Pastiňák, nebo petržel? Poznáte to podle natě. Istockphoto.com

Pastiňák, nebo petržel? Poznáte to podle natě. | Istockphoto.com

Pastiňáku vyrůstá nať z malé prohlubně uprostřed kořene. Istockphoto.com

Pastiňáku vyrůstá nať z malé prohlubně uprostřed kořene. | Istockphoto.com

Zatímco petrželi z celého vršku kořene. Istockphoto.com

Zatímco petrželi z celého vršku kořene. | Istockphoto.com

Pastinák očistěte stejně jako petržel

Pastinák očistěte stejně jako petržel

Můžete ho upéct s další zeleninou

Můžete ho upéct s další zeleninou

Nebo z něj udělejte chipsy

Nebo z něj udělejte chipsy

Z pastiňáku si můžete udělat například pyré. Istockphoto.com

Z pastiňáku si můžete udělat například pyré. | Istockphoto.com

Pastiňáku vyrůstá nať z malé prohlubně uprostřed kořene. Istockphoto.com
Zatímco petrželi z celého vršku kořene. Istockphoto.com
Pastinák očistěte stejně jako petržel
Můžete ho upéct s další zeleninou
7
Fotogalerie

Poznáte rozdíl mezi petrželí a pastinákem? Ochutnejte ho, stojí za to!

Vypadá jako petržel, ale petržel to není. Chutná jako mrkev, ale mrkev to není. Co je to? Správně, je to pastinák. Receptů je na něj mraky, můžete ho upéct v troubě, udělat z něj pyré či krém nebo jsou z něj výborné chipsy. V polévce vám nahradí petržel.

Pastinák najdete i pod názvem pastiňák

Možná už se vám někdy stalo, že jste si přinesli z obchodu petržel a nakonec byli překvapeni její chutí, která se vůbec nepodobala tomu, co znáte. To proto, že jste si přinesli pastinák. Upozornit vás mohla nať, která na rozdíl od petržele u pastináku neroste po celém vršku kořene, ale vyrůstá z lehce prohloubeného středu. (Rozdíl najdete na obrázku v galerii.)

Chuť pastináku je jiná – sladší. Obsahuje totiž až třikrát více cukru než mrkev a dříve se používal i k slazení. Kromě toho má vysoký obsah vitaminu C, draslíku a látek s močopudným účinkem.


Pěstování je jednoduché

Sami si jej letos už nevypěstujete, protože semena klíčí i 21 dní, a proto se sází začátkem jara, když nastane příznivé počasí. Ale připravte se na něj na příští rok, protože jeho výhoda je, že vydrží dlouho čerstvý a oproti petrželi má více než dvojnásobné výnosy.

Jinak je ale jeho pěstování jednoduché a nepotřebuje příliš péče, takže jde o zeleninu vhodnou i pro zahradníky-začátečníky. Nejlepší je vysít jeho semena do takzvaných hrůbků, tedy dlouhých kupiček hlíny, které jsou od sebe vzdálené asi 40 centimetrů. Semena se vysazují ve dvou až třech řadách, protože pak má pastinák rovnější kořen a snáz se trhá. Až budou mít rostlinky tři až čtyři listy, je třeba je jednotit. Ve finále by jednotlivé rostliny měly být od sebe vzdáleny minimálně 15 centimetrů, aby měly dostatek prostoru.

Roste v téměř jakékoliv půdě, ale nejraději má hlubokou a úrodnou půdu na slunném místě. Pak je kořen krásně velký. Na stejném záhonu můžete pěstovat různé druhy salátů a ředkvičky. Salát vyroste dřív a ředkvičky před vyklíčením pastináku přesně vymezí řádek a sklidíme je současně.

Kořeny se dají sklízet už v červenci, ale lepší je počkat na dobu, kdy zaschne nať. První mrazík jim ještě zlepší chuť. Nejlepší je nechat je v záhonu a sklízet podle potřeby. Pokud to není možné, uskladníme kořeny na chladném místě a přihrneme zeminou.

Recepty na pastinák

Chcete-li jej vyzkoušet, máme pro vás tip na glazovaný pastinák.

Budete potřebovat:
kilo pastináku
150 gramů másla
lžičku kmínu
lžíci cukru moučka
60 mililitrů koňaku

Postup: Pastinák nakrájejte na širší plátky. V kastrůlku rozpusťte máslo, vmíchejte kmín, cukr a přidejte nakrájený pastinák. Lehce osolte. Duste asi 5 minut. Poté směs přesuňte do pekáčku, přelijte koňakem a pečte asi 15 minut při 160 stupních. Takto upravený se skvěle hodí jako příloha k masu.

Chipsy a pečený v troubě

Z pastináku můžete udělat i chutné chipsy, nakrájejte jej na zhruba půl centimetru silná kolečka a hoďte do friťáku nebo do hrnce s olejem. Abyste je pak nemuseli lovit po jednom, dejte do hrnce síto a pastinák do něj. Po osmahnutí kolečka vyklopte na talíř s ubrouskem, aby se přebytečná mastnota vsákla. 

Pastinák můžete nakrájet i na větší kousky a spolu s mrkví, dýní, batáty či další zeleninou upéct v troubě s trochou oleje, soli a bylinkami podle chuti. 

Další recepty z pastináku najdete ZDE

 

 

Doporučujeme

Články odjinud