Česnek je jednou z nejzdravějších plodin vůbec.

Česnek je jednou z nejzdravějších plodin vůbec.

Jak vyrobit česnekovou tinkturu: Sníží krevní tlak, cukr i cholesterol

To, že je česnek nejsilnější přírodní antibiotikum, je všeobecně známé. Navíc ale obsahuje neuvěřitelné množství léčivých substancí, jejichž účinky využívali již před 5000 lety buddhističtí mniši. Tady je jejich recept na zázračnou tinkturu, který byl objeven v osmdesátých letech minulého století v tibetském klášteře vyrytý do kamenné destičky.

Téměř všelék

Někdo jeho pronikavou vůni a štiplavou chuť miluje, jiný se mu zdaleka vyhýbá. Pravdou je, že v klasické české kuchyni má česnek své stálé místo. Najdeme ho ve většině staročeských receptů. Jde však nejen o nenahraditelné „koření“, ale především o jednu z nejzdravějších plodin vůbec.

Provedené lékařské studie potvrdily, že má schopnost vyčistit stěny cév a tepen 2,5krát účinněji než HDL (dobrý) cholesterol. Jde o přírodní antioxidant s úžasnými protibakteriálními účinky, podporuje uvolnění krevního průtoku, snižuje krevní tlak i cholesterol a cukr v krvi, snižuje riziko nádorových onemocnění, poradí si se střevními parazity a také napomáhá vykašlávání v případech onemocnění horních cest dýchacích.

Pokračování 2 / 5

Co objevili buddhističtí mniši

Už buddhističtí mniši ale objevili a nedávné výzkumy jim daly za pravdu, že lidské tělo není schopno vstřebat přímou spotřebou této plodiny všech známých 400 léčivých substancí, ale jen pouhou třetinu z nich. Vyluhováním česneku v alkoholu však lze získat elixír schopný dodat tělu více než 65 % těchto substancí. Příprava zázračného všeléku přitom není vůbec složitá. Podle receptu v další kapitole článku si ho doma může vyrobit každý z vás.

Pokračování 3 / 5

Budete potřebovat:

  • 350 g českého česneku
  • 300 ml 40% alkoholu (můžete použít i čistou vodku nebo třeba slivovici)
  • keramický nůž
  • skleněné nebo porcelánové struhadlo na česnek
  • dobře uzavíratelnou nádobu
  • plátýnko na scezení
  • lahvičky na hotovou tinkturu (nejlépe z tmavého skla s kapátkem pro lepší dávkování)

Při přípravě tinktury nepoužívejte žádné kovové předměty. Znehodnotili byste tak velkou část léčivých látek.

Pokračování 4 / 5

Postup:

Oloupaný česnek nastrouhejte a zalijte alkoholem. Dobře promíchejte, směs nalijte do dobře uzavíratelné, nejlépe tmavé nádoby a nechte stát deset dní v temnu při teplotě okolo dvaceti stupňů Celsia. Pravidelně ji ale každý den několikrát protřepejte. Po uplynutí uvedené doby tinkturu přeceďte přes filtr, použijte třeba čisté plátýnko, a přelijte ji do lékovek s kapátkem. Po dvou dnech ji začněte užívat vždy před jídlem přesně podle níže uvedeného schématu a to tak, že předepsaný počet kapek nakapete do půl deci mléka a vypijete. Nemusíte se bát případného zápachu z úst, mléko ho zneutralizuje.

Pokračování 5 / 5

Schéma užití:

1. den: před snídaní – 1 kapka; před obědem – 2 kapky; před večeří – 3 kapky
2. den: před snídaní – 4 kapky; před obědem – 5 kapek; před večeří – 6 kapek
3. den: před snídaní – 7 kapek; před obědem – 8 kapek; před večeří – 9 kapek
4. den: před snídaní – 10 kapek; před obědem – 11 kapek; před večeří – 12 kapek
5. den: před snídaní – 13 kapek; před obědem – 14 kapek; před večeří – 15 kapek
6. den: před snídaní – 15 kapek; před obědem – 14 kapek; před večeří – 13 kapek
7. den: před snídaní – 12 kapek; před obědem – 11 kapek; před večeří – 10 kapek
8. den: před snídaní – 9 kapek; před obědem – 8 kapek; před večeří – 7 kapek
9. den: před snídaní – 6 kapek; před obědem – 5 kapek; před večeří – 4 kapky
10. den: před snídaní – 3 kapky; před obědem – 2 kapky; před večeří – 1 kapka
Od 11. dne užívejte 3x denně 25 kapek před jídlem do té doby, dokud nespotřebujete celou dávku připravené tinktury.

iStock-596068108.jpgiStock-465279121.jpgiStock-598707432.jpgiStock-495872985.jpg

Doporučujeme

Články odjinud