5
Fotogalerie

5 nejlepších receptů na grilování masa s bylinkami

Vychutnejte si letní pohodu a spojte ji s grilováním. Pro lepší strávení takto připravených pokrmů pomůže, když do nich přidáte bylinky. Ty jim současně dodají příjemnou vůni a zajímavou chuť.

Losos grilovaný na čerstvých bylinkách

  • 1 kilogram lososa
  • 1/2 většího svazku tymiánu
  • 5 větviček rozmarýnu
  • 8 bobkových listů
  • 1 hlíza čerstvého fenyklu rozkrájená na 8 dílů
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
gril_1.jpg
Dejte pozor, ať maso nevysušíte

Na mřížku grilu dejte tymián, větvičky rozmarýnu a bobkové listy tak, aby pokrývaly o něco větší prostor, než bude potřeba na rybu. Položte lososa na bylinky a okolo rozložte fenykl. V misce smíchejte citronovou šťávu s olivovým olejem a vzniklou směsí potřete maso.

Lososa pokryjte fólií, aby zůstal šťavnatý. Grilujte dvacet až třicet minut, maso často potírejte připravenou směsí. Po uplynutí této doby sejměte lososa z grilu, pokrájejte jej na plátky a podávejte s fenyklem a čerstvým chlebem.

Grilované vepřové se šalvějí

  • 80 gramů sušené šunky (pršutu)
  • šťáva a nastrouhaná kůra ze 3 citronů
  • 3 lžíce lístků šalvěje
  • sůl a pepř na dochucení
  • 3 vepřové panenky, každá o váze350 gramů (větší překrojte na špalíčky)
  • olej na potření masa
  • 50 gramů másla nakrájeného na tenké plátky

V robotu prošlehejte pršut, kůru ze všech tří citronů a šťávu jen z jedné poloviny citronu, nasekanou šalvěj (kromě několika lístků na ozdobu), sůl a pepř tak, aby se vytvořila hustá pasta. Zbytek citronů si nechte stranou. Panenky podélně rozřízněte, ale ne úplně. Maso rozevřete jako křídla a lehce rozklepejte.

gril_2.jpg
Šalvěj výborně doplňuje tučnější jídla 

Každý kousek na povrchu asi desetkrát nařízněte (do tří čtvrtin). Do zářezů vetřete připravenou pastu. Potřete olejem. Grilujte z každé strany šest až osm minut, dokud panenky nejsou měkké a propečené. Přemístěte je na velký servírovací talíř a ještě horké poklaďte plátky másla. Poté na maso vymačkejte šťávu ze zbylých citronů. Ozdobte je lístky šalvěje a podávejte.

Rozmarýnové jehněčí kotlety

  • 1 jehněčí hřbet
  • 8 větviček rozmarýnu
  • 2 paličky česneku
  • 100 ml olivového oleje
  • 100 ml červeného vína

Jehněčí hřbet naporcujte na osm kusů, na každou kotletu navažte pomocí příze jednu větvičku rozmarýnu. Kotlety položte vedle sebe do mísy. Očistěte česnek a nakrájejte ho na jemné stroužky. Přidejte k němu olivový olej a červené víno, vše rozmíchejte v karafě a dochuťte solí a pepřem.

gril_3.jpg
Jehněčí maso u nás nepatří k často konzumovaným, stojí ale za ochutnání
 

Marinádou poté zalijte kotlety a nechte je v ledničce minimálně přes noc takto naložené a přikryté pokličkou. Další den (či později) rozpalte gril. Kotlety vyndejte z marinády, grilujte je z každé strany asi 5 minut.

Makrela na libečku

  • 2 makrely
  • olej
  • sůl
  • grilovací koření
  • 2 lžíce čerstvého libečku

Smíchejte libeček s olejem a solí a vyplňte jím břicho makrely. Podle chuti je možné vše dochutit ještě grilovacím kořením. Grilujte z obou stran, dokud ryba nebude dostatečně prohřátá. Jako příloha se hodí baby rajčátka (i ta můžete dát na gril).

gril_4.jpg
Pokud budete grilovat i baby rajčátka, dejte je na gril jen chvíli předtím, než se dodělají ryby 

Grilované kuřecí řízky na šalvěji s citronem

  • 4 kuřecí řízky
  • 70 ml olivového oleje
  • 1 lžíce nasekané šalvěje
  • 1 lžička citronové kůry
  • citronová šťáva
  • 1 lžička drceného barevného pepře
  • 1 feferonka
  • sůl
gril_5.jpg
Řízky nechte v marinádě alespoň přes noc 

Rozkrojte řízky na osm plátků, lehce je naklepte, vložte do mísy, přidejte olej, šalvěj, citronovou šťávu a kůru, pepř, feferonku a sůl. Vše promíchejte a nechte dobře odležet. Pak napíchněte každý plátek s lístkem šalvěje na jehlu, položte na rošt a opékejte.

Nejčastější chyby při grilování? Vyhněte se jim. Jak? Více ZDE

Doporučujeme

Články odjinud