Bylinky

Byliny jsou rostliny s nedřevnatějícím nadzemním stonkem. Poradíme vám, kdy a které části sbírat, zda a jak je sušit, skladovat – a hlavně k čemu všemu je použít. Možností je mnoho!

Mohlo by vás také zajímat: Recepty, Úroda, Užitečná zahrada, Zdraví


Pařeniště a skleníky. Jak je využít naplno?

Pařeniště a skleníky. Jak je využít naplno?

V květnu ožívají skleníky a pařeniště naplno, a když se přehoupne polovina měsíce, měly by už být plochy osázeny a využity do posledního místečka. Jen tak si zajistíte bohatou, pestrou úrodu teplomilných zelenin.

Alena Menclová
ReceptyZdraví
Bazalka: skvěle chutná, zázračně léčí

Bazalka: skvěle chutná, zázračně léčí

Tuhle bylinku na naše stoly přináší s sebou především italská kuchyně. Tam má také své evropské kořeny. Vedle egyptských faraonů ji totiž uctívali především staří Římané.

Martin Hýbner
Rozmarýn není rozmarný

Rozmarýn není rozmarný

Ač jeho název napovídá, že jde o rostlinku, se kterou nebude snadné vyjít, opak je pravdou. Býval však přísadou do elixíru lásky, takže s lidskými rozmary má přeci něco společného.

Zuzana Ottová
Zahrádkářův diářZdraví
Řeřicha setá: dopřejte si jarní vitaminovou vzpruhu

Řeřicha setá: dopřejte si jarní vitaminovou vzpruhu

Nemáte truhlík, misku ani květináč s trochou zeminy? V tom případě si vypěstujte skromnou řeřichu. Tak rychle a na malém prostoru vám doma nevyroste žádná jiná bylinka ani zelenina.

Alena Menclová
Zahrádkářův diář
Bazalka vám poroste i v květináči

Bazalka vám poroste i v květináči

Bazalka má všestranné použití, což této bylince zajišťuje stále větší popularitu. Setkáte se s ní jako s okrasným druhem, v kuchyni nebo v léčitelství. Také zastupuje podle pověr znamení lásky, zdraví a moudrosti.

Petra Nachtmanová
Zdraví
Deset druhů bylin, které byste si měli vypěstovat

Deset druhů bylin, které byste si měli vypěstovat

Chcete mít po ruce čerstvé vitaminy od jara až do podzimu? Vypěstujte si byliny, které využijete v kuchyni, při léčbě různých neduhů či jako voňavou dekoraci. Vybrala jsem deset druhů, jejichž popis i zásady pěstování najdete v dnešním článku.

Alena Menclová
Zahrádkářův diář
Pět rad, které vám zajistí úspěšné předpěstování rostlin

Pět rad, které vám zajistí úspěšné předpěstování rostlin

Na začátku února přichází čas k předpěstování zeleniny a okrasných rostlin. Promeškáte-li správnou dobu, rostliny nepokvetou či nezaplodí v očekávaných termínech. Co budete k předpěstování potřebovat, jak správně postupovat a čeho se vyvarovat, se dočtete v dnešním článku.

Jaromír Malich
Čas semen a semínek

Čas semen a semínek

Krátíte si večery plánováním nákupu zeleninových semen pro letošní sezonu? Patrně objevíte i zbytky různých semínek z loňska. Jak zužitkovat ta stará a postarat se o semena nová vám prozradí můj článek.

Alena Menclová
ReceptyZdraví
Jak se bránit nachlazení? Pomohou vám bylinky

Jak se bránit nachlazení? Pomohou vám bylinky

Nasbírali a nasušili jste si během roku různé byliny? Neváhejte a použijte je v boji se zimním nepřítelem číslo jedna: nachlazením, které doprovází rýma, horečka, bolest v krku a kašel. Vánoce přece nestrávíte nemocní!

Kateřina Hradová
Zdraví
Brutnák: chlupatá okurka

Brutnák: chlupatá okurka

Tahle statná bylina s chlupatým stonkem a listy tvoří nádherně modré květy. Pěstuje se od pradávna nejen jako okrasná rostlina, ale také jako výtečné ochucovadlo salátů a léčivka.

Zuzana Ottová
ReceptyZajímavostiZdraví
Velikonoční osení nevyhazujte, vypijte ho!

Velikonoční osení nevyhazujte, vypijte ho!

Pokud jste si někdy k Velikonocům chystali jako dekoraci zelené osení, symbolizující probouzení přírody a příchod jara, víte, že po svátcích vydrží pěkné jen krátce.

Kateřina Hradová
Zahrádkářův diář
Ochrana zeleniny proti chorobám a škůdcům musí začít včas

Ochrana zeleniny proti chorobám a škůdcům musí začít včas

Pěstovanou zeleninu každoročně ohrožují různé choroby a škůdci, kteří mohou znehodnotit celou úrodu. Proto je tolik důležitá ochrana zeleniny nejen v době růstu.

Alena Menclová
Pozvánky
Centrum léčivých rostlin představí druhy známé i neznámé

Centrum léčivých rostlin představí druhy známé i neznámé

Kateřina Hradová
Co si přidat do bylinkové zahrádky?Indiánskou agastache!

Co si přidat do bylinkové zahrádky?Indiánskou agastache!

Redakce Abeceda zahrady
Pozvánky
Kolik léčivek poznáte?

Kolik léčivek poznáte?

Kateřina Hradová
Zahrádkářův diář
Připravte víceleté bylinky na novou sezonu správně

Připravte víceleté bylinky na novou sezonu správně

Kateřina Hradová
Pozvánky
Sousedské vztahy jsou důležité i mezi rostlinami

Sousedské vztahy jsou důležité i mezi rostlinami

Kateřina Hradová
Zajímavosti
Pečete si chleba? Zkuste do něj přidat koriandr!

Pečete si chleba? Zkuste do něj přidat koriandr!

Redakce Abeceda zahrady
ReceptyZdraví
Nakličte si řeřichu a dodejte tělu vitaminy

Nakličte si řeřichu a dodejte tělu vitaminy

Kateřina Hradová
Zdraví
Zregenerujte játra zázračnou rostlinou

Zregenerujte játra zázračnou rostlinou

Galerie Abeceda zahrady
PozvánkyZajímavosti
Semo zve na Den otevřených dveří

Semo zve na Den otevřených dveří

Kateřina Hradová
ExotikaZdraví
Znáte angínovník?

Znáte angínovník?

Galerie Abeceda zahrady
ExotikaPozvánkyZahrádkářův diář
Pozvánka: kam na výlet o víkendu

Pozvánka: kam na výlet o víkendu

Kateřina Hradová
Pozvánky
Pozvánka: Bylinkový týden v Šebrově

Pozvánka: Bylinkový týden v Šebrově

Kateřina Hradová
Zahrádkářův diářZdraví
Aromatické a kořeninové rostliny se představují

Aromatické a kořeninové rostliny se představují

Kateřina Hradová
FloristikaZahrádkářův diář
Jarní dekorace za pár minut: rozmarýnové srdce

Jarní dekorace za pár minut: rozmarýnové srdce

Kateřina Hradová
Zahrádkářův diář
Zahrádkářská sezona 2012: okrasné rostliny milující slunce

Zahrádkářská sezona 2012: okrasné rostliny milující slunce

Kateřina Hradová
Zahrádkářův diářZdraví
Jak zpracovat bylinky

Jak zpracovat bylinky

V zimních měsících nastává vhodná doba pro rozhodnutí, které rostliny letos vysadíte. Budou mezi nimi i byliny? Pokud ano, připomeňte si, jak z nich připravit léčebné, očistné či relaxační kúry a kdy je sbírat.

Kateřina Hradová
Vyzkoušeli jste už jiffy?

Vyzkoušeli jste už jiffy?

Přemýšlíte už, jakou sadbu si letos připravíte? Jestliže se vám v minulém roce nepodařilo přes veškerou snahu předpěstovat některé náročnější druhy rostlin v substrátu, vyzkoušejte řešení s názvem jiff.

Jaromír Malich
ExotikaZdraví
Smil italský: odhalte tajemství dobré kuchyně

Smil italský: odhalte tajemství dobré kuchyně

Kdo alespoň občas vaří, ví, že byliny dodají jídlu lepší chuť. Takovouto schopnost má i smil italský (Helichrysum italicum), pocházející paradoxně z Turecka, zvaný též maggi či kari bylinka. Vyzkoušejte jeho pěstování.

Zuzana Ottová
ExotikaZajímavostiZdraví
Bylinné zákvasy pro posílení rostlin

Bylinné zákvasy pro posílení rostlin

Možná že i vám rostou na zahradě rostliny, které lze použít jako výborné hnojivo – stačí jen vědět, jak je zpracovat. Jejich využití s sebou nese hned několik výhod: hnojivo máte zadarmo a do vaší zahrady nepřibude žádná dávka chemie.

Kateřina Hradová
FloristikaZdraví
Zavoní levandule i u vás?

Zavoní levandule i u vás?

Vůně i modrofialková barva levandule lékařské (Lavandula officinalis) umí člověka příjemně omámit. K jejímu pěstování nemusíte mít ani zahradu: levandule dobře poroste i v květináči, když jí dopřejete podmínky, které potřebuje.

Alena Menclová
123

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |