5
Fotogalerie

Sušička v akci IV: poradna

V předchozích článcích seriálu zaměřeného na sušičky, respektive na práci s nimi, jsme se věnovali postupům sušení bylin, hub, ovoce a zeleniny v sušičce Snackmaker FD-500. Na otázky, jež vás v souvislosti s touto tematikou napadly, odpovídá Marie Martinovská.

Jí patří můj dík za výpůjčku sušičky Snackmaker FD 500 k vyzkoušení i za cenné rady. Pokud se rozhodnete do sušení potravin pustit, doporučuji prostudovat publikaci Sušíme ovoce, zeleninu, byliny, houby..., jíž je Marie Martinovská (zástupkyně firmy Able Electric, spol. s r. o. a Řídící systémy, spol. s r. o., dovozce a distributor těchto sušiček pro Českou a Slovenskou republiku) autorkou.

sušení_1.jpg

J. Kotyza: Při 42–45 °C a více dochází k narušení bílkovin. Pokud bych chtěl sušit pouze studeným vzduchem(25–33 °C) a využít přirozeného tepla, lze vypnout topné těleso? Třeba je použít jen v době nižšího tarifu energie, ale nenechat sušené plody během vysokého tarifu zapařit.

U sušičky FD-500 Snackmaker nelze vypnout topné těleso. Sušička má tři elektronicky řízené režimy sušení. V režimu Low sušíte při teplotě 35–40 °C. Průměrný příkon je 200 wattů, maximální 500. Doporučuji sušit v noci, kdy bývá elektrický proud levnější.

Poslední dobou se mluví o úsporách – má sušička indukční topné těleso?

Nemá indukční topné těleso. Má termostat, který podle potřeby vypíná a zapíná topné těleso. Průměrný příkon je u sušičky FD-500 200 wattů.

Je v České republice zajištěn odborný servis na úrovni? Kde?

Odborný servis zajišťuje společnost Řídící systémy, s. r. o., Ještědská 90, 460 08 Liberec 8.

Cirkulací vzduchu v sušičce se vlhkost kondenzuje, kde? Na sušeném materiálu? Silikagelu? Nebo má zvláštní studený prostor ke kondenzaci vodních par?

Cirkulací teplého vzduchu pomocí ventilátoru odchází vlhkost ze sušených produktů do vzduchu. Pokud se suší v malé místnosti, doporučuji občas vyvětrat, jinak se sušení zpomalí nebo zastaví. Cirkulace vzduchu v sušičce je dobře vidět na schématu v článku Sušička v akci II.

Při přirozeném sušení sedá na to, co sušíme, prach. Má sušička FD-500 prachový filtr na vstupu vzduchu?

Potraviny jsou v sušičce zakryty víkem, a protože se předpokládá, že sušíme v čistém prostředí v bytě, nemá sušička prachový filtr.

sušení_poradna_4.jpg

Lze zapnout pouze topné těleso a udělat ze sušičky jogurtovač ? Maximálně 42 °C po dobu 7–16 hodin, s větším (vyšším) sítem na kelímky, uzavřít výdech.

Sušička je konstruovaná na sušení, nelze ji používat jako jogurtovač.

Je materiál sušičky odolný proti rostlinným barvivům? Fialová, zelená a podobně? Čím se čistí?

Síta, fóliové misky i síťky myji v myčce nádobí. Při několikaletém používání budou lehce zabarvené.

Lze získat slevu na předváděcí kusy? Spolupracovat na vývoji, zlepšení?

Tato možnost se občas naskytne v prodejně Řídící systémy, s. r. o., Ječná 36, Praha 2. Ke spolupráci se nemohu vyjádřit, sušičky nakupujeme na Novém Zélandu.

Do kolika stupňů lze nastavit sušicí proces?

Sušička ovoce Snackmaker FD-500 má celkem tři elektronicky řízené režimy sušení:

  • Low 35–40 °C (bylinky, koření, květiny);
  • Medium 50–55 °C (ovoce, zelenina a houby);
  • High 55–60 °C (ovocné, zeleninové placky, švestky, třešně...).

Kolik elektřiny spotřebuji na usušení 1 kilogramu bylin, 10 kilogramů švestek?

Na usušení 1 kilogramu bylin je potřeba asi 2 kilowatthodin (například podběl). Na sušení švestek asi 12–15, záleží na mnoha faktorech (velikost, vyzrálost, vlhkost a teplota vzduchu v místnosti, kde se suší). Tyto údaje jsou proto pouze orientační.

sušení_poradna_3.jpg

Jaká je energetická třída výrobku?

U tohoto výrobku není uvedena energetická třída.

