5
Fotogalerie

Co byste měli vědět o hřebíčku

Vánoční čas provází mnoho vůní; jednu z nich vydává hřebíček. Prozradíme vám, odkud se k nám dostal, jak poznat, zda je kvalitní a kterak ho používat. Nebudou chybět ani chutné recepty.

Hřebíček, koření s nezaměnitelným aroma  

Hebíčku se daří v tropických oblastech celého světa. Sušená nerozvinutá poupata stálezeleného stromu hřebíčkovce vonného (Eugenia caryophyllus) tvoří známé koření, pocházející původně z Moluckých ostrovů v Indonésii a afrického Zanzibaru, dovážené ve středověku do Evropy arabskými obchodníky.  

Vyznačuje se nasládlou chutí, často přecházející do hořké. Zelená či lehce načervenalá poupata obsahují nejvíce aromatických látek a sbírají se dvakrát ročně. Poté se několik dní suší na slunci až do zhnědnutí a do ztráty dvou třetin své váhy.  

hrebicek_4.jpg
Poupata se sbírají ještě nerozvinutá

Kvalitní hřebíček poznáte podle světle hnědé hlavičky s tmavě hnědým tělem. Na dotek bývá drsný a při zmáčknutí vylučuje olej. Starý nebo závadný hřebíček má tmavě hnědou nebo černou hlavičku. V obchodech naleznete i mletý hřebíček, ten má ale menší trvanlivost. 

Prevence zubního kazu a svěží dech 

Hřebíček si díky svým schopnostem dávno vysloužil uznání. V případě, že chtěl kdosi mluvit s panovníkem, musel mít v puse několik hřebíčků. Sladký a příjemný dech zajišťoval vstupenku do diskuze s nejvýše postavenými lidmi země. 

hrebicek_3.jpg
Umíte si představit vánoční pečení bez hřebíčku?  

Léčivé účinky éterických olejů hřebíčku působí antisepticky a analgeticky, proto se používají k výrobě ústních vod. Jestli vás bolí zub, zakousněte se do tohoto koření. Mělo by se přímo dotýkat oblasti dásně. 

Využijete je také jako výbornou prevenci paradentózy a zubního kazu. Stačí k tomu hřebíčková tinktura. Tou si dvakrát denně vyplachujte pusu a masírujte dásně.  

Hřebíčkem si zklidníte žaludek 

Čeká vás cestování a potřebujete uklidnit žaludek? Sáhněte po hřebíčku. Žaludeční nevolnosti zmírníte jeho žvýkáním. Rovněž zabere hřebíčkový čaj vypitý před cestou. Ústní vodu s hřebíčkem použijte na bolavé dásně, při kloktání a bolestech v krku.  

Hřebíček pomáhá i při nachlazení, působí protizánětlivě a zničí choroboplodné zárodky. Při bolestech hlavy si vmasírujte hřebíčkový olej do spánků. Problematickou pokožku vyčistí hřebíčková lázeň. Připravte si ji z několika kapek hřebíčkového extraktu přidaných do koupele.

hrebicek_2.jpg
Své využití najde toto exotické koření i při léčbě různých neduhů 

Proti silným bolestem zabere nálev z tohoto koření vypitý nalačno. Stačí šest rozdrcených hřebíčků nechat louhovat dvacet minut ve dvě stě mililitrech horké vody. Dýchací cesty, plíce, průdušky a nosní dutiny si pročistíte přidáním hřebíčkového oleje do aromalampy. Obtížný hmyz odpudíte pomerančem prošpikovaným hřebíčkem.  

Noc plná vášní 

Hřebíček se od dávné doby řadí mezi afrodiziaka. Smíchejte jej s cibulí nebo česnekem a můžete si zajistit doslova noc plnou vášní. Například si stačí uvařit guláš nebo dušené maso na cibulce a přidat jeden až dva hřebíčky. 

Kromě dobré chuti se eroticky poveselíte. Hřebíček má prý i moc k získání náklonnosti opačného pohlaví. Využíval se také k ochraně dětí, kdy se zavěšoval nad jejich postýlky. O Vánocích z něj můžete zhotovit voňavé dekorace a směsi.  

hrebicek_6.jpg
Vyzkoušejte vytvořit voňavé vánoční dekorace 

Chutě nejen vánoční 

Hřebíček se hodí do rýže, masa, sladkých potravin. Díky výrazné vůní se stává součástí mnoha kořenících směsí. Přidává se do kompotů, likérů, omáček, kečupů. Neobejdete se bez něho při nakládání zeleniny a hub, přípravě exotických jídel.  

Víno svařené s hřebíčkem a skořicí vás dobře zahřeje. Pamatujte, že vařením s jinými ingrediencemi se ostrá chuť hřebíčku zmírní. Mletý provoní punče, vánoční perníčky, koláče a pečivo. Zkuste některý z dnešních receptů. 

hrebicek_5.jpg
Dopřáli jste si letos už svařené víno? 

Losos v koření 

  • 1 kg lososa bez kůže, nakrájeného na kostičky
  • 1 velká cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 1 citron
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžička sladké papriky
  • 150 ml olivového oleje
  • 3 hřebíčky
  • 50 ml octa
  • 6 kuliček černého pepře
  • mouka
  • trošku cukru a soli 

Kousky lososa obalte v mouce, osmažte je na horkém oleji a dejte do hrnce. Přeceďte olej a dozlatova na něm osmažte nasekaný česnek a cibuli nakrájenou na kostičky. Snižte oheň a nechte povařit deset minut.

Přidejte bobkový list, pepř, hřebíčky, papriku a citron nakrájený na kolečka. Zamíchejte, přilijte ocet, podle chuti sůl a cukr a nechte vařit jednu minutu. Poté přidejte osmaženého lososa a vařte dalších pět minut. Podávejte.

Vánoční rýže z Portorika 

  • 1,5 kg dlouhozrnné rýže
  • 10 hrnků kokosového mléka
  • 1 lžička hřebíčků
  • 6 kousků skořice
  • 1 kousek nastrouhaného zázvoru
  • 1 hrnek rozinek
  • 1 lžíce soli
  • 1,5 kg tmavého třtinového cukru 

Na dvě až tři hodiny namočte rýži do vody. V pěti hrnkách kokosového mléka uvařte zázvor, skořici, hřebíčky, sůl a rýži. Vše vařte do změknutí rýže na mírném ohni. Poté přidejte cukr, rozinky a zbytek kokosového mléka. Přikryjte pokličkou a dál vařte na mírném ohni. 

Každých deset minut míchejte. Vše bude hotovo, až se dostatečně vpije kokosové mléko. Nakonec vlijte rýži do mističek nebo hlubokých talířů, nechte trochu vychladnout a před podáváním posypte mletou skořicí.  

Hřebíčkový čaj 

  • půl lžičky černého čaje
  • 2 hřebíčky
  • 200 ml vody
  • 2 lžičky medu
  • 1 kolečko citronu 

Čaj a rozdrcené hřebíčky spařte vroucí vodou a nechte tři minuty vyluhovat. Přeceďte, vmíchejte med, přidejte kolečko citronu a pijte. Tento nápoj pomáhá při nadýmání. 

Perníkové řezy

  • 400 g hladké mouky
  • podle chuti hřebíček, skořice, nové koření
  • 1 lžička jedlé sody
  • 50 g rostlinného tuku nebo másla
  • 1 vejce
  • 150 g cukru
  • 2 lžíce medu
  • 3 lžíce mléka
  • tuk na vymazání plechu 

Náplň:

  • ½ l mléka 
  • 80 g hrubé mouky
  • 200 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 60 g vanilkového cukru 

Poleva:

  • 150 g moučkového cukru 
  • šťáva z poloviny citronu
  • vroucí voda podle potřeby 

Na vál prosijte mouku s tlučeným kořením a sodou. Ostatní přísady dejte do kastrolku a nad párou šlehejte do pěny. Vlijte do připravené mouky a vypracujte těsto. Vyválejte dvě placky tlusté asi půl centimetru a upečte je na dobře pomaštěném plechu.  

Vychladlé placky spojte krémem a polijte citronovou polevou. Nechte rozležet. Na krém uvařte z mléka a mouky hustou kaši. Máslo utřete s cukrem do pěny a postupně přidávejte po lžičkách prochladlou, ne však ledovou kaši, a dobře zatírejte. Na polevu utřete cukr s citronovou šťávou a trochou vroucí vody. 

Foto: Profimedia, Shutterstock

Doporučujeme

Články odjinud