8
Fotogalerie

Mango nakažlivé chuti

Na Zemi byste našli snad tisíc druhů této dřeviny, která pochází Indie. Jablko tropů, jak se mangu přezdívá, však v současnosti roste ve velkém množství také v tropických oblastech celého světa.

Sladkost z tropů  

Stálezelený tropický strom manga indického se dožívá až tři sta padesáti let a dorůstá do výšky kolem třiceti metrů. Plod v sobě ukrývá ploché, oválné a nejedlé semeno v dřevnatém obalu, které se obtížně vyndává. Jak na to?

Plod nejprve překrojte a semeno pak okrájejte kolem nebo zbytek dužiny okousejte. Mango můžete také nakrojit po obvodu až po pecku a točením oddělit. Barvy mangových plodů najdete různé – zabarvují se žlutě, zelenavě žlutě, oranžovožlutě, zelenočerveně, žlutočerveně.  

mango.jpg
Typický tvar stromu manga indického

Mangová závislost  

Intenzivní aromatická vůně manga zanechá v ústech dlouho svou chuť a říká se dokonce, že se na ní člověk může lehce stát závislým. Mohu potvrdit, protože patřím k lidem, kteří nemohli mango ani cítit, ale jednou jsem ho zkusila a dnes patří k mým ovocným favoritům.

U nás nejčastěji seženete manga polozralá a ne příliš šťavnatá, alespoň podle mé zkušenosti. Ovšem z manga v plné zralosti vám doslova vytéká šťáva po rukách a musíte ho jíst někde nad talířem nebo miskou.

mango fialkové.jpg
Existují různé druhy odlišně zbarvených plodů 

Co vám může znepříjemnit pocit mangové sladkosti, jsou vlákna. Některé druhy mají více vláken, jiné méně. Jisté je, že se mohou pěkně zamotat do zubů a nesnadno se dostávají ven. Raději tedy kousejte proti směru vláken.  

Zkuste to i vy  

Pecku si můžete zasadit a pokusit se o úspěšné vypěstování celé exotické rostliny. Připravte si květináč s kyprou a lehkou půdou a semeno zasaďte budoucím klíčkem dolů (to poznáte podle tvaru semena). Mangu dopřejte teplo, světlo a vlhkou, avšak nepřemokřenou půdu.  

Lahodná chuť s vitaminy  

Kromě neodolatelné chuti vám mango poskytne hlavně vitamin B6, B3, A, E a vitamin C. Jejich obsah podporuje dýchání buněk, uklidňuje nervy a zlepšuje spánek.

mango.jpg
Takto většinou vypadá mango, které lze koupit v našich obchodech

Obsah karotenu pomůže k lepšímu opálení kůže, mangan podpoří funkci štítné žlázy a hořčík vylepší funkčnost srdce. Dále zde najdete například zinek a velké množství draslíku, který vyloučí přebytečnou vodu a tuk z těla.  

Menu à la tropy  

Mango vhodné ke konzumaci poznáte tak, že plod není tvrdý, ale ani příliš změklý na dotek. Mango nemusíte jíst pouze tak, že si ho oloupete a nakrájíte nebo přidáte do salátů. Hodí se k přípravě polévek, dezertů i k masu, rybám a k zavařování. Dnes vám přináším jeden takový denní mangový jídelníček a přeji dobrou chuť!  

mango na stromě.jpg
Dozrávající plody 

Polévka z manga a melounu  

Nejde o klasickou polévku, ale spíše o dezert.  

  • Připravte si dva střední žluté melouny, tři zralá manga, jednu lžíci medu, citronovou šťávu, čtyři kopečky skořicové či jiné oblíbené zmrzliny, lístečky máty na ozdobu.  
mangova polevka.jpg
Polévka, ale slaďoučká

Oloupejte melounky a manga a nakrájejte je na střední kostičky. Tři čtvrtiny ovoce rozmíchejte v mixéru a zbytek si nechte na ozdobu. K ovoci přidejte med a citronovou šťávu podle chuti. Dejte do lednice aspoň na hodinu, poté rozdělte směs do čtyř hlubokých talířů, do každé porce dejte jeden kopeček zmrzliny a ozdobte mátou.  

