vytisknout velikost písma 5 nejlepších receptů na grilování masa s bylinkami

Vychutnejte si letní pohodu a spojte ji s grilováním. Pro lepší strávení takto připravených pokrmů pomůže, když do nich přidáte bylinky. Ty jim současně dodají příjemnou vůni a zajímavou chuť.

Pravidla grilování od A do Z

Pravidla grilování od A do Z

Losos grilovaný na čerstvých bylinkách

  • 1 kilogram lososa
  • 1/2 většího svazku tymiánu
  • 5 větviček rozmarýnu
  • 8 bobkových listů
  • 1 hlíza čerstvého fenyklu rozkrájená na 8 dílů
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
Klepněte pro větší obrázek
Dejte pozor, ať maso nevysušíte

Na mřížku grilu dejte tymián, větvičky rozmarýnu a bobkové listy tak, aby pokrývaly o něco větší prostor, než bude potřeba na rybu. Položte lososa na bylinky a okolo rozložte fenykl. V misce smíchejte citronovou šťávu s olivovým olejem a vzniklou směsí potřete maso.

Vodní gril: jak funguje a jaké jsou jeho výhody

Vodní gril: jak funguje a jaké jsou jeho výhody

Lososa pokryjte fólií, aby zůstal šťavnatý. Grilujte dvacet až třicet minut, maso často potírejte připravenou směsí. Po uplynutí této doby sejměte lososa z grilu, pokrájejte jej na plátky a podávejte s fenyklem a čerstvým chlebem.

Nastal čas grilování – zkuste to se zeleninou

Nastal čas grilování – zkuste to se zeleninou

Grilované vepřové se šalvějí

  • 80 gramů sušené šunky (pršutu)
  • šťáva a nastrouhaná kůra ze 3 citronů
  • 3 lžíce lístků šalvěje
  • sůl a pepř na dochucení
  • 3 vepřové panenky, každá o váze350 gramů (větší překrojte na špalíčky)
  • olej na potření masa
  • 50 gramů másla nakrájeného na tenké plátky

V robotu prošlehejte pršut, kůru ze všech tří citronů a šťávu jen z jedné poloviny citronu, nasekanou šalvěj (kromě několika lístků na ozdobu), sůl a pepř tak, aby se vytvořila hustá pasta. Zbytek citronů si nechte stranou. Panenky podélně rozřízněte, ale ne úplně. Maso rozevřete jako křídla a lehce rozklepejte.

Klepněte pro větší obrázek
Šalvěj výborně doplňuje tučnější jídla 

Každý kousek na povrchu asi desetkrát nařízněte (do tří čtvrtin). Do zářezů vetřete připravenou pastu. Potřete olejem. Grilujte z každé strany šest až osm minut, dokud panenky nejsou měkké a propečené. Přemístěte je na velký servírovací talíř a ještě horké poklaďte plátky másla. Poté na maso vymačkejte šťávu ze zbylých citronů. Ozdobte je lístky šalvěje a podávejte.

Rozmarýnové jehněčí kotlety

  • 1 jehněčí hřbet
  • 8 větviček rozmarýnu
  • 2 paličky česneku
  • 100 ml olivového oleje
  • 100 ml červeného vína

Jehněčí hřbet naporcujte na osm kusů, na každou kotletu navažte pomocí příze jednu větvičku rozmarýnu. Kotlety položte vedle sebe do mísy. Očistěte česnek a nakrájejte ho na jemné stroužky. Přidejte k němu olivový olej a červené víno, vše rozmíchejte v karafě a dochuťte solí a pepřem.

Klepněte pro větší obrázek
Jehněčí maso u nás nepatří k často konzumovaným, stojí ale za ochutnání
 

Marinádou poté zalijte kotlety a nechte je v ledničce minimálně přes noc takto naložené a přikryté pokličkou. Další den (či později) rozpalte gril. Kotlety vyndejte z marinády, grilujte je z každé strany asi 5 minut.

Makrela na libečku

  • 2 makrely
  • olej
  • sůl
  • grilovací koření
  • 2 lžíce čerstvého libečku

Smíchejte libeček s olejem a solí a vyplňte jím břicho makrely. Podle chuti je možné vše dochutit ještě grilovacím kořením. Grilujte z obou stran, dokud ryba nebude dostatečně prohřátá. Jako příloha se hodí baby rajčátka (i ta můžete dát na gril).

Klepněte pro větší obrázek
Pokud budete grilovat i baby rajčátka, dejte je na gril jen chvíli předtím, než se dodělají ryby 

Grilované kuřecí řízky na šalvěji s citronem

  • 4 kuřecí řízky
  • 70 ml olivového oleje
  • 1 lžíce nasekané šalvěje
  • 1 lžička citronové kůry
  • citronová šťáva
  • 1 lžička drceného barevného pepře
  • 1 feferonka
  • sůl
Klepněte pro větší obrázek
Řízky nechte v marinádě alespoň přes noc 

Rozkrojte řízky na osm plátků, lehce je naklepte, vložte do mísy, přidejte olej, šalvěj, citronovou šťávu a kůru, pepř, feferonku a sůl. Vše promíchejte a nechte dobře odležet. Pak napíchněte každý plátek s lístkem šalvěje na jehlu, položte na rošt a opékejte.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kaki: Jak je pěstovat a jak je jíst

Kaki: Jak je pěstovat a jak je jíst

Zářivě oranžové plody někteří milují, jiní je nemusí. Výrazně sladká chuť se projeví až u přezrálých plodů, které však v obchodech nedostanete. Příznivci hurmi kaki si je však mohou vypěstovat i doma.

13.  2.  2018 |
Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři …

Každý zahrádkář zná tento úporný plevel a nejeden s ním bojuje celá léta. Lze se bršlice zbavit a je opravdu tak nebezpečná, jak se obecně tvrdí?

18.  2.  2018 |
Voděnka – nenáročná pokojovka, která si zaslouží pozornost

Voděnka – nenáročná pokojovka, která si zaslo…

Kdysi patřila k běžné květinové výzdobě oken městských činžáků, venkovských stavení a nechyběla ani v kancelářích. Většinou se o ni nikdo moc nestaral, a přece rostla jako z vody. Inu, voděnka.

11.  2.  2018 |
10 nejoblíbenějších pokojových rostlin. Okrasné listem, do stínu i sukulenty

10 nejoblíbenějších pokojových rostlin. Okras…

Vybrat pokojovou rostlinu není vždy jednoduché. Některé jsou vysoké či naopak nenápadné, jiné vyžadují náročnou péči. Nabízíme vám přehled deseti nejoblíbenějších, z nichž jednoznačně vítězí rostliny okrasné listem.

20.  2.  2018 |
Jak si vypěstovat vlastní papriky? Je čas zasít semínka

Jak si vypěstovat vlastní papriky? Je čas zas…

I když venkovní teplota stále padá pod nulu a za okny často poletuje sníh, je právě teď v únoru nejvhodnější doba na to pustit se do pěstování téhle chutné zeleniny. Poradíme vám, jak si vlastní sazeničky vypěstovat ze semínek.

6.  2.  2018 |