Co o mrkvi ještě nevíte?
Doporučená denní dávka je sto až dvě stě gramů. Jíst ji můžete čerstvou nebo povařenou. Dobře se dá míchat i s jinými druhy zeleniny a ovoce. Možná vás překvapí, že vařená mrkev je zdravější než syrová. Proč?
Mrkev by ve vašem jídelníčku neměla chybět
Při vaření se totiž naruší tuhé buněčné stěny zeleniny, a když podáváte mrkve společně s jídlem obsahujícím tuk, tělo z ní vstřebá víc jak polovinu beta-karotenu. Jezte ji v salátech, polévkách, jako přílohu k masům.
Prospěje celé rodině
Mrkev obsahuje hodně beta-karotenu (je pro organismus potřebný, protože nízká hladina beta-karotenu v krvi zvyšuje riziko některých typů rakoviny), vlákniny a lecitinu. Dále obsahuje stopový prvek selen, vitaminy D, E a K, lehce stravitelnou glukózu, hořčík, vodík, železo, draslík, vápník, měď, fosfor, jód, kobalt a éterické oleje.
Kaši z vařené mrkve podávejte malým dětem k léčení průjmu. Pomáhá i při šerosleposti, zlepšuje vidění, hodí se do jaterní a žlučníkové diety. Posiluje sliznice v těle, srdce a krevní oběh. Dokáže snížit hladinu cholesterolu, ale musíte si dát tři kousky denně.
Ocení ji i muži: aktivuje totiž tvorbu spermatu, zvyšuje mužskou plodnost a potenci
Pozor na jedy!
Mrkev může obsahovat pesticidy. Jedovatých látek se ale lze lehce zbavit. Stačí, když zeleninu oškrábete a odkrojíte horní část. Potom se nemusíte ničeho škodlivého obávat.
Elixír, který omlazuje
Čerstvá mrkvová šťáva vás dokonale pročistí. Aby měla ty správné účinky, je nutné pít ji čerstvou – denně padesát centilitrů – a po dvou týdnech se vám dají do pořádku vaše tělesné funkce, které trochu usnuly díky nesprávné výživě a nedostatku pohybu.
Odborníci tvrdí, že šťáva z mrkve vás omladí, posílí imunitní systém, zvýší odolnost těla proti nemocem, zlepší ostrost vidění, stav kostí, pokožky, vlasů a nehtů. Jelikož je cenově dostupná všem, neváhejte zázračný nápoj odzkoušet.
Jestliže vám nechutná samotná šťáva, klidně ji namíchejte s nějakou jinou. A pokud máte doma kojence, nezapomeňte mu také dát napít.
Zasaďte si mrkvičky
Mrkvi se daří ve všech normálních zahradních půdách, nejlépe však v humózní s dostatkem vápníku a draslíku. Vysévejte ji dva centimetry hluboko do řádků do vzdálnosti asi dvacet pět centimetrů od sebe.
Radost z vlastní sklizně bývá veliká, takže děti často sní i to, co by jinak odmítly
Slabší rostlinky na jaře vyberte na vzdálenost asi 4 centimetry. Můžete ji pěstovat i v truhlících a větších květináčích. Dle pěstitelských zkušeností se mrkve dělí na rané – karotky, polorané a pozdní.
Výběr je pestrý
Pokud jste si v listopadu až prosinci vyseli mrkev, máte nyní časnou jarní sklizeň na stole. Semena mrkví obsahují ochranné látky, jež omezují rychlé klíčení, a dočkáte se jich za poměrně dlouhou dobu.
Od dubna můžete začít s vyséváním odrůd pro zimní skladování, například 'Major F1', 'Katlen' či 'Rubína'. K podzimnímu výsevu jsou vhodné odrůdy 'Delicia', 'Karotina', 'Lysa', 'Stupická', 'Amrola', 'Alamo F1', 'Bangor F1', 'Nelson F1', 'Riga F1' a mnoho dalších. Pozor! Vzcházející mrkve nemají rády vysoušenou půdu a plevel!
