Vychutnejte si letní pohodu a spojte ji s grilováním. Pro lepší strávení takto připravených pokrmů pomůže, když do nich přidáte bylinky. Ty jim současně dodají příjemnou vůni a zajímavou chuť.
Losos grilovaný na čerstvých bylinkách
- 1 kilogram lososa
- 1/2 většího svazku tymiánu
- 5 větviček rozmarýnu
- 8 bobkových listů
- 1 hlíza čerstvého fenyklu rozkrájená na 8 dílů
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
Dejte pozor, ať maso nevysušíte
Na mřížku grilu dejte tymián, větvičky rozmarýnu a bobkové listy tak, aby pokrývaly o něco větší prostor, než bude potřeba na rybu. Položte lososa na bylinky a okolo rozložte fenykl. V misce smíchejte citronovou šťávu s olivovým olejem a vzniklou směsí potřete maso.
Lososa pokryjte fólií, aby zůstal šťavnatý. Grilujte dvacet až třicet minut, maso často potírejte připravenou směsí. Po uplynutí této doby sejměte lososa z grilu, pokrájejte jej na plátky a podávejte s fenyklem a čerstvým chlebem.
Grilované vepřové se šalvějí
- 80 gramů sušené šunky (pršutu)
- šťáva a nastrouhaná kůra ze 3 citronů
- 3 lžíce lístků šalvěje
- sůl a pepř na dochucení
- 3 vepřové panenky, každá o váze350 gramů (větší překrojte na špalíčky)
- olej na potření masa
- 50 gramů másla nakrájeného na tenké plátky
V robotu prošlehejte pršut, kůru ze všech tří citronů a šťávu jen z jedné poloviny citronu, nasekanou šalvěj (kromě několika lístků na ozdobu), sůl a pepř tak, aby se vytvořila hustá pasta. Zbytek citronů si nechte stranou. Panenky podélně rozřízněte, ale ne úplně. Maso rozevřete jako křídla a lehce rozklepejte.
Šalvěj výborně doplňuje tučnější jídla
Každý kousek na povrchu asi desetkrát nařízněte (do tří čtvrtin). Do zářezů vetřete připravenou pastu. Potřete olejem. Grilujte z každé strany šest až osm minut, dokud panenky nejsou měkké a propečené. Přemístěte je na velký servírovací talíř a ještě horké poklaďte plátky másla. Poté na maso vymačkejte šťávu ze zbylých citronů. Ozdobte je lístky šalvěje a podávejte.
Rozmarýnové jehněčí kotlety
- 1 jehněčí hřbet
- 8 větviček rozmarýnu
- 2 paličky česneku
- 100 ml olivového oleje
- 100 ml červeného vína
Jehněčí hřbet naporcujte na osm kusů, na každou kotletu navažte pomocí příze jednu větvičku rozmarýnu. Kotlety položte vedle sebe do mísy. Očistěte česnek a nakrájejte ho na jemné stroužky. Přidejte k němu olivový olej a červené víno, vše rozmíchejte v karafě a dochuťte solí a pepřem.
Jehněčí maso u nás nepatří k často konzumovaným, stojí ale za ochutnání
Marinádou poté zalijte kotlety a nechte je v ledničce minimálně přes noc takto naložené a přikryté pokličkou. Další den (či později) rozpalte gril. Kotlety vyndejte z marinády, grilujte je z každé strany asi 5 minut.
Makrela na libečku
- 2 makrely
- olej
- sůl
- grilovací koření
- 2 lžíce čerstvého libečku
Smíchejte libeček s olejem a solí a vyplňte jím břicho makrely. Podle chuti je možné vše dochutit ještě grilovacím kořením. Grilujte z obou stran, dokud ryba nebude dostatečně prohřátá. Jako příloha se hodí baby rajčátka (i ta můžete dát na gril).
Pokud budete grilovat i baby rajčátka, dejte je na gril jen chvíli předtím, než se dodělají ryby
Grilované kuřecí řízky na šalvěji s citronem
- 4 kuřecí řízky
- 70 ml olivového oleje
- 1 lžíce nasekané šalvěje
- 1 lžička citronové kůry
- citronová šťáva
- 1 lžička drceného barevného pepře
- 1 feferonka
- sůl
Řízky nechte v marinádě alespoň přes noc
Rozkrojte řízky na osm plátků, lehce je naklepte, vložte do mísy, přidejte olej, šalvěj, citronovou šťávu a kůru, pepř, feferonku a sůl. Vše promíchejte a nechte dobře odležet. Pak napíchněte každý plátek s lístkem šalvěje na jehlu, položte na rošt a opékejte.
Nejčastější chyby při grilování? Vyhněte se jim. Jak? Více ZDE