Bez černý, respektive jeho květy, pravděpodobně sušíte nebo z čerstvých připravujete bezový sirup. A co takhle bezová limonáda? Pokud ne, neváhejte a pusťte se do její přípravy. Je výborná a ve vedru vás dokonale osvěží.
Co budete potřebovat
- 12 květů černého bezu (sbírejte je za suchého slunečného počasí, aby byly pěkně rozvité)
- 4,5 l vody
- 700 g cukru
- šťáva z 1 citronu
- 2 polévkové lžíce jablečného moštu nebo vinného octa
Bezová limonáda v pěti krocích
Jak připravit bezovou limonádu a jak dlouho ji nechat louhovat? Máme pro vás jednoduchý recept.
1. Nejdříve přiveďte vodu k varu.
2. Do čisté nádoby dejte cukr, zalijte ho nachystanou vodou a míchejte, dokud se nerozpustí.
3. Poté počkejte, až voda vychladne, a přidejte do ní šťávu z citronu, bezinkové květy a ocet (mošt).
4. Přikryjte a nechte nápoj louhovat čtyřiadvacet hodin.
5. Poté vzniklou směs přeceďte a nechte dalších čtrnáct dnů v klidu. Limonádu podávejte chlazenou, můžete do ní dát pár kostek ledu.