Vyzkoušejte 5 netradičních receptů z hrušek

Víte, co s letošní úrodou hrušek? Pokud jste se syrových plodů už přejedli, vrhněte se do sušení, kompotování, přípravy marmelád, likérů a džusů a rozhodně vyzkoušejte uvedené netradiční recepty!

Sladká, přitom vhodná pro redukční diety  

Hrušky patří hned po jablkách k našemu neoblíbenějšímu a nejčastěji pěstovanému ovoci. Za oblast původu hrušní se považuje Zakavkazí, odtud se později rozšířily do evropských zemí.

hruska4.jpg
Ovocná zahrada bez hrušně se u nás vidí málokdy 

Na světě se vyskytuje kolem 1 500 odrůd, ale pěstuje se pouze pár desítek skutečně dobrých a plodných. Hrušky chutnají sladčeji než jablka, přitom ale nemají vyšší obsah cukru.

Najdete v nich více než 80 procent vody, mnoho draslíku, který působí močopudně, málo sodíku a chlóru, dále ovocné cukry, pektin, třísloviny, vápník, hořčík, fosfor, křemík, jód i železo. Vitaminů obsahují poměrně málo, něco málo provitaminu A, o něco více B1, B2 a C.  

Denně jedna hruška pro posílení imunity

Naši předkové říkali, že hrušky jsou dobré na nervy a krev. Doporučují se při nemocech krevního oběhu, ledvinových chorobách. Obsah tříslovin a pektinu působí ochranně na sliznici žaludku a střev.

hruska3.jpg
Hrušky jsou zdravé, navíc se uplatní při redukční dietě

Výborně osvěžují, působí dezinfekčně, ovlivňují dobré vyprazdňování střev a snižování horečky. Posílí vaši imunitu, odvodní a pročistí organismus. Odvar z hrušek či křížal podávejte pacientům se zimnicí a vysokou horečkou.

Uskladněte je v chladnu

Ukládání hrušek se provádí klasicky do lísek na chladná místa. Dovážené hrušky mají menší trvanlivost než naše. Rané a podzimní druhy sklízejte přibližně týden před úplným uzráním.

hruska5.jpg
Úroda by měla být doma dříve, než uhodí mráz 

Pozdní odrůdy nezapomeňte sklidit nejpozději před příchodem mrazíků. Na zásoby se hodí tvrdé, zelené a zdravé plody s neodlámanými stopkami. Předčasně sklizené nedozrávají, ale získají během skladování plnou chuť a vůni.

Vaše váha poletí dolů!  

Hrušky se zasyrova hůře stravují, ale vařené daleko lépe. Mají nízkou energetickou hodnotu, proto se hodí pro redukční diety. Můžete je jíst připravené na mnoho způsobů. Hodí se k sušení, kompotování, rozvařování, fantazii se meze nekladou!

hruska2.jpg
Hrušky upravené nasladko jsou vynikajícím dezertem 

Doplňují pokrmy jak sladké, tak masité. Pozor si dejte na kombinaci s mlékem, tam by mohlo dojít k zažívacím problémům. Pro začátek vyzkoušejte moje osvědčené recepty:

Hrušky dušené v medu  

kůra a šťáva z jednoho citronu

500 ml červeného vína

5 lžic medu

2 kousky badyánu

1 kousek skořice

6 hřebíčků

4 hrušky

200 g krémové kysané smetany  

Do hrnce vlijte červené víno, přidejte šťávu a kůru z citronu, med, badyán, skořici a hřebíček. Uveďte do varu. Mezitím oloupejte hrušky, rozpulte je a vložte do lázně, kde je za mírného varu povařte asi 15 minut.  

Občas je během vaření otočte. Měkké hrušky vyjměte a dejte stranou. Zbylou omáčku vařte, dokud lehce nezhoustne. Přeceďte. Na talíř servírujte poloviny hrušek, přelijte je medovou omáčkou, zakysanou smetanou a ozdobte snítky máty.  

Hořčičné hrušky  

2 kg hrušek

1/2 l vinného octa

450 g cukru

kousek skořice

80 g hořčičného semínka

40 g křenu

několik kuliček pepře a nového koření  

Hrušky oloupejte a rozpulte. V 250 ml vody svařte ocet, cukr a skořici. V tomto nálevu uvařte hrušky do poloměkka. Poté je vyjměte a naskládejte do sklenic.  

Přidejte pokrájený křen, hořčičné semínko, pepř, nové koření. Vše zalijte vychladlým nálevem a sklenice uzavřete. Používejte je k jídlu jako okurky a přílohu k masu.  

Hruškový kompot se švestkami  

1 litr vody

300 g cukru

2 lžičky kyseliny citronové

hrušky

švestky  

Omyté hrušky oloupejte, rozpulte, jádřince vykrojte, ihned vložte do mírně okyselené vody. Švestky spařte horkou vodou a oloupejte. Do každé rozpůlené hrušky vložte jednu oloupanou švestku a narovnejte do sklenic.  

Svařte vodu s cukrem a vařící nálev nalijte na ovoce. Sklenice uzavřete víčky a sterilujte třicet minut při teplotě 85 stupňů Celsia. Poté ihned ochlaďte. Místo švestek můžete do hrušek vkládat jedlé jeřabiny nebo třešně.  

Kysané zelí s hruškami  

500 g kysaného zelí

500 g hrušek

250 g vepřového bůčku

1 lžíce polohrubé mouky

1 lžíce kečupu

1 cibule

sůl

pepř

worcesterská omáčka  

Vepřový bůček pokrájejte na kostky, osolte, opepřete a bez tuku krátce ze všech stran opečte. Když bůček pustí tuk, přidejte nadrobno pokrájenou cibuli, zpěňte ji dozlatova a maso zasypte moukou.  

Pak přidejte pokrájené kysané zelí, oloupané a na čtvrtky pokrájené hrušky a vše duste na malém plameni pod pokličkou doměkka. Nakonec dochuťte několika kapkami worcestrové omáčky a kečupem. Chutná znamenitě k bramborám nebo hrachové kaši.  

Hrušky s tvarohem  

5 hrušek

200 g tvarohu

1 lžička kari koření

10 plátků libové šunky  

Rozpulte pět neloupaných hrušek a odstraňte z nich jaderník. Ve 200 g tvarohu rozetřete lžičku kari koření a pak touto směsí potřete půlky hrušek. Každou potom zaviňte do plátku libové šunky. Podávejte jako předkrm.

Doporučujeme

Články odjinud