Bylinky

Byliny jsou rostliny s nedřevnatějícím nadzemním stonkem. Poradíme vám, kdy a které části sbírat, zda a jak je sušit, skladovat – a hlavně k čemu všemu je použít. Možností je mnoho!

Mohlo by vás také zajímat: Recepty, Úroda, Užitečná zahrada, Zdraví


Zahrádkářův diář
Pomůcky k předpěstování rostlin: z čeho můžete vybírat

Pomůcky k předpěstování rostlin: z čeho můžete vybírat

Jiffy, plastové kelímky a květináče, sadbové desky, pařníčky, skleníčky: v čem hodláte předpěstovat sadbu? K ujasnění kladů i záporů jednotlivých pomůcek vám pomůže přehled, v němž jsou seřazeny od nejlevnějších až po nejdražší.

Jaromír Malich
FloristikaZdraví
Proč pěstovat na zahradě heřmánek

Proč pěstovat na zahradě heřmánek

Kvetoucí heřmánek patří k létu: kdo má ale tolik času, aby si vyšel do luk a nadechoval se jeho vůně, jež těší duši a uzdravuje tělo? Najděte si proto na zahradě koutek, kde si heřmánek sami vypěstujete.

Alena Menclová
Petržel kořenová: jak ji pěstovat?

Petržel kořenová: jak ji pěstovat?

Petržel zahradní kořenová (Petroselinum crispum convar. radicosum) je trochu opomíjená, ač velmi zdravá zelenina. Patří do čeledi miříkovitých (Apiaceae), tudíž je blízce příbuzná s celerem. Víte, jak ji správně pěstovat?

Jaromír Malich
SoutěžeZdraví
Soutěž o publikaci Biozahrada – Praktická příručka

Soutěž o publikaci Biozahrada – Praktická příručka

Zajímá vás přírodní pěstitelství, biozahrady? Pak by právě pro vás mohla být určena kniha německých autorek Annelore a Susanne Brunsových, kterou k vydání připravilo nakladatelství Plot a kterou mohou tři z vás získat v naší soutěži.

Kateřina Hradová
Zahrádkářův diář
Střídání plodin na záhonech

Střídání plodin na záhonech

Snažíte se pečovat o budoucí úrodu co nejlépe, a výsledek je nevalný? Nepomáhá ani přihnojování, nedaří se novým odrůdám a vy se trápíte otázkou, proč tomu tak je? Zkuste střídat plodiny na záhonech a výsledek se dostaví.

Alena Menclová
Zahrádkářův diář
Zahrádkářská sezona 2009: představujeme vám nová osiva zeleniny

Zahrádkářská sezona 2009: představujeme vám nová osiva zeleniny

Také letos připravily firmy zabývající se šlechtěním a produkcí osiv několik novinek. Nás tentokrát zajímala osiva zeleniny. Jejich nabídka sice není obsáhlá tak jako loni, ale výsledek šlechtitelské práce stojí za to.

Jaromír Malich
Zdraví
Jak chutná jedlá chryzantéma

Jak chutná jedlá chryzantéma

Ochutnejte netradiční podzimní lahůdku ideální pro přípravu léčivých čajů, salátů, špenátu a dalších pokrmů inspirovaných asijskou kuchyní. Kopretina věncová, jedlá chryzantéma, překvapí.

Zuzana Ottová
FloristikaZajímavostiZdraví
Sušíme a skladujeme byliny

Sušíme a skladujeme byliny

Máte rádi bylinky? Je tu čas jejich sběru. I malá zahrada se vám stane dobrým zdrojem aromatických, chutných i léčivých druhů, které oceníte zvláště v zimním období.

Petra Nachtmanová
Recepty
Zaujalo vás: stévie sladká, rostlina pro dietu i diabetiky

Zaujalo vás: stévie sladká, rostlina pro dietu i diabetiky

Zuzana Ottová
Zdraví
Přichází čas sklizně hlohu a proskurníku

Přichází čas sklizně hlohu a proskurníku

Proskurník byl ve starověku považován za takřka všemocnou rostlinu. Hloh se nenechal zahanbit; o něm se mluvilo jako o zázračné a magické rostlině. Nezapomeňte je nasbírat, usušit a využít!

Petra Nachtmanová
Zeleninové novinky do vašich truhlíků

Zeleninové novinky do vašich truhlíků

Jako každým rokem se i letos objevilo v nabídce množství žhavých zeleninových novinek, o nichž vás reklamní slogany přesvědčují, že je musíte mít. Seznámíme vás s nimi a vy určete, zda je chcete.

Zuzana Ottová
Sběr podbělu: teď, anebo až příští rok!

Sběr podbělu: teď, anebo až příští rok!

Jarní slunce probudilo k životu i květy podbělu. Chcete-li je nasbírat, neváhejte. Za chvíli se po nich slehne zem. Sběr je však jedna věc, sušení či jiný typ uchování druhá. Víte, jak postupovat?

