Kdy a jak sklidit jablka a hrušky. Plus tipy pro správné uskladnění

Kdy a jak sklidit jablka a hrušky. Plus tipy pro správné uskladnění

Kdy sklízet jablka a hrušky a jak je uskladnit? Máme pro vás přehlednou tabulku, díky které zjistíte, v jakém měsíci jednotlivé odrůdy česat. Prozradíme také, při jaké teplotě a vlhkosti je správně uskladnit, aby vám dlouho vydržely. K tomu přidáme spoustu dalších praktických tipů.

Jablka a hrušky musí dosáhnout sklizňové zralosti, teprve poté je můžete sklízet. Pokud tak učiníte dříve, riskujete jejich scvrkávání, hnědnutí slupky, skvrnitost a výrazné změny chuti. Také pozdní sklizeň se nedoporučuje. Ovoce je pak moučnaté, plody brzy měknou a jsou náchylné vůči hnilobě.

Kdy sklízet Golden, Rubín, Bohemia a další odrůdy?

Kdy tedy ovoce otrhat? Podzimní odrůdy na začátku sklizňové zralosti, zimní druhy o něco později. Do otrhávání plodů se pusťte při suchém počasí, když není mráz a je odpoledne.Všechny stromy otrhávejte dvakrát až třikrát týdně. Vhodné období zjistíte podle této tabulky. 

 
Název odrůdy Plod Sklizňová zralost Konzumní zralost
Letní jabloně
'Hana' světle zelený, střední až velký polovina srpna nejvýše měsíc
'James Grieve Red' žlutozelený, střední až velký 3. dekáda srpna 2 až 3 týdny
'Julia' tmavočervený, středně velký 2. polovina července ihned
'Primula' zelenožlutý s červení, menší 2. polovina srpna ihned
Podzimní jabloně
'Akane' žlutý s červení, střední až menší polovina září po sklizni
'Diadem' červený, střední až nadprůměrný polovina září říjen až listopad
Zimní jabloně
'Aneta' světle žlutý, velký počátek října konec října až leden
'Angold' zelenožlutý, velký 2. polovina září říjen až březen
'Bohemia' červený, velký konec září, říjen říjen až březen
'Florina' středně velký až menší během října únor až duben
'Golden Delicious' celožlutý, středně velký od poloviny září říjen až duben
'Goldstar' zlatožlutý, velký první polovina října listopad až březen
'Idared' zlatooranžový, střední druhá dekáda října březen až květen
'Jonagold' zelenožlutý, střední až větší začátkem října prosinec až březen
'Jonalord' červený až nahnědlý, velký druhá dekáda října leden až červen
'Karmína' karmínový, střední konec září, říjen prosinec až březen
'Lotos' celočervený, střední až velký poslední dekáda září prosinec až únor
'Melodie' žlutobílý, střední konec září listopad až březen
'Melrose' zelenožlutý, velký polovina října leden až květen
'Otava' žlutý s oranžovým, střední 2. a 3. dekáda října prosinec až březen
'Rajka' žlutý s červenou, střední až velký počátek října prosinec až únor
'Rubín' červený, velký konec září listopad až březen
Letní hrušně
'Clappova' žlutavě zelený, velký polovina srpna polovina srpna až září
'Laura' zelený, velký konec srpna až září ihned
'Radana' zelenožlutý s červenou, střední polovina srpna konec srpna
Podzimní hrušně
'Armida' žlutozelený, střední polovina září říjen až listopad
'Boscova Lahvice' žlutozelený, střední až velký polovina září ihned
'Elektra' kónický s oranžovým, velký konec srpna až září září
'Konference' zelený s hnědým, střední až velký konec září až říjen říjen až listopad
Zimní hrušně
'Bohemica' žlutý s růžovým, střední až velký polovina října prosinec až leden
'Dicolor' žlutý a červenou, střední začátkem října polovina prosince
'Erika' žlutozelený, velký 1. dekáda října prosinec až leden
'Lucasova' zelenožlutý s růžovým, velký polovina října polovina listopadu
'Nela' celožlutý, středně velký počátek října polovina ledna

Další tipy, jak poznat zralost

  • Pokud pěstujete jablka se zelenou slupkou, skliďte je, až se začnou vybarvovat do zelenožluta.
  • Jablka s červenou slupkou sklízejte, jakmile se vybarví do hnědočervena až zářivě červené barvy.
  • Další znaky, podle nichž zralost určíte, jsou hnědnutí jader, padání ovoce při bezvětrném počasí a snadné oddělení stopky od plodné větévky. 

Jak na správné česání?

Každý plod potom při česání rukou nadzdvihněte, až se stopka oddělí od větévky. Důležité je, abyste plody nemačkali ani je nezranili nehty. Poté je vložte do vystlaného košíku.

Pokud máte k dispozici česáček, berte do něj vždy jen jeden plod. Kdybyste jich do něj totiž nechali spadnout více, budou se na nich dělat otlaky a úroda nevydrží tak dlouho.

Když máte už jablka nebo hrušky sesbírané, třiďte je podle toho, nač se je chystáte využít. Z košíku je berte po jednom a přebírejte je hned na místě.

Uskladnění jablek a hrušek: Důležitá je teplota i vlhkost

K uskladnění vám nejlépe poslouží ploché lísky, na které si ovoce můžete rozložit jedno vedle druhého. Opatrně je přepravte na skladovací místo, aby se plody nepoškodily. 

Jablka a hrušky se nejlépe uchovávají ve studeném, čistém ovocném sklepě. Dobré trvanlivosti můžete dosáhnout při 2–5 stupních Celsia a při vlhkosti 85–90 procent.

Během zimy musíte plody pravidelně probírat, jestli nejsou shnilé nebo příliš měkké, aby se od nich nenakazila jiná jablka nebo hrušky.

Po sklizni pročistěte celý strom i okolí

V září bývá hodně spadaného ovoce. Nenechávejte ho jen tak ležet na zemi, obsahuje většinou červy. Pokud ho necháte spadlé, je pravděpodobné, že z něj vylezou larvy a zakuklí se v zemi blízko vašeho stromu.

Tomu můžete zabránit, pokud plody budete sbírat jednou denně. Takto spadané ovoce lze dobře využít na džemy, mošty nebo šťávy.

Nemocné plody nenechávejte ani na stromě. Zárodky chorob by pokračovaly ve vývoji a vytvořily by spory, kterými se nemoci šíří. Nevkládejte je ani do košíku se zdravými plody, mohly by se o ně nakazit. Nejlepší je choroboplodné ovoce shodit na zem a zlikvidovat jej.

Doporučujeme

Články odjinud