Sója může růst i na vaší zahradě

Sója bsahuje nejvíce plnohodnotných bílkovin ze všech plodin. Ač nemá její konzumace ani pěstování v naší zemi dlouhou tradici, získává si stále více lidí. Patříte-li mezi ně, zkuste si ji vypěstovat.

Proč ji pěstovat?

Kromě bílkovin obsahuje sója, nazývaná také rostlinné maso, vápník, železo, vitaminy skupiny B, olej s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin, vitamin E, fosfolipidy a vlákninu, hořčík a řadu esenciálních aminokyselin. Jde o dobrý zdroj minerálů obsahující také fytoestrogeny, které snižují výskyt rakoviny prsu.

sója.jpg
Produkce této plodiny rok od roku stoupá

Kdo by ji měl jíst?

Velmi důležitá je pro lidi se srdečními a cévními nemocemi. Díky lecitinu povzbudí správný chod mozku. Napomůže pružné pokožce a dobře ji vyživí. Pitím sójového mléka můžete předcházet mnoha alergickým reakcím organismu. Jeho pravidelná denní dávka může ženám zajistit období klimakteria bez potíží.

Sója sladí hladinu pohlavních hormonů žen i mužů. Prevenčně ji lze využít proti nádorům pohlavních orgánů. Ocení ji diabetici, protože zpomaluje přístup glukózy do krevního oběhu. Vláknina zabraňuje vzniku žlučových kamenů. Sója se dá využít při léčbě celiakie. Pravidelná konzumace odstraní zácpu a preventivně zapůsobí proti hemoroidům, střevním vychlípeninám a střevním nádorům. Pomáhá upravit vysoký krevní tlak do normálu.

Dále ji používejte při revmatických onemocněních, dně, osteoporóze a osteomalacii, kazivosti zubů, překyselení, pálení žáhy, ekzémech, vyrážkách. Sójový olej příznivě působí na činnost nervové soustavy.

Může uškodit?

Přírodní sója bez jakýkoliv genetických zásahů obsahuje jedovatou látku genistein, nicméně důkladné toxikologické testy prokázaly, že se nepřiotrávíte více než tím, co už ve vašem jídelníčku je. Genistein totiž můžete najít i ve fazoli, hrachu, margarínu, čokoládě i některých druzích chleba.

sója - semena.jpg
Semena mohou mít různou barvu

Tato látka má hormonální účinek podobající se estrogenu, ženskému pohlavnímu hormonu. Spermie, jež jsou vystaveny jejímu vlivu, rychle zanikají, a nestihnou se tak dostat k vajíčku. Sójovým produktům by se proto rozhodně měli vyvarovat všichni, kteří  plánují počít dítě.

Sója obsahuje také některé anti-nutrienty, zmiňované fytoestrogeny a alergeny, jež  mohou být nevhodné pro děti. Neznamená to však, že by děti sójové výrobky nemohly jíst; je ale třeba kupovat jim speciálně upravené produkty s přídavkem látek, které jsou určeny právě pro dětský organismus.

Jak ji pěstovat v České republice

Sója je teplomilnou rostlinou, která patří do rodu Glycine zahrnujícího sedmdesát pět druhů. V našich klimatických podmínkách se daří pouze keříčkovitým odrůdám. První pokusy s jejím pěstováním u nás datujeme k roku 1873 – nešlo ale o nijak závratné úspěchy – spíše naopak.

sója Semo.jpg
Sóju nabízí i tradiční prodejci; foto: www.semo.cz

Plody, konkrétně lusky, byste na rostlině napočítali od dvaceti do čtyřiceti kusů. Oválná, podlouhlá nebo kulatá semena mají různé zbarvení. Setkáte se s šedými, zelenými, žlutými, hnědými nebo černými semeny.

Sóje se daří v kukuřičných a řepných oblastech, hlavně na jižní Moravě a v Polabské nížině. Nesnáší těžké, kyselé a zamokřené půdy. Potřebuje střední, humózní, výhřevnou půdu s dostatkem živin. Sklízí se v plné zralosti, jakmile žloutnou, usychají a opadávají listy. Semena musí být odrůdově zbarvená a tvrdá.

sója rostlina.jpg
Pěstování se postupně rozšiřuje i v České republice

Jak na to? Osvědčený návod od odborníků

Pokud se rozhodnete pěstování této pro nás netradiční plodiny vyzkoušet, doporučuji důkladné prostudování elektronického průvodce, který byl vytvořen pracovníky agronomické služby a který najdete zde.

Je libo klíčky anebo tofu?