Jaká je hlučnost, v decibelech? Pod 40? Jako lednička?

Hlučnost je pod 40 decibelů.

Kolik stojí samotná sušička a kolik jednotlivá síta?

Sušička FD-500 Snackmaker stojí 4 170 korun, v některých internetových obchodech najdete cenu nižší. Síta k ní jsou balena v sadě po 2 kusech za 590 korun.

Kolik sít se dá efektivně použít?

Sušička FD-500 Snackmaker se prodává s pěti síty a je konstruovaná celkem na 15 sít.

Je možné použít síta jiných výrobců, respektive levnějších modelů?

Nelze použít síta od jiných výrobců, protože mají jiný průměr a jinou konstrukci.

Podběl_1A.jpg

Co je na sušičkách za deset tisíc korun, které jsou na trhu?

Ceny novozélandských sušiček (jsou celkem tři modely) se pohybují v základní sestavě od 2 970 do 5 950 korun. Od ostatních sušiček se liší tím, že suší rychleji, kvalitněji a sušené produkty si díky speciálnímu proudění vzduchu a regulované teplotě uchovávají svoji barvu, vzhled a vitaminy.

Proč nemít doma raději jeden víceúčelový stroj než spoustu podobných jednoúčelových řešení?

Tuto otázku neumím zodpovědět.

D. Nejezchleb: Mohla byste se s námi podělit o vaše nejoblíbenější recepty ze sušené úrody? Nejlépe jeden z bylin, jeden z hub, jeden z ovoce a jeden ze zeleniny (tak, jak se jednotlivým druhům úrody věnovaly články).

Moje oblíbené recepty jsou tyto:

Čaj ze sušeného rybízu

1/2 usušené placky z černého rybízu, 4 plátky sušeného citronu, 1 l vody, med na přislazení.

Čaj připravíme jako odvar. Rybízovou placku nastřiháme nůžkami na kousky, přidáme kolečka citronu a zalijeme vařící vodou. Místo citronu můžeme použít sušenou citronovou meduňku. Vaříme asi 5 minut a 10 minut necháme louhovat. Přecedíme a osladíme medem. Čaj pijeme jak teplý, tak studený.

Jahodová roláda

2 jahodové placky, 1 mascarpone, 100 g tvarohu, 1 polévková lžíce cukru, 1 polévková lžíce nakrájených čerstvých jahod.

Nejdříve si připravíme jahodové placky. Použijeme hodně zralé menší jahody, které dobře vypereme a odstopkujeme. Rozmixujeme je na pyré. Asi 0,25 l jahodového pyré nalijeme na fóliovou misku – tu předem lehce potřeme olejem. Sušíme při teplotě 50–55 °C po dobu 8–10 hodin. Připravíme si hned několik placek do zásoby – pak je můžeme kdykoliv naplnit krémem.

Mascarpone ušleháme s tvarohem a cukrem a vmícháme kousky jahod. Množství krému je asi na 2–3 placky. Jahodovou placku potřeme krémem a pevně srolujeme. Zabalíme do potravinářské fólie nebo alobalu a dáme na ½ hodiny do mrazničky. Krájíme ostrým nožem na plátky. Zdobíme čerstvými jahodami a lístkem meduňky.

Houbový bramborový guláš

100 g sušených hub, 1 kg brambor, 0,5 l vody, 1 cibule, 50 g sádla, 50 g hladké mouky, 0,25 l smetany, sladká paprika, pálivá paprika, sůl, pepř.

Houby namočíme na ½ hodiny do vody. Vodu slijeme a houby, pokud jsou větší, překrojíme. Na sádle osmažíme cibulku, přidáme obě papriky, brambory nakrájené na kostky a houby. Dusíme doměkka. Zahustíme smetanou, do které rozmícháme hladkou mouku.

sušení_poradna_2.jpg

Rybí filé po italsku

4–6 porcí kvalitního rybího filé, 50 g sušených plátků rajčat, 20 g sušených plátků cibule, hladká mouka na posypání filé, 2 polévkové lžíce nasekaných oliv, 100 g olivového oleje, sůl, pepř, 1 čajová lžička sušené bazalky.

Rajčata a cibuli namočíme asi na ½ hodiny do vody. Filé osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. V pekáčku opečeme z obou stran na rozpáleném oleji. Přidáme sušená rajčata, cibuli a olivy. Pečeme asi 10 minut v troubě. Podáváme s opečenou bagetou.

  • Odpovědi na další dotazy a jména výherců se dozvíte v druhé části poradny, která vyjde příští týden.

Čtenářské příspěvky byly v případě potřeby redakčně upraveny.

Doporučujeme

Články odjinud