Dýňová bruschetta Foto:  Kublanka vaří doma

Dýňová bruschetta | Foto: Kublanka vaří doma

Dýňové Hokkaido burgery Foto:  S vášní pro jídlo

Dýňové Hokkaido burgery | Foto: S vášní pro jídlo

Dýňové Hokkaido burgery Foto:  S vášní pro jídlo

Dýňové Hokkaido burgery | Foto: S vášní pro jídlo

Dýňový bulgur s balkánským sýrem Foto:  Cooking with Šůša

Dýňový bulgur s balkánským sýrem | Foto: Cooking with Šůša

Kořeněné dýňové latté   Foto:  Cooking with Šůša

Kořeněné dýňové latté   | Foto: Cooking with Šůša

Pečená dýně s medem a ořechy Foto:  Pěkně vypečený blog

Pečená dýně s medem a ořechy | Foto: Pěkně vypečený blog

Pečená dýně s medem a ořechy Foto:  Pěkně vypečený blog

Pečená dýně s medem a ořechy | Foto: Pěkně vypečený blog

Dýňové Hokkaido burgery Foto:  S vášní pro jídlo
Dýňové Hokkaido burgery Foto:  S vášní pro jídlo
Dýňový bulgur s balkánským sýrem Foto:  Cooking with Šůša
Kořeněné dýňové latté   Foto:  Cooking with Šůša
7
Fotogalerie

Známí foodblogeři doporučují: Vyzkoušejte tyto netradiční recepty z dýně Hokkaido

Také milujete chuť dýně Hokkaido? Zkuste ji tentokrát použít k přípravě bruschetty, burgerů, bulguru nebo výborného latté a dezertu s medem a ořechy. Pokrmy a nápoj, které jste pravděpodobně ještě nezkoušeli, vás dostanou nejen svou chutí, ale také vzhledem.

Dýně Hokkaido, původem z Japonska, se během několika let stala jednou z nejoblíbenějších zelenin i u nás. Pozornost na sebe strhává obzvláště na podzim, kdy svou sytě oranžovou barvou dokáže rozzářit často už pošmourné dny. A protože nejen krásně vypadá, ale i výborně chutná, receptů na její zpracování najdete na netu či v kuchařkách spoustu.

Mezi nimi vede dýňová polévka, ale my jsme se tentokrát vydali jiným směrem a snažili se najít takové recepty, s jejichž pomocí dokážete z Hokkaida vykouzlit pokrm netradiční, neklasický a přitom chuťově nezapomenutelný. Všechny uvedené recepty jsme získali od uznávaných foodblogerů: Vyzkoušejte je a uvidíte, že si pochutnáte vy i všichni strávníci, které pohostíte.

Dýňová bruschetta

Autory tohoto receptu jsou manželé Kuba a Blanka, kteří jsou podepsáni pod foodblogem Kublanka vaří doma.

Co budete potřebovat:

  • 1 malou dýni Hokkaido
  • několik větviček tymiánu
  • čerstvě mletý černý pepř
  • sůl
  • 2 lžíce olivového oleje

Na bylinkovou ricottu:

  • 250 g ricotty
  • 2 lžičky najemno nasekané hladkolisté petrželky
  • 2 lžičky najemno nasekané pažitky
  • 2 lžičky čerstvých lístků tymiánu
  • 1 stroužek česneku, utřený
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Na podávání:

  • ciabattu nakrájenou na plátky
  • 1 stroužek česneku na potření
  • velkou hrst rukoly
  • nahrubo nasekané vlašské ořechy

Postup
Pečicí troubu předehřejte na 200 °C. Dýni Hokkaido zbavte slupky, rozpulte, lžící vydlabejte jaderník i se semínky a nakrájejte ji na kostičky. Nakrájenou dýni rozložte na plech vyložený pečicím papírem, posypejte lístky tymiánu, osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Vše rukama promíchejte tak, aby byl každý kousek dýně ochucený. Pečte v předehřáté troubě zhruba 20–30 minut dozlatova. V polovině pečení dýni promíchejte. Mezitím promíchejte ricottu s najemno nasekanými bylinkami a utřeným česnekem. Podle chuti osolte a opepřete. Jakmile je dýně hotová, opečte plátky ciabatty v topinkovači dokřupava. Opečené plátky chleba potřete stroužkem česneku, bylinkovou ricottou a poklaďte pečenou dýní. Na závěr dozdobte rukolou a posypejte nahrubo nasekanými vlašskými ořechy. Ihned podávejte.

Dýňové Hokkaido burgery

Že dobré burgery nemusí být jen masové, vás snadno přesvědčí Kaya Kounová Roubíčková, jejíž recepty najdete na foodblogu S vášní pro jídlo.

Co budete potřebovat:

(uvedené množství je na 4 porce)

  • 400 g dýně Hokkaido
  • 5 stroužků česneku
  • trochu oleje
  • 2 půlky sušených rajčat v oleji
  • pár lístků čerstvé bazalky
  • 30 g strouhaného parmazánu
  • 1 vejce
  • strouhanku
  • 150 g zakysané smetany
  • sůl
  • rukolu 
  • housky na burgery

Postup:

Nejdříve je třeba Hokkaido předpéct: Na plech vyložte plátky dýně a stroužky česneku, vše zakápněte olejem a dejte péct do trouby na 200 °C dozlatova. Upečenou a zchladlou dýni rozmačkejte vidličkou na kaši, česnek zatím dejte stranou. Do mísy k dýni přidejte nakrájená sušená rajčata, nasekanou bazalku, parmazán a vejce. Trošku osolte a dosypejte strouhankou tak, aby se daly vytvarovat karbanátky, které se nebudou lepit. Dýňové burgery pak nechte v lednici ztuhnout a na troše oleje je potom opečte z obou stran dozlatova. Na omáčku promíchejte zakysanou smetanu s vyloupanými upečenými stroužky česneku a trochou soli. Burgery vložte do rozkrojených a na řezu opečených housek, zakápněte je omáčkou a navrch přidejte rukolu.

Dýňový bulgur s balkánským sýrem

Bulgur patří mezi zamilovaná jídla Míši z Ostravy, jejíž kuchařské umění můžete sledovat na foodblogu Cooking with Šůša. Vyzkoušejte, jak bude chutnat kombinace dýně, balkánského sýru a sladkých brusinek.

Co budete potřebovat:

  • 150 g špaldového bulguru
  • 1 malou dýni Hokkaido
  • balkánský sýr
  • hrst brusinek
  • hrst opražených slunečnicových semínek
  • olivový olej
  • sůl

Postup:

Bulgur uvařte dle návodu v mírně osolené vodě doměkka. Dýni vydlabejte a nakrájejte na menší kousky, které umístíte na plech vyložený pečicím papírem. Vše pokapejte olivovým olejem, posypejte hrubozrnnou mořskou solí a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C doměkka. Upečenou dýni nakrájejte na kostičky, smíchejte s uvařeným bulgurem, brusinkami a balkánským sýrem. Ochuťte solí a před podáváním posypejte opraženými slunečnicovými semínky.

Kořeněné dýňové latté

Na Míšině foodblogu můžete najít i recept na dýňové latté, o němž říká: „Teď na podzim se to v kavárnách hemží dýňovými specialitami, mezi které patří i dýňové latté. Bohužel v kavárnách používají na jeho přípravu přeslazený dýňový sirup, který přebije veškerou chuť kávy. A tak jsem se rozhodla si tohle latté připravit doma.“

Co budete potřebovat:

  • 2 lžíce dýňového pyré
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžičku kokosového cukru nebo sušené třtinové šťávy
  • špetku muškátového oříšku
  • špetku mletého hřebíčku
  • špetku skořice
  • špetku mletého nového koření
  • rostlinné mléko
  • silné espresso

Postup:

Dýňové pyré dejte do malého kastrůlku, přidejte vanilkový extrakt, koření, cukr nebo třtinovou šťávu, cca 50 ml rostlinného mléka a vše zahřívejte na mírném plameni 10 minut. Připravenou směs přelijte do vyššího hrnečku, přidejte uvařené espresso a vše dolijte našlehaným mlékem. Nejlepší zkušenosti má Míša se sójovým mlékem, které se dá hezky napěnit. Vršek posypejte mletou skořicí a dýňové latté můžete podávat.

Pečená dýně s medem a ořechy

Na dýních je skvělé, že se z nich dají připravit jak slaná, tak i sladká jídla. Na závěr vám tedy přinášíme onu pověstnou sladkou tečku, dobrotu, kterou si můžete dopřát třeba v kombinaci s dýňovým latté. Jednoduchý bulharský recept nám představuje Lucie Arichteva z Pěkně vypečeného blogu.

Co budete potřebovat:

  • 1 ks dýně Hokkaido
  • 100 g neloupaných mandlí – lehce nasekaných
  • 100 g vlašských ořechů – lehce nasekaných
  • 5 lžic tekutého medu
  • 40 g rozpuštěného másla
  • přibližně 1/2 lžičky himálajské soli
  • přibližně 1/2 lžičky sušeného tymiánu (můžete dát i méně, dle chuti)

Postup:

Horkovzdušnou troubu předehřeji na 180 °C a připravím si větší zapékací mísu. Dýni umyji, vydlabu semínka a nakrájím ji na klínky. Všechny ostatní ingredience – mandle, ořechy, med, sůl, tymián a máslo – smíchám dohromady. Do zapékací mísy rozložím klínky dýně a na ně připravenou oříškovou směs. Peču na 180 °C 15 minut, poté stáhnu stupně na 165 a peču dalších 30 minut. Během pečení jsem dýně několikrát polévala máslem a medem, který při zapékání stekl do mísy. Při pečení zohledněte zkušenosti s vlastní troubou, dýně hlídejte a v případě potřeby ke konci nadkryjte alobalem, aby se nespálily.

Doporučujeme

Články odjinud