Začátek podzimního času k vám zavane i příjemné vůně, třeba i šípkovou. Tyto plody se v domácnosti stoprocentně využijí, proto si je neváhejte z trnitých keřů natrhat. Nezapomeňte košík, rukavice a nůžky!
O trn se píchla a usnula
Až dva metry vysoký keř růže šípkové proslavila bezpochyby i pohádka o princezně. Dřív o této rostlině bájili hlavně ve starém Řecku, kde byla zasvěcena bohyni Afroditě. Ve starověku lidé věřili, že šípky mohou vyléčit kousnutí od vzteklého psa, a snad proto její latinské jméno přeložíte jako psí růže.
Šípková růže vstoupila i do pohádky
Sláva šípků nevynechala ani severské země. Ve Švédsku a Finsku si z nich vaří tradiční polévky. Eskymáci kmene Inupiat si pochutnávali na šípkové zmrzlině a v Anglii s nimi aromatizují tabák. Pokud zůstanete v české krajině, narazíte přinejmenším na šípkovou omáčku nebo čaj.
Šípek plný céčka
Šípek obsahuje především vitamin C. Ve zralých a neusušených plodech najdete céčka až celé jedno procento. Jakmile šípek usušíte, ubývá tohoto vitaminu o čtyřicet pět až devadesát procent.
Plody prospějí vašemu organismu
V šípcích dále najdeme vitamin P, A, vitaminy béčkové skupiny, flavonidy, citronovou, jablečnou a nikotinovou kyselinu, slizy, pektin, minerální látky a asi třicet procent cukrů.
Co červený plod vyléčí?
Šípek posiluje imunitní systém. Dáváte si ho pravidelně do jídel či nápojů? Pak vám musí sousedé závidět, jak odoláváte nachlazení, infekcím a chřipkám. Má také mírně močopudné účinky, a tak ho lze využít při zánětlivých onemocněních močového ústrojí či při výskytu ledvinových nebo močových kaménků.
Využívá se ho i při léčbě zánětů a bolestí křečových žil. Léčit a posilovat se můžete šípkovým čajem, který si připravíte ze dvou čajových lžiček drcených šípků a dvě stě padesáti mililitrů vody. Šípkáč si vařte přibližně deset minut, můžete ho osladit medem, a tak být ještě více fit!
Do vrásek a do korálků
Šípky oceníte též jako kosmetické pomocníky. Pomohou vám vyčistit a zjemnit pleť, dokonce působí proti tvorbě vrásek. V Maďarsku zpracovávají chloupky ze šípků, aby si vyrobili léky proti svědění.
Šípky se dají využít různě, jen je nasbírat
Vy můžete šípek uplatnit na výrobu zavařenin, sirupů, kompotů, domácích vín, omáček nebo na různé dekorace dle vaší fantazie – a hlavně na šípkové korálky pro malé princezny.
Sušíme a drtíme!
Šípky sbírejte především v říjnu, protože v tomto měsíci obsahují nejvíce vitaminu C. Plody musí být jasně červené a tvrdé. Pokud je sbíráte vlastními silami, volte pečlivě, na jakých místech.
Vylučte keře blízko silnic a oblasti, kde mohl být použit chemický postřik. Šípkové keře rostou prakticky všude: v lesích, houštinách, na mezích, podél cest, luk a tak dále.
Jak rozdrtíte šípky? Můžete je roztlouci ve hmoždíři a pak scedit. K tomu použijte látku, například starou látkovou plenu, anebo velmi husté sítko. Scezení je nutné proto, aby se zabránilo vniknutí šípkových chloupků, které mohou vyvolat alergickou reakci.
Plody trhejte za pěkného počasí, aby nebyly mokré
Doporučená teplota sušení je do šedesáti stupňů Celsia. Sušte je v tenkých vrstvách nejdříve na vzduchu a poté umělým teplem. Pro uskladnění vyberte šípkům suché a tmavé místo.
Uvařte si šípkovou omáčku
Často vaříte omáčková jídla? Připravte si známou šípkovou omáčku, která je velmi chutná a pikantní a hodí se výborně k masu, hlavně vepřovému.
Připravte si dva až tři dekagramy šípků nebo šípkového protlaku, 0, 75 litru masového nebo zeleninového vývaru, čtyři polévkové lžíce červeného vína, tři lžíce octa, citronovou kůru a šťávu, hladkou mouku, cukr, dva hřebíčky, kousek celé skořice, šest zrnek pepře, čtyři zrnka nového koření a sůl podle chuti.
Začnete tak, že do hrnce dáte šípky, vývar, ocet, víno, koření, citronovou kůru a citronovou šťávu. Přikryjte a vařte zakryté čtyřicet pět až šedesát minut, dokud se šípky nerozvaří.
Omáčku zahustěte jíškou připravenou z másla a hladké mouky a nechte ještě asi dvacet minut povařit. Hotovou omáčku propasírujte nebo rozmixujte. Nakonec dochuťte solí, cukrem a octem.