vytisknout velikost písma 3 tipy proti slimákům

Každý zahradník má svůj zaručený způsob, jak se zbavit slimáků. Nikomu se to však stoprocentně nepodařilo. Existují ale způsoby, které fungují více než ostatní.
3 tipy proti slimákům

S kým máme tu čest

Slimák (Limax) je rod suchozemských nahých plžů z čeledi slimákovití. Slimákům se nejlépe daří ve vlhku a dešti. Mají rádi temné stinné prostředí a teploty kolem 13 až 18 °C. Přes den se skrývají a aktivní začínají být se soumrakem a poklesem teplot. V několika posledních letech se u nás rozšířil rezavý plzák španělský (Arion lusitanicus). Poznáte ho podle hnědo-oranžového zbarvení. Nejúčinnější jsou zásahy proti slimákům brzy z jara, kdy jsou mladí a ještě nekladou vajíčka. Zajímavostí a motivací situaci řešit je, že dospělý jedinec zkonzumuje za sezónu až 1 kilogram rostlinné hmoty. 

Sbírejte, sbírejte, sbírejte

Nejlépe se slimáků zbavíte sbíráním. Ideální doba ke sběru je poránu nebo za soumraku, kdy je vidět a slimáky ještě vysoké teploty nezahnaly do podzemních úkrytů. Způsob sběru i likvidace si musí každý přizpůsobit své povaze a možnostem. 

Tvořte bariéry

„Kolem záhonů je třeba vytvořit ochrannou bariéru nebo záhon vyvýšit. Plži nepřelezou přes vyšší hradbu s hrubým povrchem,“ říká Radovan Bureš, Briggs&Stratton.

Sázejte, co slimákům nechutná

„Dobrou strategií se jeví, když na zahradě vysadíte některé z rostlin, které slimáci nemají rádi. Tyto rostliny mohou být například na okrajích záhonů,“ doplňuje Radovan Bureš, Briggs&Stratton. Slimákům nechutná levandule, kopr, šalvěj, česnek, bodláky, měsíček, kostival, chrpa, hortenzie, pivoňka, pelyněk, petržel, tymián, kosatec a některé okrasné traviny. Z tohoto výčtu by si měl být schopen vybrat každý a možná že přidáte některý svůj zaručený odpuzovač.

Klepněte pro větší obrázek
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá hezky po celý rok?

Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá he…

Už zítra jsou tu Dušičky. Svátek, kdy vzpomínáme na naše zemřelé blízké a zdobíme místo jejich posledního odpočinku. Jaké květiny ale vybrat, aby vydržely nejhezčí co nejdéle? Poradíme vám.

1.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |