety
- 250 g brambor
- 2 mrkve
- 2 vejce
- 6 stroužků česneku
- menší cibule
- lžíce kremžské hořčice
- hladká mouka podle potřeby
- sůl
- pepř
- majoránka
Brambory a mrkev nastrouhejte najemno a cuketu nahrubo. Nechte odstát a ze zeleniny vymačkejte šťávu. Cibuli nakrájejte nadrobno. Vše smíchejte, přidejte vejce, česnek, hořčici a koření. Po lžících přisypávejte mouku, dokud nezískáte těsto stejné konzistence jako na bramboráky. Placky buď smažte v rozpáleném oleji, na sádle, nebo je upečte v troubě na pečicím papíru. Osušte papírovou utěrkou.
Řecké cuketové placky
- 2 cukety
- 2 vejce
- 250 g fety nebo balkánského sýra
- 1 šálek hladké mouky
- 2 stroužky česneku
- ½ šálku najemno nasekané plocholisté petrželky
- 1–2 lžičky rozdrcené sušené máty
- sůl
- pepř
Cuketu nahrubo nastrouhejte a vymačkejte z ní šťávu. Nastrouhejte i sýr a přidejte ho k cuketě. Přidejte bylinky, česnek, vejce, sůl, pepř a mouku. Směs by měla být o něco hustší než na bramborák. Tvarujte placičky asi 5 centimetrů velké, které nakonec ještě obalte v hladké mouce a osmažte. Osušte papírovou utěrkou. K cuketovým placičkám je výborné tzatziki.
Slané cuketové tyčinky s česnekem
- 150 g cukety
- 200 g špaldové mouky
- 100 g másla
- 0,5 prášku do pečiva
- 4 stroužky česneku
- sůl
- na potření vajíčko
- na posyp dle chuti (kmín, mák, lněné semínko, sezam, bazalku, ale klidně i sýr)
Nastrouhejte cuketu najemno, klidně i se slupkou. Osolte, nechte oddechnout a vyždímejte. Tekutinu uchovejte. Do další nádoby nahrubo nastrouhejte chladné máslo, přisypte mouku, prášek do pečiva a přidejte vykapanou cuketu. Ochutnejte a případně ještě osolte. Přidejte prolisovaný česnek. Vše zpracujte v nelepivé těsto, pracujte rychle, ať se máslo nezačne rozpouštět. Pokud bude těsto příliš suché, přidejte trochu tekutiny z cukety. Vytvarujte bochánek, zabalte ho do potravinové fólie a nechte 30 minut odpočinout v ledničce. Předehřejte troubu na 200 °C.
Těsto vyndejte z lednice, rychle propracujte a na pomoučněném vále vyválejte na placku silnou zhruba 3 milimetry. Posypte semínky a nakrájejte na tenké proužky. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte na 180 °C asi 10 minut, tedy dozlatova.