Ve zdravém těle mandlový tuk
Díky vysokému obsahu tuku, a tím pádem i velké energetické hodnotě nebyly dříve mandle moc doporučovány. Dnes odborníci tvrdí, že jejich umírněné jedení v žádném případě neuškodí.
Najdete v nich velké množství vlákniny, bílkoviny, antioxidanty, barviva, vitaminy skupiny B, vitamin E, kyselinu listovou, minerální látky a hlavně mnoho hořčíku, který uklidňuje nervy. Dále vápník, fosfor, draslík, železo, selen, zinek a měď.
Deset mandlí denně přispěje k vaši kráse
Vzhledem ke své výživné hodnotě se doporučují těhotným a kojícím ženám, ale i malým dětem. Mohou vám vylepšit kosti a zuby. Stačí deset mandlí denně po dobu dvou měsíců a jídelníčková dávka přispěje ke zlepšení kvality kůže, vlasů a nehtů.
Mandle zvládnou výrazně snížit hladinu cholesterolu v krvi, dokonce i riziko vzniku nádorových onemocnění, Alzheimerovy choroby a diabetu. Příznivě účinkují na srdce a krevní oběh, upravují krevní tlak a podporují krvetvorbu.
Okrasné mandloně oživí zahradu
U nás se většinou mandloň pěstuje jako okrasný keř, ale dá se zasadit i na příhodných stanovištích, zejména na jižní Moravě. Jde o opadavé keře či nižší stromy, zpravidla s růžovými květy.
Jako soliteru v trávníku nebo ve skalkách můžete zvolit mandloň trojlaločnou (Amygdalus triloba) s růžovými květy nebo v zahradách se častěji vyskytující mandloň nízkou (Amygdalus nana) s růžovými až načervenalými květy.
Kvete zároveň s nejčasněji kvetoucími rostlinami. Pokud chcete tyto druhy pěstovat v objemných nádobách, potřebují důkladný řez, výživu a vláhu. V létě je můžete vynášet ven.
Staňte se úspěšným pěstitelem
Důležité je vybrat vhodné odrůdy. Pro naše podmínky doporučuji tyto: 'Sladkoplodá krajová', 'Vama', 'Texas' nebo 'Zora'. Mandloně potřebují dostatek tepla a světla. Špatně snáší mráz.
Pecky mandloní zasazujte nejlépe naplocho. Můžete je na dva dny namočit, jemně narušit skořápku a vložit je do vlhkého písku do chladu při asi třech stupních Celsia na dobu tří měsíců. Potom je zasaďte do květináče a po vzejití (trvá i rok) na zvolené místo.
Půdu vyžadují mandloně provzdušněnou a lehkou. Velmi záleží na dostatku kompostu a přihrnování. V prvním roce je vysazujte ke kůlu, později již nemusíte. Nedávejte je do blízkosti broskvoní.
Mandloň obecná dorůstá výšky tří až pěti metrů. Mandle se sklízejí v říjnu – z jednoho stromu lze sklidit padesát až šedesát kilogramů plodů. Špatný růst může způsobit mrtvici a klejotok. Předcházíme jim důkladným přihrnováním a radikálním řezem. Stromky pro plody chraňte na zimu protimrazovou konstrukcí. Skleník se pro pěstování nehodí, protože v něm mandloně trpí chorobami a škůdci.
Pořiďte si mandloň domů
Mandloně seženete snadněji, než tomu bylo dříve, a to v prodejnách s ovocnými stromky. Některé druhy vám například nabízejí internetové obchody www.reneta.cz, www.prodejstromku.cz či www.zahradniprodejce.cz.
Mandle patří do jídelníčku zdravého člověka
Plod je ve zralosti hnědý, vláknitý a puká. Dobrá mandle vyniká sladkostí, tvrdostí a uvnitř je bílá nebo krémová. Vždy jezte pouze sladké plody, nikdy hořké – ty obsahují jedovaté látky.
Mohli byste tak skončit v nemocnici s otravou. Mandle určené dětem raději nejprve ochutnejte. Rovněž se vyhýbejte konzumování zkažených, tedy žluklých mandlí.