Sorbet z manga  

  • Potřebujete tři dobře uzrálá manga, tři vaječné bílky, dvě lžičky práškové želatiny, jeden přírodní jogurt a cukr.  

Manga oloupejte a vyndejte pecku, rozmačkejte je vidličkou. Dejte do mixéru, přidejte jogurt a trošku oslaďte. Želetinu dejte do trochy vody a po chvilce ji rozpusťte v teplé vodě. Přidejte k mangu s jogurtem. Z bílků ušlehejte sníh a oslaďte ho. Sníh opatrně vmíchejte lžící do mangové směsi a rozdělte do pohárů. Nechte v lednici několik hodin, poté můžete skleničky ozdobit kouskem oplatky. 
 

mango pěna.jpg
Sorbet z manga chutná i dětem 

Netradiční zmrzlina  

  • Připravte si dvě zralá manga, šťávu z jednoho citronu, špetku soli, sto dvacet gramů cukru a tři lžíce vody.  

Oloupejte manga a rozmačkejte je vidličkou i s vlastní šťávou, citronovou šťávou a solí. Směs vložte do mixéru a jednu minutu míchejte o vysoké rychlosti. Vodu společně s cukrem dejte vařit na mírný oheň, dokud se cukr nerozpustí. Za stálého míchání přiveďte k varu a sundejte z plotny. Nechte trochu vychladnout.  

Cukrovou vodu smíchejte s mangem a dobře promíchejte. Nalijte směs do nádoby a nechte dvě hodiny v mrazničce, poté vyndejte a dejte znovu do mixéru. Nakonec jí naplňte malé nádobky na zmrzlinu a nechte je v mrazničce až do podávání uzavřené.  

mango zmrzka.jpg
Domácí zmrzlina chutná báječně 

Mangový salát s kozím sýrem  

K přípravě salátu potřebujete dvě manga, dvě stě gramů kozího sýra, pomerančovou kůru, dva decilitry olivového oleje, dvě stě gramů ementálu a včelí med.  

Manga oloupejte, nakrájejte na malé kousky a dejte do mísy. Posypte je kousky kozího sýra a poté nahrubo nastrouhaným ementálským sýrem. Do olivového oleje vložte kousky pomerančové kůry z jednoho pomeranče a oslaďte medem. Zálivku vlijte do salátu.  

Kuře s mangovými kousky  

  • K přípravě tohoto karibského jídla potřebujete jedno napůl zralé mango nakrájené na plátky na ozdobu a čtvrt hrnku oleje. Na bílou omáčku si sežeňte čtvrt kilogramu margarínu, tři lžíce mouky, dvě kostky kuřecího bujónu, čtyři hrnky teplého mléka, jednu lžičku muškátového oříšku a čtvrt hrnku bílého vína.  
mango zelené.jpg
Mango může mít i zelenou barvu
  • Na mangovou směs potřebujete jeden hrnek oloupaného a na kousky nakrájeného manga, jeden hrnek vody, půl hrnku cukru a jednu lžičku octa. Samozřejmě nezapomeňte na kuře, sůl, pepř a olej na pánev.  

Bílou omáčku si zhotovíte tak, že v hrnci rozehřejete margarín, přidáte mouku a hustší kuřecí vývar. Dobře zamíchejte až do doby, než se začne vařit. Přidejte teplé mléko, muškátový oříšek a víno. Za stálého míchání přiveďte k varu. Poté se dejte do přípravy mangové směsi. Dohladka roxmixujte nakrájené mango, vodu, cukr a ocet.  

Mangovou směs dejte zahřát na pánev do doby, než se začne vařit, pak ji odstavte. Porce kuřete osolte a opepřete. Dejte je na pánev s rozehřátým olejem a osmažte dozlatova po obou stranách. Poté přelijte mangovou směsí a vařte ještě přibližně deset minut. Kuře podávejte na talířích s mangovou směsí, ozdobte kousky manga a polejte bílou omáčkou.

Doporučujeme

Články odjinud