Nastal čas grilování – zkuste to se zeleninou

Možná jste již na chuť grilované zeleniny přišli, možná se na to teprve chystáte. Bezmasé pochoutky vás jistě nezklamou, pokud budete vědět, jak si je správně připravit.

Ušetřený čas se hodí 

K výhodám grilované zeleniny patří, že ji nemusíte předem nijak zvlášť připravovat. Nakrájejte si ji na větší kusy nebo střední plátky a grilujte tak, aby zůstala křupavá a šťavnatá. Můžete si ji potřít bylinkovým olejem, posypat kořením nebo solí.  

grilování se zeleninou.jpg
Zelenina se báječně doplňuje s mořskými plody 

Co dobrého si vybrat?  

Ke grilování se hodí hlavně brambory, fazolové či hráškové lusky, kedlubny, papriky, kukuřice, cukety, rajčata, lilky, patisony, mladé cibulky se stonkem a celer, vyzkoušet však můžete i další druhy.

grilované kukuřice.jpg
Grilovaná kukuřice politá máslem nemá chybu 

Doba jejich přípravy se od sebe liší: předvařené zelenině bude stačit patnáct až třicet minut, celým bramborám dopřejte třicet až padesát minut a přidáte-li i menší hlavičky hub, můžete je nakousnout už v rozmezí sedmi až dvanácti minut.

Snadná pomoc k lepší chuti

Pro zvýraznění chuti zvolte vhodné marinády. Jistě vás nezklamou ty s přídavkem kečupu, sojové omáčky, balsamikového octa, hořčice, bylinek, citronové šťávy nebo olivového oleje. Zeleninu podávejte s různými studenými omáčkami, dresinky a dipy. Zkuste si připravit pohoštění naslano i nasladko.  

zelenina na grilu.jpg
Zelenina může pokaždé chutnat jinak; záleží jen na tom, jakým kořením ji posypete

Víte, že...

  • výborné jsou ugrilované plátky nových brambor;
  • se solí musíte opatrně, protože některé druhy zeleniny při styku s ní začnou vylučovat velké množství vody;
  • byste neměli vynechat grilovací klasiku – celé kukuřičné klasy;
  • k zelenině se výborně hodí houby, zvlášť žampiony se svou nezaměnitelnou vůní i chutí.
zelenina s houbami.jpg
Na houby nezapomínejte

Cibule v alobalu 

  • 4 cibule
  • 1 lžíce másla
  • pepř
  • sůl
  • grilovací koření  

Cibule oloupejte, posypte grilovacím kořením a po jedné zabalte s trochou másla do alobalu. Velké cibule rozkrojte na poloviny. Grilujte zvolna asi 20 až 25 minut a občas obracejte. Hotovou cibuli vyjměte z alobalu, osolte, opepřete a podávejte s pečenými bramborami a studenou omáčkou. Také ji můžete použít jako přílohu k masu.  

Grilovaná rajčata plněná mozzarellou  

  • velká rajská jablíčka
  • mozzarella
  • vejce
  • majonéza
  • worcesterská omáčka
  • citron
  • čerstvá bazalka
  • čerstvý rozmarýn
  • loupaná dýňová semínka
  • cukr
  • mletý pepř
  • sůl

Rozpalte gril. Rajská jablíčka omyjte, podélně rozpůlte a opatrně lžičkou vydlabejte. Rajčata otočte řezem dolů, aby vykapala přebytečná šťáva. Mozzarellu nakrájejte na kostičky, v misce smíchejte se syrovým vejcem, řádně osolte, lehce opepřete a přidejte posekanou bazalku a rozmarýn.  

Vnitřky rajčat posolte, naplňte sýrovou směsí, posypte dýňovými semínky a dejte na gril zapéct asi na deset minut. Ze zbylé dužiny rajčat si zatím připravte omáčku. Dužinu rozmixujte, přelijte přes sítko a vmíchejte do ní majonézu. Ochuťte pepřem, solí, cukrem, citronovou šťávou a worcesterovou omáčkou. Důkladně promíchejte a nechte chvilku odležet. Grilovaná rajská jablíčka podávejte přelitá omáčkou a ozdobená snítkou čerstvé bazalky.

Salát z grilovaných lilků s fetou  

  • 2 velké nebo 4 malé lilky
  • sůl
  • 70 až 100 mililitrů olivového oleje
  • 4 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 hlávkový salát
  • 2 rajčata
  • 1 citron
  • 150 gramů fety
  • 4 snítky čerstvé bazalky nebo máty

4 lžíce balzamikového octa. Lilky omyjte, seřízněte konec se stopkou a nakrájejte je podélně na co nejtenčí plátky. Osolte a nechte asi 15 až 20 minut vypotit. Potom lilek opláchněte pod studenou vodou a čistou utěrkou osušte. Rozpalte si gril nebo grilovací pánev.

Plátky lilků opečte po obou stranách na mřížce potřené olejem dozlatova, přendejte do mísy, osolte, opepřete a promíchejte s prolisovaným česnekem, olivovým olejem a jemně nakrájenými listy bylinek. Nechte vychladnout a rozležet. Mezitím si připravte zeleninu.  

Ze salátu odstraňte povadlé vnější listy a větší srdíčko rozčtvrťte, důkladně omyjte a nechte okapat. Rajčata a citron omyjte a nakrájejte na měsíčky. Grilované lilky rozdělte na talíře, posypte rozdrobenou fetou, obložte připravenou zeleninou a podávejte zakápnuté vinným octem.  

Marinovaná grilovaná zelenina  

  • 4–5 červených a žlutých paprik
  • 1–2 chilli papriky
  • zálivka: 1 lžíce citronové šťávy nebo vinného octa
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl a černý pepř

Rozehřejte gril na 250 stupňů Celsia, papriky podélně rozkrojte na polovinu a položte na grilovaní mřížku slupkou nahoru. Grilujte asi 5 minut, dokud slupka nezčerná a netvoří se na ní puchýře. Omyjte a pokrájejte chilli papričky.

Grilované papriky dejte do cedníku a propláchněte studenou vodou, odstraňte slupku a pokrájejte je na kousky. Kousky paprik a chilli papriček naložte do marinády. Nechte několik dní odležet.  

Grilovaná cuketa s nivou  

  • 1 malá cuketa
  • 50 gramů sýru Niva
  • olej
  • pepř

Cuketu rozkrájejte podél na listy, na jedné straně nedokrojte – musí vypadat jako vějíř. Kápněte na ni trošku oleje, opepřete a dejte do trouby zesklovatět. V mikrovlnce tento proces trvá asi jeden a půl minuty. Potom mezi listy nadrobte sýr Niva a dejte zapéct pod gril. Jezte samostatně nebo s vařenými bramborami.  

Křupavé grilované brambory se sýrovo-bylinkovou zálivkou  

  • brambory
  • směs na potírání: podle chuti česnek, bazalka, máta, sůl, pepř, olivový olej
  • jemně nastrouhaný sýr eidam a parmezán

Brambory nařežte na asi centimetrové plátky a dejte opéct na gril dozlatova. Nakonec namažte směsí bylinek, česneku a sýra a nechte ještě pár minut na grilu, aby se směs neroztekla. Brambory si můžete připravit v silnějším alobalu pomazaném olejem.

Doporučujeme

Články odjinud