15 tipů, jak zamaskovat kryty od čističek, septiků, jímek či kanálů hyzdících zahradu | Foto: iStockphoto.com

Foto: iStockphoto.com

15 tipů, jak zamaskovat kryty od čističek, septiků, jímek či kanálů hyzdících zahradu

Vstoupíte do zahrady a první, čeho si všimnete, jsou poklopy od septiku, čističky, jímky na vodu a podobné hrůzy, které jsou sice nesmírně důležité pro provoz domácnosti, ale zahradě na kráse rozhodně nepřidají? Podívejte se na nápady z Pinterestu, díky nimž je můžete zamaskovat tak, aby celkový vzhled zahrady nerušily.

Jak známo, rostliny dokážou zakrýt kdeco. Toto řešení ale doporučujeme použít jen v případě, že se nebudete potřebovat pravidelně dostávat k prostoru pod krytem, jinak byste rostliny s největší pravděpodobností poškodili.

Pokračování 2 / 15

Tam, kde by trvalá rostlinná výsadba nebyla praktická, pomůže zeleň nádobová. Pokud je kryt vypouklý, takže květináč na něm stát nemůže, vyrobte pro něj jednoduchý podstavec, jímž současně poklop překryjete.

Pokračování 3 / 15

Kromě květináče se může hodit cokoli, čím kryt nápaditě schováte. Třeba dřevěný soudek, který poslouží jako základ jednoduchého pítka pro ptáky.

Pokračování 4 / 15

Umíte se dřevem a baví vás to? Podobné řešení bude pro vás to pravé.

Pokračování 5 / 15

Použijte je u krytů, s nimiž nebudete pravidelně manipulovat, případně si ještě před výrobou dobře promyslete, kudy se k nim dostanete.  

Pokračování 6 / 15

Rozhodnete-li se nevzhledný kryt obsypat kačírkem, jak lze v našich končinách vidět bohužel asi nejčastěji, nenechávejte ho zářit do dálky a položte na něj větší kameny. Celkový dojem bude lepší. 

Pokračování 7 / 15

Nechce se vám pokaždé všechny kameny přeskládávat? Pořiďte si místo nich imitaci kamene velkou akorát tak, aby sama poklop spolehlivě zakryla. Výhodou takovéto imitace kamene je její nízká hmotnost a vysoká trvanlivost. 

Pokračování 8 / 15

Na trhu jsou k dostání kameny vyrobené z polyuretanu či cementu, vybrat si můžete podle výšky a šířky, kterou potřebujete. Slouží zároveň jako izolace a zateplení.

Pokračování 9 / 15

Jestliže jste manuálně zruční a chcete zkusit něco nového, na netu najdete spoustu návodů, jak vytvořit umělý kámen, jehož základem je karton, na který se nanáší beton. Výhodou je, že takovýto kámen můžete vytvarovat přesně podle svého gusta.

Pokračování 10 / 15

Koupit se dá i ozdobná skruž, která zamaskuje kryt na studnu, septik nebo šachtu. Výhodou je, že si můžete zadat rozměr i barevné provedení, které vám bude vyhovovat.

Pokračování 11 / 15

Nejste-li příznivcem napodobenin, můžete zvolit staré dobré cihly. Ty na zahradě vypadají půvabně.

Pokračování 12 / 15

Co s kovovými poklopy? Udělejte z nedostatku přednost. Zatímco jeden působí rušivě, ve větším množství a ve formě chodníku vypadají téměř jako umělecké dílo.

Pokračování 13 / 15

V kombinaci s okrasnými trávami se budou hodit nejen na moderní zahradu.

Pokračování 14 / 15

Patříte k příznivcům mozaiky? I ona může být skvělým řešením.

Pokračování 15 / 15

Navíc se dá použít i na betonový povrch.

Doporučujeme

Články odjinud