vytisknout velikost písma 5 receptů na jídla z cukety, po kterých se jen zapráší. Slané tyčinky i nádivka

Lidé se dělí na dvě skupiny – na ty, kdo cuketu nenávidí, a na ty, kdo ji milují. Pokud patříte do té druhé skupiny, máme pro vás recepty, které vás nadchnou. Právě teď je nejlepší čas - cukety dozrávají ve velkém, takže vyzkoušet můžete rovnou všechny.

Cuketová nádivka

  • 500 g cukety
  • 200 gramů šunky
  • 100 gramů sýra
  • 2 vejce
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 3 stroužky česneku
  • kypřicí prášek do pečiva
  • majoránka
  • sůl

Cuketu nastrouhejte nahrubo, nechte chvilku odstát a důkladně vymačkejte šťávu. Šunku nakrájejte na kostičky, sýr nastrouhejte (klidně nahrubo). V míse všechno smíchejte, osolte, opepřete, ochuťte majoránkou. Nakonec přendejte do vymazané a vysypané formy. Pečeme zhruba 45 minut při teplotě 190 °C. Nejlépe chutná studená. Můžete vyzkoušet různé druhy šunky i sýra, dokonce lze použít například i mozzarella.

Jak naložit cukety: Jako matjesy, do pikantního oleje nebo bylinkového nálevu

Jak naložit cukety: Jako matjesy, do pikantního oleje nebo bylinkového nálevu

Hrnkový cuketový koláč s ostružinami

  • 2 hrnky nastrouhané cukety
  • 1,5 hrnku mouky
  • 0,75 hrnku oleje
  • 0,75 hrnku cukru
  • 2 vejce
  • kypřicí prášek
  • lžička mleté skořice

Než se pustíte do strouhání cukety, rozhodněte se, zda chcete koláč takzvaně „mokrý“, nebo raději nadýchaný. V prvním případě cuketu nastrouhejte na jemném struhadle a použijte hladkou mouku. V opačném případě cuketu nastrouhejte nahrubo a použijte polohrubou mouku. Cuketu vyždímejte a všechny suroviny smíchejte. Těsto nalijte do vymazaného a vysypaného pekáčku a posypte ostružinami. Pečte zhruba 40 minut při teplotě 200 °C.

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Cukeťáky s hořčicí

  • 250 g cukety
  • 250 g brambor
  • 2 mrkve
  • 2 vejce
  • 6 stroužků česneku
  • menší cibule
  • lžíce kremžské hořčice
  • hladká mouka podle potřeby
  • sůl
  • pepř
  • majoránka

Brambory a mrkev nastrouhejte najemno a cuketu nahrubo. Nechte odstát a ze zeleniny vymačkejte šťávu. Cibuli nakrájejte nadrobno. Vše smíchejte, přidejte vejce, česnek, hořčici a koření. Po lžících přisypávejte mouku, dokud nezískáte těsto stejné konzistence jako na bramboráky. Placky buď smažte v rozpáleném oleji, na sádle, nebo je upečte v troubě na pečicím papíru. Osušte papírovou utěrkou.

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Řecké cuketové placky

  • 2 cukety
  • 2 vejce
  • 250 g fety nebo balkánského sýra
  • 1 šálek hladké mouky
  • 2 stroužky česneku
  • ½ šálku najemno nasekané plocholisté petrželky
  • 1–2 lžičky rozdrcené sušené máty
  • sůl
  • pepř

Cuketu nahrubo nastrouhejte a vymačkejte z ní šťávu. Nastrouhejte i sýr a přidejte ho k cuketě. Přidejte bylinky, česnek, vejce, sůl, pepř a mouku. Směs by měla být o něco hustší než na bramborák. Tvarujte placičky asi 5 centimetrů velké, které nakonec ještě obalte v hladké mouce a osmažte. Osušte papírovou utěrkou. K cuketovým placičkám je výborné tzatziki.

Slané cuketové tyčinky s česnekem

  • 150 g cukety
  • 200 g špaldové mouky
  • 100 g másla
  • 0,5 prášku do pečiva
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • na potření vajíčko
  • na posyp dle chuti (kmín, mák, lněné semínko, sezam, bazalku, ale klidně i sýr)

Nastrouhejte cuketu najemno, klidně i se slupkou. Osolte, nechte oddechnout a vyždímejte. Tekutinu uchovejte. Do další nádoby nahrubo nastrouhejte chladné máslo, přisypte mouku, prášek do pečiva a přidejte vykapanou cuketu. Ochutnejte a případně ještě osolte. Přidejte prolisovaný česnek. Vše zpracujte v nelepivé těsto, pracujte rychle, ať se máslo nezačne rozpouštět. Pokud bude těsto příliš suché, přidejte trochu tekutiny z cukety. Vytvarujte bochánek, zabalte ho do potravinové fólie a nechte 30 minut odpočinout v ledničce. Předehřejte troubu na 200 °C.

Těsto vyndejte z lednice, rychle propracujte a na pomoučněném vále vyválejte na placku silnou zhruba 3 milimetry. Posypte semínky a nakrájejte na tenké proužky. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte na 180 °C asi 10 minut, tedy dozlatova.

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Na výlet do Velké Británie: Nechte se inspirovat útulným bydlením v cottage stylu

Na výlet do Velké Británie: Nechte se inspiro…

Také vás při sledování filmů z anglického venkova vždy zaujme styl bydlení nazývaný English cottage? Útulné, kamenné domky s doškovými střechami, elegantní interiéry s klasickým nábytkem z tmavého masivu, dělená okna, kvalitní textilie často s rostlinnými či vzorovanými motivy, husté koberce a v neposlední řadě krb. Pokochejte se fotkami takovýchto britských stavení a nechte se jimi inspirovat.

15.  9.  2023 |
Kateřina Hradová
Bydlení
Víte, jak úspěšně pěstovat vřes na zahradě nebo v truhlíku na balkoně?

Víte, jak úspěšně pěstovat vřes na zahradě ne…

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

19.  9.  2023 |
Irena Forejtová
Okrasná zahrada
Němý sluha může vypadat různě: Inspirujte se, který se hodí k vám domů

Němý sluha může vypadat různě: Inspirujte se,…

Němý sluha je označení, které dostal jednoduchý a praktický odkládací stojan, který využijete na odkládání různého oblečení, bot, klobouků a dalších doplňků. Může ale vypadat různě.

13.  8.  2023 |
Lucie Kořistová hrk
DIY
Chcete ovládnout umění topiari? Naučíme vás, jak tvarovat stálezelené keře

Chcete ovládnout umění topiari? Naučíme vás, …

Topiari, tedy umělecky tvarované keře, mohou mít tvar koule, kužele, spirály, nebo dokonce roztomilých zvířat či postav. Ač na první pohled vypadají velkolepě, se základními triky se můžete do tvarování dřevin pustit i vy. Jak na to? Ukážeme vám postupy, které dříve znali jen zámečtí zahradníci.

17.  9.  2023 |
Lucie Kořistová hrk
Topiari
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

Poznáte hořké hřiby? Vypadají krásně, ale stačí jediný kousek a celá smaženice bude zkažená. A to v lepším případě! Po konzumaci jedovatých hřibů si totiž můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

22.  8.  2023 |
Markéta Žídková
Houby