5
Fotogalerie

3 důvody, proč investovat do venkovní stínící techniky

Venkovní stínící technika je pro většinu z nás synonymem pro ochranu před sluncem a horkem.

Venkovní rolety či žaluzie toho však umějí daleko víc. Chrání a vytváří příjemné klima v interiéru nejen v létě, ale i v zimě. Zároveň zvyšují zabezpečení domu. A v neposlední řadě vám dobře zvolená stínící technika a její ovládání uspoří náklady na vytápění. To jsou tři důvody, proč stojí za to do exteriérové stínící techniky investovat.

Automatická úspora

Díky venkovnímu zastínění můžete dosáhnout značné úspory energie. Jak? V létě funguje spuštěná venkovní roleta jako bariéra, která brání prostupu slunečních paprsků a tím nepříjemného horka. V chladných měsících může naopak fungovat jako bariéra prostupu chladného vzduchu přes okenní tabuli, a tím nežádoucím tepelným ztrátám.

Klíčové je správné ovládání, které vám může ušetřit až 10 % nákladů na vytápění. Manuální ovládání žaluzií či rolet “funguje“ jen když jste doma a nejste líní si je nastavovat aktuálního počasí a denní doby. Automatické ovládání stínící techniky funguje díky čidlům reagujícím na povětrnostní podmínky a venkovní i vnitřní teplotu vždy a vy můžete být třeba na dovolené.

TELIS 6_Chronis_RTS_silver_star_auto.jpg 
6 kanálový dálkový ovladač s funkcí spínacích hodin pro ovládání všech zařízení stínicí techniky a osvětlení

Kromě toho vám automatika ušetří námahu, čas a výrazně zvýší váš komfort bydlení. Výhodou je i to, že vám motorové pohony s automatickým řízením umožní pohodlně ovládat také další systémy v domě. Jedním chytrým ovladačem tak můžete ovládat nejen venkovní rolety, ale také interiérovou stínící techniku, markýzy, případně garážová vrata.

Bezpečí a soukromí

Předokenní rolety mohou zároveň sloužit jako elegantní pancíř chránící váš domov a významně znesnadňující násilné vniknutí do domu. Jejich spuštěním můžete kdykoliv vytvořit optickou a částečně také zvukovou bariéru mezi vámi a venkovním prostředím. Exteriérové rolety vám také pomohou dokonale zatemnit ložnici či dětský pokoj před rušivým světlem pouličních lamp. A nakonec automatizovaná stínící technika přispívá k zabezpečení i tím, že se v době vaší nepřítomnosti může chovat jako byste doma byli, stačí správné nastavení.

Garches_2011_Childeric_104.jpgSt_CYR_2012_Childeric_017.jpgSt_CYR_2012_Childeric_124.jpg

Ochrana před sluncem

Efekt ochrany před horkem ještě násobí tepelná a sluneční čidla, díky kterým můžete mít v interiéru stále příjemné klima. Dosáhne-li teplota v interiéru nastaveného maxima, venkovní rolety se zatáhnou a zabrání slunci dál ohřívat vzduch v místnosti. Sluneční čidla na fasádě domu pak snímají intenzitu slunečních paprsků. Když teplota přesáhne určenou mez, čidlo vyšle signál ke stažení rolety. Automaticky ovládaná stínící technika vám díky tomu dokáže snížit teplotu v domě až o 9°C!

SOLIRIS_RTS_star.jpg 
Kombinované čidlo slunce/vítr. Automaticky chrání interiér před nežádoucími účinky slunečního záření a současně chrání žaluzie před silným větrem.

A pokud už venkovní stínící techniku vlastníte a rádi byste její manuální ovládání změnili na automatické, ani to není problém. Manuálně ovládané žaluzie mohou být kdykoli dodatečně vybaveny motorovým pohonem, a to bez zásadní změny v konstrukci.

Společnost Somfy, spol. s r.o. je už více než 45 let největším světovým výrobcem a dodavatelem řízení a pohonů pro vjezdové brány, garážová vrata, žaluzie, markýzy, předokenní rolety a interiérové stínění. Své zastoupení má v 60 zemích po celém světě. Oslovte pro řešení svého partnera.

Kolik můžete uspořit

Díky motoricky řízeným roletám (žaluziím) doplněným o čidla reagující na povětrnostní podmínky můžete snížit náklady na vytápění i na chlazení budovy. Po setmění se rolety (žaluzie) díky spínacím hodinám automaticky stáhnou a tak vytvoří před okny dodatečnou tepelnou izolaci. Naopak, když v zimě svítí slunce, rolety (žaluzie) se vytáhnou a tak pomohou vyhřát interiér domu nebo bytu. V létě, když slunce začne svítit příliš intenzivně, se rolety (žaluzie) stáhnou a tak ochrání interiér domu před horkem a slunečním zářením.

V létě se teplota v domě díky venkovním roletám/žaluziím sníží až o 9.

V zimě jsou náklady na vytápění redukovány až o 10%.

 

Doporučujeme

Články odjinud