Zima ještě neřekla konečné slovo a střídavé počasí přispívá k rychlému nachlazení a množení chřipkových bacilů. Vypořádejte se s nimi za pomoci léčivých a navíc lahodných nápojů.
Nechte konat příroduNasávejte libečkovým brčkem
Švýcarští horalé mají proti nachlazení zajímavý a jednoduchý lék. Ohřáté mléko pijí brčkem ze sušeného dutého stonku libečku lékařského. Z tohoto přírodního brčka se do mléka teplem uvolňují léčivé silice, vitaminy a další prospěšné látky, jimiž postavíte zesláblý organismus zpět na nohy.
Libeček poroste na zahrádce i bez vaší péče; potřebuje jen slunné či částečně zastíněné místo
Spojte dobré s dobrým
Do konvice nalijte půl litru vody, vsypte po lžičce sypaného zeleného čaje a sušených lístků máty. Přiveďte k varu, poté odstavte a nechte tři minuty louhovat. Nápoj přeceďte do šálků. Pokud jste zvyklí sladit, použijte nejlépe med. Mátový čaj chutná teplý i chlazený. Při nachlazení a nemocech dýchacích cest vám nejlépe horký uleví a pomůže lépe dýchat.
Zahřejte se na těle i na duchu
Když venku, třeba při lyžování, prostydnete, či si dokonce promáčíte oblečení, měli byste se dostat co nejdříve do tepla a vypít vhodný nápoj na prohřátí. Z následujících receptů si vybere každý.
Citronová chuť lesa
Do konvice (nejlépe skleněné) nalijte půl litru vody, přidejte půlku citronu zbaveného jen svrchní žluté kůry, ale s ponechanou bílou dužinou, dvě lžíce sušených jeřabin, dvě lžíce medu. Přiveďte k varu a vařte pět minut. Potom seberte pěnu a do odvaru vložte dvě polévkové lžíce sušeného květu černého bezu. Nechte dalších pět minut odstát, přeceďte přes jemné sítko do šálků. Podávejte ihned, dokud je čaj horký.
S jeřabinami si připomenete dobu babího léta
Když si notuje maceška s lípou
Do šálku nasypte po jedné čajové lžičce sušené maceškové nati a lipového květu, přelijte vroucí vodou, šálek přikryjte a čaj nechte deset minut odstát. Potom sceďte, případně oslaďte medem. Pijte jeden až dva šálky denně jako prevenci.
Třezalkový svařák
Do konvičky vlijte jednu deci bílého vína, přilijte stejné množství vody. Dejte vařit. Těsně před započetím varu vsypte do vína lžíci sušené třezalky tečkované. Nechte přejít varem a odstavte. Ponechte třezalku ještě tři minuty louhovat ve víně, poté víno přeceďte do sklenic, oslaďte podle chuti medem nebo cukrem a ozdobte kolečkem citronu.
Třezalka má také antidepresivní účinky
Protichřipková limonáda
Pokud máte to štěstí, že se vám bacili vyhýbají a ani zima vás zatím nepřepadla, můžete vyzkoušet jako prevenci osvěžující limonádu z citrusů:
Do konvice nebo velké sklenice vlijte litr vody. Vezměte tři citrony nebo jeden velký grep, lehce oloupejte vrchní kůru (tak, aby zůstalo co nejvíce bílé dužiny). Očištěné citrony nebo grepy vložte vcelku do vody. Nádobu zakryjte, aby do ní nenalétaly mušky či nečistoty.
Vitaminů není nikdy dost
Citrusy nechte nejlépe přes noc louhovat, aby se do vody dostalo co nejvíce vitaminů a dalších látek. Limonáda má lehce nakyslou chuť, bude-li na vás přeci jen moc kyselá, dosladit ji můžete medem, případně moučkovým cukrem.