Sójové klíčky si můžete naklíčit a poté je přidávat do zeleninových salátů a pomazánek – právě v syrovém stavu mají nejvíce výživových hodnot. Sója jako luštěnina či ve formě mouky je pro člověka špatně stravitelná. Naštěstí existuje mnoho způsobů úprav, jež si s touto překážkou poradí.

Zvolit můžete i některý z výrobků, které se začaly nejprve rodit ve východní Asii. Mezi nejznámější patří tofu alias sójový tvaroh či sýr, jenž se vyrábí rozemletím sójových bobů. Měkké tofu zastupují japonský styl a tvrdé naopak čínský. Přírodní tofu má neutrální chuť a jde o výživnou potravinu bez cholesterolu s vysokým obsahem proteinů a malým množstvím tuku. Patří k lehce stravitelným potravinám a hodí se zvláště pro citlivější žaludky.

tofu.jpg
Tofu nasaje chuť potravin, s nimiž ho smícháte

Mezi další výrobky patří sójová omáčka, miso neboli fermentovaná sója, tempeh – plísňový sójový sýr, mouky, mléko, sójové maso a hodnotné krmivo pro hospodářská zvířata. Sója se využívá i k výrobě mýdel, do barev, tuků a ke svícení. Ze sójové mouky lze pomocí škrobu vyprodukovat látky k výrobě knoflíků, izolačních hmot, biologicky odbouratelných plastů, lepidel, smaltu, desinfekčních látek a paliv.

Jste sójová krevní skupina ?

Pokud držíte výživu podle krevních skupin, říká se, že pro skupinu 0 jsou sójové boby neutrální. Prospěšné budou díky červené sóje pro skupiny A a B a neutrální až prospěšné pro AB.

A na závěr se nechte zlákat na nějaký prima recept:

Sójové osvěžení

  • 3 litry sójového mléka
  • 3 litry vody
  • 50 gramů ovsa
  • cukr podle chuti
  • půl kilogramu papáji

Oves namočte na tři hodiny do vody. Potom přeceďte a smíchejte s dobře vychlazeným mlékem. Oslaďte podle chuti, přidejte rozmixovanou papáju nebo jiné ovoce dle možností či chuti. potom si už jen dopřávejte lahodného moku.

Sója na kari s kokosovým mlékem

Určeno pro čtyři osoby:

  • 175 gramů sojových plátků
  • 1 cibule
  • 1 pórek
  • 50 gramů zeleného hrášku
  • 50 g sladké kukuřice
  • půl litru kokosového mléka
  • 2 lžíce kari
  • 1 lžíce hladké mouky
  • olivový olej
  • slunečnicový olej
  • sůl a bílý pepř podle chuti

V hrnci rozpusťte lžíci kari a kokosové mléko. Přidejte sójové plátky a nechte aspoň jednu hodinu namočené. Poté přeceďte a kokosové mléko dejte na stranu. Uvařte hrášek a kukuřici. Sójové plátky obalte v mouce a osmažte v hojném množství slunečnicového oleje dozlatova a křupava. Nechte na kuchyňském papíru okapat.

Cibuli a pórek nasekejte na tenká kolečka a půlkolečka. Osmažte je na olivovém oleji se špetkou soli. Přidejte trochu mouky a ještě chvíli osmažte. Přilijte kokosové mléko a míchejte, dokud se nevytvoří jemný bešamel. Poté přisypte hrášek a kukuřici, opepřete, osolte a vařte na mírném ohni dvě až tři minuty. Přidejte sójové plátky a zamíchejte. Pokud je omáčka hustá, rozřeďte ji trochou vody. Ještě trochu povařte a odstavte z ohně.

Zmrzlina z tofu, čokolády a hrušky

  • 400 gramů tofu
  • 50 gramů margarínu
  • špetka mořské soli
  • půl hrnku čokoládového krému
  • čtvrt hrnku třtinového cukru
  • jeden hrnek oloupaných hrušek nebo hruškového kompotu
  • 1 lžička citronové šťávy

Příprava receptu je velmi jednoduchá. Všechny ingredience pokrájejte, dejte je do mixéru a dobře promíchejte. Poté vložte krém do mrazničky.

Tofu s kukuřicí a smetanou

  • 50 gramů uzeného tofu
  • 50 gramů mražené kukuřice
  • 1 kelímek kysané smetany
  • kari
  • sójová omáčka
  • Vegeta
  • worcester
  • olivový olej

Tofu pokrájejte na kostičky. Cibuli zpěňte na oleji, přidejte tofu, sójovou omáčku, vegetu a kari. Po chvíli přimíchejte kukuřici, podlijte vodou a duste. Nakonec pokrm zjemněte kysanou smetanu a podávejte.

Doporučujeme

Články odjinud