Cuketová nádivka zmizí raz dva. Foto: iStock

Cuketová nádivka zmizí raz dva. | Foto: iStock

5 receptů na jídla z cukety, po kterých se jen zapráší. Slané tyčinky i nádivka

Lidé se dělí na dvě skupiny – na ty, kdo cuketu nenávidí, a na ty, kdo ji milují. Pokud patříte do té druhé skupiny, máme pro vás recepty, které vás nadchnou. Právě teď je nejlepší čas - cukety dozrávají ve velkém, takže vyzkoušet můžete rovnou všechny.

Cuketová nádivka

  • 500 g cukety
  • 200 gramů šunky
  • 100 gramů sýra
  • 2 vejce
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 3 stroužky česneku
  • kypřicí prášek do pečiva
  • majoránka
  • sůl

Cuketu nastrouhejte nahrubo, nechte chvilku odstát a důkladně vymačkejte šťávu. Šunku nakrájejte na kostičky, sýr nastrouhejte (klidně nahrubo). V míse všechno smíchejte, osolte, opepřete, ochuťte majoránkou. Nakonec přendejte do vymazané a vysypané formy. Pečeme zhruba 45 minut při teplotě 190 °C. Nejlépe chutná studená. Můžete vyzkoušet různé druhy šunky i sýra, dokonce lze použít například i mozzarella.

Hrnkový cuketový koláč s ostružinami

  • 2 hrnky nastrouhané cukety
  • 1,5 hrnku mouky
  • 0,75 hrnku oleje
  • 0,75 hrnku cukru
  • 2 vejce
  • kypřicí prášek
  • lžička mleté skořice

Než se pustíte do strouhání cukety, rozhodněte se, zda chcete koláč takzvaně „mokrý“, nebo raději nadýchaný. V prvním případě cuketu nastrouhejte na jemném struhadle a použijte hladkou mouku. V opačném případě cuketu nastrouhejte nahrubo a použijte polohrubou mouku. Cuketu vyždímejte a všechny suroviny smíchejte. Těsto nalijte do vymazaného a vysypaného pekáčku a posypte ostružinami. Pečte zhruba 40 minut při teplotě 200 °C.

Cukeťáky s hořčicí

  • 250 g cukety
  • 250 g brambor
  • 2 mrkve
  • 2 vejce
  • 6 stroužků česneku
  • menší cibule
  • lžíce kremžské hořčice
  • hladká mouka podle potřeby
  • sůl
  • pepř
  • majoránka

Brambory a mrkev nastrouhejte najemno a cuketu nahrubo. Nechte odstát a ze zeleniny vymačkejte šťávu. Cibuli nakrájejte nadrobno. Vše smíchejte, přidejte vejce, česnek, hořčici a koření. Po lžících přisypávejte mouku, dokud nezískáte těsto stejné konzistence jako na bramboráky. Placky buď smažte v rozpáleném oleji, na sádle, nebo je upečte v troubě na pečicím papíru. Osušte papírovou utěrkou.

Řecké cuketové placky

  • 2 cukety
  • 2 vejce
  • 250 g fety nebo balkánského sýra
  • 1 šálek hladké mouky
  • 2 stroužky česneku
  • ½ šálku najemno nasekané plocholisté petrželky
  • 1–2 lžičky rozdrcené sušené máty
  • sůl
  • pepř

Cuketu nahrubo nastrouhejte a vymačkejte z ní šťávu. Nastrouhejte i sýr a přidejte ho k cuketě. Přidejte bylinky, česnek, vejce, sůl, pepř a mouku. Směs by měla být o něco hustší než na bramborák. Tvarujte placičky asi 5 centimetrů velké, které nakonec ještě obalte v hladké mouce a osmažte. Osušte papírovou utěrkou. K cuketovým placičkám je výborné tzatziki.

Slané cuketové tyčinky s česnekem

  • 150 g cukety
  • 200 g špaldové mouky
  • 100 g másla
  • 0,5 prášku do pečiva
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • na potření vajíčko
  • na posyp dle chuti (kmín, mák, lněné semínko, sezam, bazalku, ale klidně i sýr)

Nastrouhejte cuketu najemno, klidně i se slupkou. Osolte, nechte oddechnout a vyždímejte. Tekutinu uchovejte. Do další nádoby nahrubo nastrouhejte chladné máslo, přisypte mouku, prášek do pečiva a přidejte vykapanou cuketu. Ochutnejte a případně ještě osolte. Přidejte prolisovaný česnek. Vše zpracujte v nelepivé těsto, pracujte rychle, ať se máslo nezačne rozpouštět. Pokud bude těsto příliš suché, přidejte trochu tekutiny z cukety. Vytvarujte bochánek, zabalte ho do potravinové fólie a nechte 30 minut odpočinout v ledničce. Předehřejte troubu na 200 °C.

Těsto vyndejte z lednice, rychle propracujte a na pomoučněném vále vyválejte na placku silnou zhruba 3 milimetry. Posypte semínky a nakrájejte na tenké proužky. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte na 180 °C asi 10 minut, tedy dozlatova.

Doporučujeme

Články odjinud