Mladé rostlinky potřebují teplotu nejméně 18 °C. Foto: iStockphoto.com

Mladé rostlinky potřebují teplotu nejméně 18 °C. | Foto: iStockphoto.com

K výsevu semen použijte kokosový substrát. Foto: iStockphoto.com

K výsevu semen použijte kokosový substrát. | Foto: iStockphoto.com

Rostlina potřebuje světlé místo. Foto: iStockphoto.com

Rostlina potřebuje světlé místo. | Foto: iStockphoto.com

Mangovníky jsou stálezelené stromy s jednoduchými celokrajnými listy. Foto: iStockphoto.com

Mangovníky jsou stálezelené stromy s jednoduchými celokrajnými listy. | Foto: iStockphoto.com

Mangovníku dopřejte vhodný substrát. Foto: iStockphoto.com

Mangovníku dopřejte vhodný substrát. | Foto: iStockphoto.com

Pozor na přemokřenou půdu! Foto: iStockphoto.com

Pozor na přemokřenou půdu! | Foto: iStockphoto.com

Prvních plodů se dočkáte za sedm let. Foto: iStockphoto.com

Prvních plodů se dočkáte za sedm let. | Foto: iStockphoto.com

Plody manga obsahují spoustu vitaminů. Foto: iStockphoto.com

Plody manga obsahují spoustu vitaminů. | Foto: iStockphoto.com

K výsevu semen použijte kokosový substrát. Foto: iStockphoto.com
Rostlina potřebuje světlé místo. Foto: iStockphoto.com
Mangovníky jsou stálezelené stromy s jednoduchými celokrajnými listy. Foto: iStockphoto.com
Mangovníku dopřejte vhodný substrát. Foto: iStockphoto.com
8
Fotogalerie

Jak vypěstovat mango z pecky: Zajímavý projekt pro dospělé i děty

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

Z pětatřiceti známých druhů mangovníku se na náš trh dostanou většinou plody mangovníku indického (Magnifera indica), které jsou jednak zdravotně prospěšné dospělým i dětem, druhak nejlépe snáší dlouhou dopravu. Jeho největším producentem je Thajsko.

Jak připravit pecku k výsevu

Pecku z dobře vyzrálého plodu před výsevem důkladně zbavte dužiny: dobře to jde kartáčkem pod tekoucí vodou. Tuhý obal můžete opatrně odstranit. Nejlépe to půjde, když pecku necháte ve vlažné vodě asi dvě hodiny nabobtnat a potom ji ve švu opatrně ostrým nožíkem rozevřete. Uvnitř je poměrně velké jádro, které nesmíte poškodit, protože pak nevyklíčí.

Jak zasadit mango: Vyberte správný substrát

K výsevu použijte kokosový substrát, protože není ani kyselý, ani zásaditý a neobsahuje vápník, který mangovník nesnáší. Substrátem naplňte přiměřeně velkou nádobu a semeno zasypte tak, aby bylo asi tři centimetry pod povrchem. Po celou dobu klíčení udržujte substrát vlhký, ne však přemokřený. Teplota by měla být mezi 25 až 30 °C. Za těchto podmínek mango vyklíčí za jeden až tři měsíce.

Hnojení, přezimování a přesazování

První půlrok rostlinu nepřihnojujte, protože živiny čerpá ze semene. Pak začněte přihnojovat třetinou doporučené dávky tekutého hnojiva a dávku postupně zvyšujte až na doporučené plné množství. Koncem léta hnojení a zálivku postupně omezte až do konce září, kdy nastává čas mangovník přezimovat v místnosti s teplotou kolem 15 °C s co největším přísunem světla.

Ideálním místem pro pěstování mangovníku je vytápěný skleník s možností přisvěcování. Čím je totiž tepleji, tím více musíme mangovníku dopřát světla, což platí i pro rostliny starší, které se už dají zimovat v chladnějším prostředí, ale samozřejmě ne tam, kde teplota klesá k nule.

Mangovník přesaďte za jeden až dva roky do směsi složené z kokosové drti, kompostu a hlinité zahradní půdy do květináče o dva až čtyři centimetry většího, než byl původní.

Kdy se můžete těšit na sklizeň

Mangovník je strom tropů a subtropů dorůstající v přírodě až do čtyřicetimetrové výšky. U nás určitě tak veliký nebude a prvních květů se dočkáte až po dlouhých sedmi letech, kdy mango začíná poprvé plodit. Plody obsahují velké množství vitaminu C. Komu se podaří vypěstovat alespoň dva plody, na oslavu si může připravit osvěžující salát, zmrzlinu nebo něco dobrého z indické kuchyně, jejíž součástí mango je.

Doporučujeme

Články odjinud