vytisknout velikost písma 5 nejlepších receptů na grilování masa s bylinkami

Vychutnejte si letní pohodu a spojte ji s grilováním. Pro lepší strávení takto připravených pokrmů pomůže, když do nich přidáte bylinky. Ty jim současně dodají příjemnou vůni a zajímavou chuť.

Pravidla grilování od A do Z

Pravidla grilování od A do Z

Losos grilovaný na čerstvých bylinkách

  • 1 kilogram lososa
  • 1/2 většího svazku tymiánu
  • 5 větviček rozmarýnu
  • 8 bobkových listů
  • 1 hlíza čerstvého fenyklu rozkrájená na 8 dílů
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
Klepněte pro větší obrázek
Dejte pozor, ať maso nevysušíte

Na mřížku grilu dejte tymián, větvičky rozmarýnu a bobkové listy tak, aby pokrývaly o něco větší prostor, než bude potřeba na rybu. Položte lososa na bylinky a okolo rozložte fenykl. V misce smíchejte citronovou šťávu s olivovým olejem a vzniklou směsí potřete maso.

Vodní gril: jak funguje a jaké jsou jeho výhody

Vodní gril: jak funguje a jaké jsou jeho výhody

Lososa pokryjte fólií, aby zůstal šťavnatý. Grilujte dvacet až třicet minut, maso často potírejte připravenou směsí. Po uplynutí této doby sejměte lososa z grilu, pokrájejte jej na plátky a podávejte s fenyklem a čerstvým chlebem.

Nastal čas grilování – zkuste to se zeleninou

Nastal čas grilování – zkuste to se zeleninou

Grilované vepřové se šalvějí

  • 80 gramů sušené šunky (pršutu)
  • šťáva a nastrouhaná kůra ze 3 citronů
  • 3 lžíce lístků šalvěje
  • sůl a pepř na dochucení
  • 3 vepřové panenky, každá o váze350 gramů (větší překrojte na špalíčky)
  • olej na potření masa
  • 50 gramů másla nakrájeného na tenké plátky

V robotu prošlehejte pršut, kůru ze všech tří citronů a šťávu jen z jedné poloviny citronu, nasekanou šalvěj (kromě několika lístků na ozdobu), sůl a pepř tak, aby se vytvořila hustá pasta. Zbytek citronů si nechte stranou. Panenky podélně rozřízněte, ale ne úplně. Maso rozevřete jako křídla a lehce rozklepejte.

Klepněte pro větší obrázek
Šalvěj výborně doplňuje tučnější jídla 

Každý kousek na povrchu asi desetkrát nařízněte (do tří čtvrtin). Do zářezů vetřete připravenou pastu. Potřete olejem. Grilujte z každé strany šest až osm minut, dokud panenky nejsou měkké a propečené. Přemístěte je na velký servírovací talíř a ještě horké poklaďte plátky másla. Poté na maso vymačkejte šťávu ze zbylých citronů. Ozdobte je lístky šalvěje a podávejte.

Rozmarýnové jehněčí kotlety

  • 1 jehněčí hřbet
  • 8 větviček rozmarýnu
  • 2 paličky česneku
  • 100 ml olivového oleje
  • 100 ml červeného vína

Jehněčí hřbet naporcujte na osm kusů, na každou kotletu navažte pomocí příze jednu větvičku rozmarýnu. Kotlety položte vedle sebe do mísy. Očistěte česnek a nakrájejte ho na jemné stroužky. Přidejte k němu olivový olej a červené víno, vše rozmíchejte v karafě a dochuťte solí a pepřem.

Klepněte pro větší obrázek
Jehněčí maso u nás nepatří k často konzumovaným, stojí ale za ochutnání
 

Marinádou poté zalijte kotlety a nechte je v ledničce minimálně přes noc takto naložené a přikryté pokličkou. Další den (či později) rozpalte gril. Kotlety vyndejte z marinády, grilujte je z každé strany asi 5 minut.

Makrela na libečku

  • 2 makrely
  • olej
  • sůl
  • grilovací koření
  • 2 lžíce čerstvého libečku

Smíchejte libeček s olejem a solí a vyplňte jím břicho makrely. Podle chuti je možné vše dochutit ještě grilovacím kořením. Grilujte z obou stran, dokud ryba nebude dostatečně prohřátá. Jako příloha se hodí baby rajčátka (i ta můžete dát na gril).

Klepněte pro větší obrázek
Pokud budete grilovat i baby rajčátka, dejte je na gril jen chvíli předtím, než se dodělají ryby 

Grilované kuřecí řízky na šalvěji s citronem

  • 4 kuřecí řízky
  • 70 ml olivového oleje
  • 1 lžíce nasekané šalvěje
  • 1 lžička citronové kůry
  • citronová šťáva
  • 1 lžička drceného barevného pepře
  • 1 feferonka
  • sůl
Klepněte pro větší obrázek
Řízky nechte v marinádě alespoň přes noc 

Rozkrojte řízky na osm plátků, lehce je naklepte, vložte do mísy, přidejte olej, šalvěj, citronovou šťávu a kůru, pepř, feferonku a sůl. Vše promíchejte a nechte dobře odležet. Pak napíchněte každý plátek s lístkem šalvěje na jehlu, položte na rošt a opékejte.

Nejčastější chyby při grilování? Vyhněte se jim. Jak? Více ZDE

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami. Názornou ukázku najdete i ve videu v úvodu článku.

28.  11.  2018 |
Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na strom…

Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější, připravíte ji doma za pár korun. Vyzkoušejte to! Vyrobte si z ní třeba nové vánoční ozdoby. Našli jsme pro vás návod na jejich výrobu.

11.  12.  2018 |
Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrob…

Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku i v lese. Málokoho ale napadne, že se dají využít k výrobě nádherných vánočních ozdob za pár korun. Pro inspiraci jsme vám našli více než padesát dekorací ze šišek, které si snadno zvládnete vyrobit doma.

5.  12.  2018 |
Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly, a co vlastně symbolizují?

Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly,…

Se svátkem Barbory, který připadá na čtvrtý prosinec, je spojen starý lidový zvyk. Pokud si svobodná dívka v tento den natrhá větvičky třešní nebo višní a ty jí na Štědrý den rozkvetou, dotyčná se do roka vdá.

29.  11.  2018 |
Jak pěstovat vánoční kaktus, aby za rok opět vykvetl?

Jak pěstovat vánoční kaktus, aby za rok opět …

Kvetoucí vánoční kaktus je právě teď ozdobou mnoha domácností. Co myslíte, přežije u vás do příštích Vánoc? Nemáte-li s jeho pěstováním zkušenosti, přečtěte si, jak o něj pečovat tak, aby za rok opět vykvetl.

4.  12.  2018 |