Název odrůdy |
Druh odrůdy |
Kořen |
Vegetační doba |
'Amo F1' |
Raná |
Dlouhý 15 až 17 cm, válcovitý, s tupým zakončením |
90–95 dnů |
'Cidera' |
Pozdní |
Dlouhý 21 až 23 cm, dlouze válcovitého tvaru, velmi dobře vybarvený |
145–155 dnů |
'Favorit' |
Pozdní |
Hladký, tupě špičatý, dosahuje délky 16 až 18 cm |
140–150 dnů |
'Karotela' |
Poloraná |
19 až 21 cm dlouhý, válcovitý, s tupým zakončením |
105–110 dnů |
'Katlen' |
Pozdní |
Dlouhý, převážně s tupě špičatým zakončením a středně intenzivním oranžovým vnějším i vnitřním zbarvením |
160–170 dnů |
'Lenka' |
Raná |
Válcovitý, delší a tenčí, s dobrou intenzitou vybarvení |
115–120 dnů |
'Nantes 5' |
Raná |
Delší, téměř válcovitý, tupě ukončený, povrch hladký, červenooranžový |
115–120 dnů |
'Rondo' |
Velmi raná až raná |
Velmi krátký (3 až 5 cm), široký, okrouhlého tvaru s tupým zakončením a hladkým povrchem |
Kolem 83 dnů |
'Rubína' |
Pozdní |
Válcovitý, ve spodní části se zužující, částečně tupě zakončený, 16 až 17 cm dlouhý. Barva kořene na řezu je intenzivně oranžovočervená |
160–180 dnů |
'Vanda' |
Raná |
Kratší, válcovitý, tupě zakončený, dobře vybarvený, vyrovnaný ve tvaru i velikosti |
115–120 dnů |
Semínka mrkve jistě seženete bez problémů v místě vašeho bydliště. Na internetu zkuste například www.bohemiaseed.cz, http://rostliny-kvetiny.zeleneudoli.cz/ nebo www.osiva.cz.
Nezapomeňte, že pro tvorbu vitaminu A z karotenu je nutné mrkev vždy upravovat s tukem (osmahnout na něm, smíchat s ním)
Zkuste se mrkvově naladit a připravte si jednu z nabízených pochoutek v nefalšovaném mrkvovém stylu:
Nápoj z mrkve, okurky a jablka
1 jablko
půlka salátové okurky
1 mrkev
roztříštěný led
Oloupejte jablko, mrkev a okurku. Nakrájejte je na drobno a dejte do mixéru. Podávejte dobře vychlazené se dvěma lžícemi ledové tříště.
Rybíz v mrkvi
600 gramů mrkve
500 mililitrů vody
600 gramů pískového cukru
1,5 kilogramů rybízu
Mrkev jemně nastrouhejte, přidejte vodu a cukr a asi pět minut povařte. Přidejte rybíz, přiveďte k varu a naplňte do sklenic. Sterilujte dvacet minut při teplotě devadesát stupňů Celsia.
Mrkvový koláč s ořechy
300 gramů mrkve
1 citron
50 gramů jader vlašských ořechů
50 gramů rozinek
300 gramů polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
4 vejce
150 gramů cukru
150 mililitrů oleje
Mrkev jemně nastrouhejte a zakapejte citronovou šťávou. Mouku promíchejte s práškem do pečiva, se skořicí, jádry ořechů a rozinkami. Celá vejce našlehejte s cukrem do husté pěny, po kapkách do nich zašlehejte olej. Do pěny vmíchejte mrkev a moučkovou směs.
Těsto nalijte do velké koláčové formy vyložené pečicím papírem, vložte do předehřáté trouby a zvolna pečte přibližně čtyřicet pět minut. Hotový mrkvový koláč můžete ozdobit citronovou polevou a posypat ořechy nebo jenom pocukrovat.
Mrkvový salát s meruňkami
400 gramů mrkve
1 meruňkový kompot
citronová šťáva
1 lžička slunečnicového oleje
Mrkev očistěte, najemno nastrouhejte, smíchejte s meruňkovým kompotem nakrájeným na menší kousky. Zakapejte citronovou šťávou a přidejte slunečnicový olej. Pro zlepšení chuti můžete přidat šťávu z pomeranče.