Šípková marmeláda je považována za jednu z nejchutnějších iStock

Šípková marmeláda je považována za jednu z nejchutnějších | iStock

Přesto ji vyrábí asi málokdo iStock

Přesto ji vyrábí asi málokdo | iStock

Lidé ji považuji za příliš pracnou iStock

Lidé ji považuji za příliš pracnou | iStock

Protože z každého šípku je třeba odříznout stopku a bubáka (tedy zbytek okvětí), poté plod rozříznout a z něj odstranit všechna zrníčka s chloupky iStock

Protože z každého šípku je třeba odříznout stopku a bubáka (tedy zbytek okvětí), poté plod rozříznout a z něj odstranit všechna zrníčka s chloupky | iStock

Lze to ale i zjednodušit iStock

Lze to ale i zjednodušit | iStock

Šípková marmeláda se hodí k potření pečiva s máslem, na korpusy dortů a také do cukroví iStock

Šípková marmeláda se hodí k potření pečiva s máslem, na korpusy dortů a také do cukroví | iStock

Šípky jsou bohaté na vitamín C iStock

Šípky jsou bohaté na vitamín C | iStock

Můžete si je nasušit na čaj  iStock

Můžete si je nasušit na čaj  | iStock

V šípcích jsou kromě vitaminu C také vitamíny B a K, dále hořčík, fosfor, karoten či vápník iStock

V šípcích jsou kromě vitaminu C také vitamíny B a K, dále hořčík, fosfor, karoten či vápník | iStock

Přesto ji vyrábí asi málokdo iStock
Lidé ji považuji za příliš pracnou iStock
Protože z každého šípku je třeba odříznout stopku a bubáka (tedy zbytek okvětí), poté plod rozříznout a z něj odstranit všechna zrníčka s chloupky iStock
Lze to ale i zjednodušit iStock
9
Fotogalerie

Recept na šípkovou marmeládu: Zjednodušte si postup nebo naopak experimentujte

Šípková marmeláda je považována za jednu z nejchutnějších, a přestože šípků bývá každoročně – na rozdíl od jiného ovoce – dostatek, spousta lidí, kteří si domácí marmelády jinak vaří, se o tuto nikdy ani nepokusila. Důvod? Obava, že je to příliš náročné. Není!

Jen je zapotřebí najít si svůj recept, který vám bude vyhovovat. Ve většině z nich se totiž počítá s tím, že z každého šípku je třeba odříznout stopku a bubáka (tedy zbytek okvětí), poté plod rozříznout a z něj lžičkou odstranit všechna zrníčka s chloupky. Ano, toto skutečně zabere spoustu času. Zkraťte si jej tak jako my! 

Jednoduchá šípková marmeláda

V základní verzi budete potřebovat jen šípky a cukr. Počítejte s tím, že z asi kilového množství šípků připravíte čtyři až pět menších skleniček marmelády.   

  1. Šípky důkladně umyjte a odstraňte z nich stopky a zbytky okvětí. Tomu se nevyhnete ani při našem postupu, ale můžete vynechat krok, kdy se v tradičních receptech musí každý šípek rozříznout napůl a semínka je třeba lžičkou vydlabat. 
  2. Očištěné plody dejte do hrnce, podlijte je vodou a povařte je v ní doměkka. 
  3. Již měkké šípky mixujte tak dlouho, dokud z nich nevznikne téměř hladká kaše. Pokud je příliš hustá, zřeďte ji horkou vodou.
  4. Kaši propasírujte přes gázu, získáte tak šípkový protlak (a nemusíte šípky rozřezávat a vydlabávat). Přisypte k němu cukr v poměru 4 : 1 a vařte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Marmeládu je třeba míchat, aby se nepřipálila.
  5. Horkou ji nalijte do sterilizovaných skleniček a důkladně je uzavřete. Nezapomeňte vysterilizovat i víčka!

Tip redakce: Pokud se zcela vyhýbáte cukru, do marmelády ho nedávejte. Použijete-li zdravé, hnilobou či plísní nekontaminované plody a důkladně sterilizujete sklenice a víčka, marmeláda se nezkazí. Jestliže bude na váš vkus příliš řídká, lze ji zahustit například citrusovým či jablečným pektinem nebo agarem.  

Šípková marmeláda s jablky

Letos vypadá velmi nadějně i úroda jablíček, a tak můžete vyzkoušet další z oblíbených receptů – spojit chuť šípků s chutí jablek. Na kilogram šípků budete potřebovat kilogram jablek. Jak na to?

  1. Nejdříve si připravte šípkový protlak podle výše uvedeného receptu.
  2. Omyjte jablka, oloupejte je a odstraňte z nich jádřince. Rozkrájená na čtvrtky je dejte do hrnce, podlijte trochou vody a vařte do změknutí. Pokud máte rádi skořici, teď je pravý čas ji přidat.
  3. Změklá jablka rozmixujte, přidejte k nim šípkový protlak a cukr. Za stálého míchání směs vařte, dokud se cukr nerozpustí. Horkou marmeládu nalijte do sterilizovaných skleniček.    

Šípková marmeláda zastudena: Když chcete experimentovat

Jste-li příznivcem experimentování, mohl by vás zaujmout recept na přípravu marmelády zastudena. Šípky se v tomto případě vůbec nevaří, ale o to více času je třeba věnovat jejich přípravě. Opět budete potřebovat kilogram šípků a kilogram cukru.

  1. Šípky důkladně umyjte, odstraňte z nich stopky a bubáky. Rozřízněte každý plod a odstraňte z něj semínka s chloupky.
  2. Vložte je do nádoby, která není z kovu, a uložte na tři dny někam na vlhčí místo, aby tam mohly změknout. 
  3. Smíchejte kilogram změklých šípků se stejným množstvím cukru a mixujte, dokud nevznikne hladká směs. Tou naplňte sterilizované skleničky a uložte je na temné, chladné místo. 

Šípková marmeláda: kde ji použít?

S tím si jistě poradíte sami, výborná je totiž na každý způsob. Hodí se k potření pečiva s máslem, na korpusy dortů a také do cukroví. Její lehce pikantní chuť oceníte i v šípkové omáčce, kde se skvěle snoubí s divočinou. 

Podívejte se na video, jak uchovat bylinky dlouho čerstvé: 

Doporučujeme

Články odjinud