Mandle byste našli v nejstarších jídelníčcích světa. Hodí se k přípravě moučníků, dezertů a pohárů. Seženete je loupané, pražené, slazené, naložené v medu či jako laskominu obalené v cukru, jogurtu, čokoládě či karamelu.
Nebojte se je přidat do zeleninových a ovocných salátů, k rybám, do nádivek či smíchat s jinými sušenými plody a obilninami. Jak mandle oloupete? Ponořte je na několik minut do vařící vody, pak vodu slijte, plody lehce oloupejte a osušte. A nyní máte možnost vyzkoušet několik receptů.
Marcipán
Z marcipánu zhotovíte různé tvary, zvířátka, květiny k ozdobení dortů a podobně.
300 gramů mletých mandlí
300 gramů cukru
2 lžíce vody
1 vaječný bílek
dle chuti mletá skořice, nastrouhaná citronová či pomerančová kůra
V míse smíchejte cukr, mandle a vodu. Pokud máte chuť, přidejte mletou skořici, nastrouhanou citronovou či pomerančovou kůru. Rukama dobře zpracujte do tvárné hmoty a poté nechte odpočinout několik hodin na chladném místě.
Dále udělejte tvary dle potřeby, spojujte je vaječným bílkem. Vložte do pečicí nádoby a pečte přibližně dvě minuty na dvě stě stupňů Celsia. Vyndejte z trouby a nechte vychladit.
Domácí mandlové mléko
Mandlové mléko nejen výborně chutná, ale dodá vám i vitaminy a proteiny navíc. Připravte si velkou sklenici vody nebo mléka, sto gramů mletých mandlí a lžíci či více cukru.
Vše dobře promíchejte a nechte dvě hodiny odpočinout, poté přeceďte a pijte nejlépe vychlazené.
Rýže s mandlemi a kuřetem
1 střední kuře
2 lžíce mandlí
3 velké cibule
2 lžičky skořice
2 hrnky drůbežího vývaru
1 hrnek rýže
3 lžíce rozinek
2 hřebíčky
1 hrnek másla nebo margarínu
1 uvařené vejce
sůl a pepř podle chuti
Kuře uvařte ve velkém množství vody, poté ho vyjměte a vývar uschovejte. Kuře nakrájejte na kousky. Cibuli nařežte na kolečka a dejte ji osmažit do hrnce s máslem. Poté přidejte kuřecí kousky a osmažte je dozlatova.
Přidejte mandle, rozinky, skořici, pepř, sůl, hřebíčky a rýži. Dobře promíchejte, přilijte vývar a nechte vařit na nízkém ohni. Vařte, dokud není rýže hotová. Při podávání ozdobte kolečky vejce.
Mandlová omáčka s citronem
1 bujón – kostka
1,5 hrnku mléka
1 lžíce másla
1 lžíce mouky
1 citrón
100 g mandlí
sůl
Rozehřejte bujonovou kostku v teplém mléce. Na másle osmahněte mouku a po troškách přilévejte mléko. Stále míchejte a vařte deset minut. Přidejte mleté mandle a citronovou šťávu. Osolte a vařte dalších pět minut. Tato omáčka se hodí k rybám, zelenině a na těstoviny.
Treska s mandlemi a špenátem
500 g tresky
4 brambory
2 pórky
150 g čerstvého špenátu
100 g plátků mandlí
100 g másla
¼ l šlehačky
3 vejce
2 stroužky česneku
olivový olej
sůl
mletý černý pepř
Tresku očistěte a naporcujte. Pórky nakrájejte na kolečka, oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky. Ve vysoké pánvi nechte rozpustit máslo, poté přidejte nakrájený pórek a brambory. Osolte a opepřete podle chuti. Osmahněte asi pět minut a zalejte vodou.
V polovině vaření přidejte omyté špenátové listy a plátky mandlí. Vařte doměkka. Udělejte ze všeho kaši a dochuťte solí a pepřem. Připravte si majonézu. Z vajec použijete pouze žloutky.
Stroužky česneku rozetřete a přidejte smetanu a žloutky. Našlehejte. Tresku nakrájejte na proužky. Do misek rozdělte kaši, na ni položte tresku, potřete majonézou a dejte do trouby na pět minut při teplotě sto osmdesáti stupních Celsia. Pečte dozlatova.