Alena Menclová
Zahrádkářův diář
Nové odrůdy v osivech: dopřejte si změnu

Nové odrůdy v osivech: dopřejte si změnu

Výrobci osiv připravili i pro letošní sezonu nové odrůdy zeleniny, bylinek a květin. Požádal jsem je, aby předvedli, s čím nás překvapí. A bylo toho dost – však se podívejte sami…

Jaromír Malich
Pampelišky: princezny mezi plevely

Pampelišky: princezny mezi plevely

Pohled na louku plnou rozkvetlých pampelišek potěší oko i srdce. Stejný pohled na okrasný trávník u domu už tolik nepotěší, a leckterý majitel by se rád této podívané vzdal dokonce navždycky.

Alena Menclová
Semínkové fantazie aneb Nové odrůdy pro příští rok už jsou na světě

Semínkové fantazie aneb Nové odrůdy pro příští rok už jsou na světě

Zahradníci se činí, i když zima je už za dveřmi. Semenářské firmy už rozeslaly nabídkové katalogy s novinkami květinových a zeleninových odrůd. Jste zvědaví, co si na jaře budete moci koupit?

Irena Forejtová
ReceptyZajímavostiZdraví
Yzop a tymián: voňaví společníci

Yzop a tymián: voňaví společníci

Oblíbené druhy yzop lékařský a tymián obecný můžete dobře využít jak k úlevě při některých zdravotních potížích, tak v kuchyni na dochucení pokrmů. Neznáte-li je, seznamte se s nimi!

Petra Nachtmanová
Zdraví
Šalvěj lékařská: koření i lék

Šalvěj lékařská: koření i lék

Původně jihoevropský polokeř, pro který jsou typické drsné a plstnaté listy- často v různých barvách- podle kultivaru. Řídké vzpřímené hrozny mají květy zabarveny od bílé až po temně modrou.

Redakce Abeceda zahrady
Mařinka vonná: jen se nadechnout

Mařinka vonná: jen se nadechnout

Polštářky drobných lístků vykvétají velmi jemnými a dlouze trubkovitými květy růžové barvy. Poznáme tak mařinku, skalničku kvetoucí od května až do podzimu, jež se hodí na slunná a teplá místa.

Redakce Abeceda zahrady
Bylinkový červenec

Bylinkový červenec

První prázdninový měsíc přináší další bylinkové hody. Můžete sbírat jednak rostlinky, o nichž jsme psali v červnu, ale i jiné druhy. Dnes vám jich přiblížíme pět a povídání o nich doplníme zajímavými recepty.

Petra Nachtmanová
Proskurník lékařský: určen k léčení

Proskurník lékařský: určen k léčení

Léčivá trvalka, rostoucí na hlubokých, mírně slaných půdách. U nás se pěstuje v teplých oblastech. Rodový název je odvozen z řeckého slova althó - léčit. Kořen obsahuje sliz, má tedy léčivé účinky.

Redakce Abeceda zahrady
Zima na zahradě
I v zimě můžete pěstovat bylinky

I v zimě můžete pěstovat bylinky

Alena Menclová
Co dělají bylinky, když napadne sníh

Co dělají bylinky, když napadne sníh

S prvními mrazy bychom se měli postarat o léčivé poklady, které necháváme přes zimu na záhoně či v truhlíku na balkóně, abychom z nich mohli mít radost co nejdřív na jaře.

Almíra Pitronová
Záblesk exotiky: Proč nezkusit vypěstovat ženšen?

Záblesk exotiky: Proč nezkusit vypěstovat ženšen?

Kateřina Hradová
Pažitka: jemně pálivá tráva

Pažitka: jemně pálivá tráva

Pažitka není jen polévková „zeleň“. V kuchyni se dá využít na mnoho způsobů. Zajímavý habitus z ní dělá i netradiční okrasnou rostlinu.

Zuzana Ottová
Saturejka: silná vůně horkého léta

Saturejka: silná vůně horkého léta

Bylinka i koření, které provoní kuchyni svou výraznou vůní dnes, stejně jako před tisíci lety. Zkuste si vypěstovat rostlinku mající místo už ve starověkých římských kuchařkách.

Zuzana Ottová
ReceptyZdraví
Horko, léto, mojito: pěstujeme mátu

Horko, léto, mojito: pěstujeme mátu

Máta je bylina sloužící člověku celá tisíciletí. A v současnosti je žádaná kvůli osvěžujícímu mentolu. Vedle žvýkaček si ji v parném létě užíváme především v koktejlu mojito.

Almíra Pitronová
Pěstujeme fenykl

Pěstujeme fenykl

Fenykl pochází ze Středomoří, kde se pěstuje jako druh koření nebo jako zelenina. Poradíme vám, jak ho vypěstovat v domácích podmínkách.

Irena Forejtová
Bylinky stále po ruce

Bylinky stále po ruce

Užitečným a dobrým tipem pro hospodyňky a jejich jarní kuchyni může být originální balení koření. Nemáme na mysli pepř či papriku v papírových sáčcích, ale přímo koření pro vlastní pěstování.

Irena Forejtová
123

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |