V polovině února přichází čas na výsev papriky, zeleniny s poměrně dlouhou vegetační dobou. Než nakoupíte nová semena, s klidem vysévejte i ta, která vám zbyla z loňska. Paprika si totiž udržuje dobrou klíčivost několik let.
Sortiment paprik je víc než bohatý, vybírat je opravdu z čeho – a platí to jak pro skleníky a folníky, tak pro polní pěstování. Nejčastěji se pěstují sladké zeleninové odrůdy, pro milovníky ostřejšího jídelníčku přijde vhod chilli paprika. Pěstovat a konzumovat můžete také okrasné papriky z nádob nebo okrásných záhonů.
Paleta barev
V bohatém sortimentu paprik (Capsicum annuum) můžete pro letošní sezonu vybírat z několika barev plodů – od červené, zelené, žluté přes smetanovou, oranžovou a fialovou až k čokoládově hnědé. Různé odrůdy mají i odlišné odstíny a lesk, liší se i počet žeber (komor) v lusku.
Zvláštností paprik je barva v technické (sklizňové, konzumní) zralosti, jež je rozdílná od barvy ve zralosti biologické (botanické). Většina odrůd má v sklizňové zralosti různě zelenou barvu, později se objevuje zabarvení typicky odrůdové.
Rozhodnete-li se pro pěstování různobarevných paprik, budou jídla jimi ozdobená ladit oku
Roztodivné tvary
Sladké zeleninové papriky překvapí svými tvary: od nejznámějšího kapiového přes kulaté (rajčinové), kvadratické či jehlancovité. Bizarní tvary mají leckteré kořeninové nebo okrasné papriky – zvonky, lucerničky, kozí rohy, setkáte se i s třešňovitými pálivými papričkami.
Pro milovníky kapií je asi nejkrásnějším tvarem klasický podlouhlý zašpičatělý lusk, jaký najdete u odrůd ‘Lydia‘,‘Parade‘ nebo ‘Rafaela F1‘.
Nízké, bohatě plodící barevné papričky může pěstovat v nádobách i ten, kdo nemá zahrádku
Od Davida po Goliáše
Ve velikosti paprikových lusků vládnou značné rozdíly. Od několikagramových kuliček chilli paprik až po čtvrtkilové hranaté plody sladkých paprik. Pálivé papričky mívají plody obvykle drobné, odrůdy pro konzum a konzervaci jsou podstatně mohutnější.
Nezanedbatelná není aní síla stěn paprik; nejšťavnatější jsou silnostěnné odrůdy se sílou dužiny kolem osmi milimetrů. Zato kozí rohy, dlouhé a tenké, jsou zas vhodné k sušení pro slabou stěnu plodu.
Odrůdy se silnou stěnou bývají nejšťavnatější
Dobré podmínky = bohatá úroda
Vegetační doba paprik se pohybuje od sto třiceti (rané odrůdy) do dvou set dnů (pozdní odrůdy). Protože je paprika rostlina teplomilná, lépe prospívá a dodržuje vegetační dobu i v polních podmínkách, ale jen v chráněných a teplých oblastech.
V místech s nižšími průměrnými teplotami, častými přeháňkami a větry je příhodnější pěstovat i polní odrůdy ve folnících nebo fóliových krytech. Sklizeň tu nastupuje později, může trvat déle jak do poloviny září.
Potřeba živin pro papriku jako plodovou zeleninu je vysoká. Při podzimní přípravě půdy je možné organickými hnojivy uhradit asi třicet procent potřeby živin, zbytek představuje přihnojování pevnými hnojivy nebo kapalnými roztoky.
První květ nebo plůdek papriky vždy odstraňte. Rostlina lépe pokvete a další plody budou velikostně vyrovnané
Nezbytné prvky
Pro dobrý zdravotní stav rostlin a předpokládané výnosy potřebuje paprika ve výživě základní prvky. Důležitý je ve všech vývojových stádiích dusík – jeho nedostatek způsobuje pomalý růst a špatné vybarvení listů.
- Přebytek dusíku (N) se projeví bujným růstem, opožděným nasazováním plodů a náchylností k chorobám.
- Fosfor (P) je potřebný pro vývin květů, plodů (semen) a kořenového systému. Nevybarvené listy a zpomalení růstu může signalizovat jeho nedostatek.
- Draslík (K) zvyšuje odolnost paprik vůči chorobám a výkyvům teplot, jeho přebytek ukazují sytě zelené zakrslé rostliny se sklonem k lámavosti. Nedostatek draslíku se projevuje svinováním listů, žloutnutím a opadem nejstarších spodních listů.
- Při nedostatku vápníku (Ca) bývají papriky napadány hnilobou vrcholu plodů – trpí jí především světlé odrůdy. Přebytek tohoto prvku má za následek nevyvážený příjem ostatních prvků včetně železa (N, K, Fe).
Přihnojovat papriky je možné buď mělce zapravenými pevnými hnojivy (pozor na mělký kořenový systém) v řidších intervalech, nebo hnojivy kapalnými v častějších dávkách.
Paprika pro každého
Celoroční dostupnost papriky je jistě příjemná všem milovníkům této zeleniny, papriky z vlastní sklizně ale potěší dvojnásob. Jejich využití skýtá nepřeberné množství možností v teplé i studené kuchyni.
Před výběrem semen si promyslete, jak hodláte plody zpracovávat
Pro konzervaci se hodí papriky kapiového typu, případně odrůdy s pevnou slupkou a dužninou, neměnící při zavařování tvar a konzistenci. Nakládat lze celé (i plněné) lusky, krájené můžete přidat do čalamád nebo zeleninových směsí, výborné jsou do salátů.
Kořeninové a chilli papričky lze sušit, konzumovat v čerstvém stavu či je použít jako přísadu do masitých (a jiných jídel). Stejně dobře využijete i plody malých, okrasných papriček, které vám krášlily balkony a terasy.
Paprika zeleninová sladká |
Odrůda | Typ | Pěstování | Barva plodu |
'Adam F1' | raná | folník, skleník | zelená / hnědá |
'Afrodita' | k rychlení | folník, skleník | oranžová |
poznámka: veliké silnostěnné plody srdčitého tvaru |
'Alexander' | poloraná | folník, skleník, pole | tmavě zelená / červená |
poznámka: rajčinový typ plodů, šťavnaté, silnostěnné |
'Alica F1' | k rychlení | folník, skleník | žlutá / červená |
'Amadea F1' | velmi raná | folník,skleník | jasně červená |
'Amálka' | velmi raná | folník, skleník | oranžová |
'Amy' | poloraná | folník | bělavá / červená |
poznámka: vyrovnaná velikost a úroda, šťavnaté plody |
'Andrea' | k rychlení | skleník, folník | žlutavá / jasně červená |
'Anka' | středně raná | skleník, folník | bílá / červená |
poznámka: vhodná ke konzervaci, kapiový typ dužniny |
'Artist' | k rychlení | folník, pole | sytě červená |
poznámka: sladký beraní roh, vhodná ke konzervaci |
'Beatrix F1' | raná | folník, skleník | bělavá / červená |
poznámka: vzpřímené plody, je vhodná ke konzervaci |
'Beja F1' | poloraná | skleník, folník | zelená / červená |
'Boneta' | raná | folník, pole | zelenavá / červená |
poznámka: odrůdy se silnějšími stěnami, příjemné chuti |
'California Wonder' | pozdní | skleník, folník | zelená / červená |
'Century F1' | středně raná | pole | smetanová |
'Citrina' | středně raná | pole | zelenavá / červená |
'Cynthia F1' | středně raná | folník, skleník | žlutavá / červená |
'Demetra F1' | poloraná | folník, skleník | zelená / červená |
poznámka: výnosná odrůda se silnostěnnými plody |
'Dráky F1' | středně raná | folník, skeník | zelnavá / červená |
poznámka: úzké delší plody jsou pálivé |
'Eva' | středně raná | folník, skleník | žlutavá / červená |
poznámka: vhodná k rychlení, vyžaduje pěstování na opoře (drátěnka) |
'Fatima' | raná k rychlení | folník, skleník | zelenočervená |
'Galga F1' | středně raná | pole | smetanová |
poznámka: v teplých oblastech plodí rovnoměrně až do září |
'Gelby F1' | středně raná | folník, skleník | smetanově žlutá |
'Granova' | středně pozdní | folník, skleník | žlutozel. /červená |
poznámka: kvadratické silnostěnné plody, vhodná ke konzervaci |
'Hamík' | k rychlení | folník, skleník | oranžová |
'Hodonínská sladká' | středně raná | pole | červená |
'Ingrid' | polopozdní | folník, skleník | zelená / čokoládová |
'Karkulka' | středně pozdní | pole | tmavě červená |
'Kvadry F1' | středně pozdní | pole | smetanová / červená |
'Lungy F1' | poloraná | folník, skleník | tmavě červená |
poznámka: tmavě červené jehlancové plody kapiového typu, ke konzervaci |
'Lydia' | středně raná | folník, skleník | zelená / červená |
'Maryša' | středně raná | folník, skleník | zelanavá, karmínová |
'Meika' | poloraná | folník, skleník | zelená / karmínová |
'Oreny F1' | poloraná | skleník, folník | zelená / sytě oranžová |
'Ostry' | poloraná | skleník, folník | zelenavá / červená |
poznámka: mírně pálivé plody |
'Parade' | středně raná | skleník, folník | zelená / jasně červená |
'Paradise F1' | středně raná | skleník, folník | leskle červená |
poznámka: silnostěnné kvadratické plody, dobře snáší přepravu |
'Patricie' | k rychlení | skleník, folník | žlutozelená |
poznámka: šťavnaté veliké plody o váze až 240 g |
'PCR' | k rychlení | folník, pole | světle žlutá / červená |
'Pyramid' | poloraná | nádoby | oranžová / červená |
'Rafaela F1' | středně raná | skleník, folník | zelená / tmavě červená |
'Rubinova' | raná až poloraná | pole | zelená / jasně červená |
poznámka: nehybridní odrůda s jehlancovými silnostěnnými plody |
'Samara' | k rychlení | skleník, folník | zelená / červená |
poznámka: nepálivý beraní roh, ke konzervaci a do zeleninových směsí |
'Sandra' | raná | skleník, folník | tmavě zelená / červená |
'Sharon' | velmi raná | skleník, folník | žlutozelená / červená |
poznámka: sladká paprika s jemně pálivou chutí |
'Samurai F1' | poloraná | skleník, folník | tmavě zelená / červená |
poznámka: větší dlouhé plody, velké listy, rezistentní k viru tabákové mozaiky |
'Slovana' | poloraná | pole, folník | zelená / červená |
'Sonar F' | polopozdní | pole, folník | tmavě zelená / červená |
'Superamy' | velmi raná | pole | smetanová |
'Theos' | polopozdní | pole | tmavě zelená / žlutá |
poznámka: mohutná rostlina, rezistentní k viru tabákové mozaiky |
'Topego Giallo' | poloraná | pole | žlutozelená |
'Vlasta' | k rychlení | skleník, pole | oranžová |
'Zlata' | středně raná | pole | žlutavá / červená |
'Zvoneček' | polopozdní | nádoby | červená |
'Žluťásek ' | velmi raná | skleník, folník | žlutobílá / červená |
Poznámka: U paprik se obvykle liší barva plodu v technické (konzumní) zralosti a ve zralosti botanické (biologické) - uvedené za lomítkem. |
|
Papričky pro odolné nátury
Chilli papričky se skrývají pod mnoha názvy – červený pepř, cayenský pepř, indiánský pepř, pepř turecký nebo pepř uherský. Vždy jsou to plody s vysokým obsahem capsaicinu, zodpovědného za jejich pálivost (v léčivých náplastech působí proti revmatickým potížím).
Pro pálivost paprik je dokonce stanovena míra – SHU (Scovileho jednotka). Ve sladkých paprikách je nula, mírně pálivé mexické papričky jalapeňo mají od tří do šesti tisíc SHU.
Chilli papričky jsou vhodnou volbou pro milovníky ostrých jídel
Cayenský pepř, žlutočervený prášek ze sušených papriček má třicet až padesát tisíc SHU. U nás si můžete vypěstovat papričky ‘Habanero’ se dvěma až třemi sty tisíci SHU. Pravdou je, že chilli papričky u nás pěstované nejsou tak pálivé jako jejich sestry z teplých krajin. Nejpálivější paprikou světa je údajně indická paprička naga jolokia.
A první pomoc při nesnesitelném žáru v ústní dutině? Papričku zapít rajčatovou šťávou (pozor, nikdy ne vodou!), zajíst jogurtem, máslem nebo citronem.
Paprika zeleninová pálivá |
Odrůda | Druh | Pěstování | Využití |
'Damián F1' | polopozdní | pole, folníky | červená |
poznámka: chilli paprička s dlouhými tenkými plody |
'Habanero' | polopozdní | nádoby, truhlíky | oranžová, červená |
poznámka: chilli paprička s plody ve tvaru lucerniček, velmi silně pálivé |
'Jalahot F1' | poloraná | folník, skleník | tmavě zelená / červená |
'Korál' | poloraná | pole, folník | tmavě zelená / červená |
poznámka: tmavě červené třešňovité plody, silně pálí, vhodná ke konzervaci |
'Kilian' | polopozdní | nádoby, truhlíky | oranžová, červená |
'Kristián' | polopozdní | nádoby, truhlíky | žlutá |
poznámka: oba typy patří k chilli papričkám, jsou silně pálivé |
'Pálivec' | poloraná | pole, skleník | zelená / červená |
poznámka: typ kozího rohu, vhodná i k sušení |
'Pyramid1' | poloraná | nádoby, truhlíky | oranžová / červená |
poznámka: nízká rostlina, hodí se na dekorační výsadbu do záhonů |
'Zvoneček' | polopozdní | nádoby, truhlíky | červená |
poznámka: malé plody ve tvaru zvonku, silně pálí |
Poznámka: U paprik se obvykle liší barva plodu v technické (konzumní) zralosti a ve zralosti botanické (biologické) - uvedené za lomítkem. |
Co vám může zkazit radost
Zdravotní stav paprik ovlivňuje výnosy – rostliny napadané molicemi, mšicemi či třásněnkami mají plody až pětkrát drobnější, deformované. Houbové choroby a virózy dokaží zdecimovat porost paprik tak, že se o úrodě nedá ani mluvit.
Chce to jediné: pravidelnou kontrolu rostlin, tedy každé dva dny obhlížet spodní část listů, kde se usazují mšice i molice. Postřik v počátečním stádiu výskytu omezí nutnost chemické ochrany na pouhé dva postřiky v sezoně.
Při pravidelných prohlídkách rostlin buďte pozorní, ušetříte za ochranné prostředky
Vyvážený přísun živin zabraňuje výskytu viróz a hnilob – i tady je nejlepší včasný zásah proti dalšímu šíření nemoci. Prostředky k ochraně proti škůdcům i chorobám nakoupíte běžně v zahradnických centrech.
Častým a vydatným větráním zvýšíte odolnost paprik vůči chorobám. Vyskytla-li se na vaší zahradě v minulosti tabáková mozaika (VTM), zkuste pěstovat vyšlechtěné odrůdy s rezistencí k této nemoci.