Úrodu sklízejte a zpracovávejte postupně. iStockphoto.com

Úrodu sklízejte a zpracovávejte postupně. | iStockphoto.com

Okurky dávejte do sklenic natěsno. iStockphoto.com

Okurky dávejte do sklenic natěsno. | iStockphoto.com

Plody k zavařování důkladně očistěte. iStockphoto.com

Plody k zavařování důkladně očistěte. | iStockphoto.com

Zavařovat můžete i v troubě nebo myčce. iStockphoto.com

Zavařovat můžete i v troubě nebo myčce. | iStockphoto.com

Okurky musí být křupavé. iStockphoto.com

Okurky musí být křupavé. | iStockphoto.com

Zkuste k nim přidat česnek. iStockphoto.com

Zkuste k nim přidat česnek. | iStockphoto.com

Lák nenalévejte úplně k hrdlu sklenice. iStockphoto.com

Lák nenalévejte úplně k hrdlu sklenice. | iStockphoto.com

Okurky dávejte do sklenic natěsno. iStockphoto.com
Plody k zavařování důkladně očistěte. iStockphoto.com
Zavařovat můžete i v troubě nebo myčce. iStockphoto.com
Okurky musí být křupavé. iStockphoto.com
7
Fotogalerie

Lák na okurky: Vyberte si z osvědčených receptů

Pokud jste se letos pustili do pěstování okurek a úroda se vydařila natolik, že syrové je nesníte, pustíte se pravděpodobně do jejich nakládání. A i když možná máte na nálev na okurky svůj oblíbený recept, proč nevyzkoušet alespoň s částí úrody něco nového?

Stejně jako u jakéhokoliv zavařování platí i u okurek tatáž pravidla: Zeleninu je třeba pečlivě umýt, sklenice i s víkem důkladně vyčistit a poté ještě vyvařit, případně přelít vřelou vodou a používat jen čisté pomůcky. A čím jiným tento článek zahájit než připomínkou Znojma, města okurek a úžasného nálevu na ně. Receptů na jeho přípravu samozřejmě existuje více, ale s tímto chybu rozhodně neuděláte.

Nálev na pravé znojemské okurky

Na 1 litr nálevu budete potřebovat:

  • ¼ l octa
  • ¾ l vody
  • 7 dkg cukru
  • 3 dkg soli
  • 3 kuličky pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • lžičku hořčičného semínka
  • 2 bobkové listy
  • mrkev a kousek křenu nakrájené na kolečka
  • cibuli rozkrájenou na plátky
  • kopr

Do hrnce nalijte vodu, přidejte do ní cukr se solí, dobře promíchejte a přiveďte k varu. V tom okamžiku přidejte ocet, pepř, nové koření, hořčičné semínko a bobkový list a nechte vařit pět minut. Do sklenice naskládejte okurky, mezi ně vložte sem tam mrkev, křen, cibuli a kopr. Až nálev vychladne, zeleninu jím zalijte a poté sterilizujte při teplotě 75 °C po dobu 20 minut.

Náš tip: Věděli jste, že nálev na okurky pomáhá proti kocovině?

Jednoduchý nálev Deko

Díky tomuto snadnému receptu si do zásoby předchystáte ochucenou zeleninu, kterou později využijete k přípravě různých salátů – bramborového, vajíčkového, luštěninového apod. Budete potřebovat jen zeleninu dle vlastního výběru (klasikou je okurek, hrášek, mrkev a celer, přičemž okurky tvoří směs z cca 60 procent), ocet, vodu, cukr a Deko, což je sypký kořenicí přípravek v ceně kolem 4 Kč.

Okurky nakrájejte na kostičky, stejně tak i předvařenou mrkev s celerem. Přidejte k nim kuličky hrášku (máte-li, tak i kukuřici). Směsí naplňte sklenice a zalijte nálevem, který připravíte z 1,75 l vody, 0,5 l 8% octa, 100 až 120 g cukru (dá se nahradit sladidlem) a obsahu sáčku Deko. Nálev povařte 5 minut a poté ochlaďte. Uzavřené sklenice sterilujte 20 minut při 80 °C. Hotový nálev můžete nějaký čas skladovat, protože se nezkazí, a spotřebovávat jej postupně podle toho, jak vám budou dorůstat okurky a další zelenina.

Nálev na okurky přímo do sklenic

Tento recept vychází opět z použití přípravku Deko a hodí se pro ty, kteří si chtějí dobu zavařování zkrátit na minimum. Ingredience jsou určeny pro 10 sklenic o objemu 0,7 l, přičemž nálev není třeba nijak přepočítávat. Veškeré rozdělování proveďte podle oka. Připravte si:

  • 1 Deko
  • 1 l octa
  • cukr
  • vodu
  • cibuli
  • mrkev
  • kopr
  • česnek

Na dno každé ze sklenic naskládejte několik koleček cibule i mrkve, pár snítek kopru, stroužek česneku a postupně přidávejte okurky. Ukládejte je natěsno a občas proložte uvedenou zeleninou. Poté je zasypte cukrem: 1,5 až 2 lžícemi na 1 sklenici. Deko rovnoměrně rozdělte do všech lahví a stejně pokračujte i s octem. Následně každou z nich zalijte vodou (může být i studená, nepřevařená), uzavřete a dejte sterilizovat při 100 °C od bodu varu na 5 minut. Poté ještě sklenice uložte podobně jako rýži pod deku, kde okurky dojdou, a nechte je tam do vychladnutí.

Bzenecký nálev na okurky

Přímo z Bzenecké octárny pochází následující recept na okurky, jehož součástí je i umělé sladidlo Sacharin. Budete potřebovat:

  • 7 kg okurek
  • cibuli
  • mrkev
  • kopr
  • 3 l vody
  • 1 l Bzeneckého octa
  • 120 g soli
  • 400 g cukru
  • 30 kuliček Sacharinu
  • 30 kuliček nového koření
  • 30 kuliček pepře
  • 1 lžíci hořčičného semínka
  • 4 bobkové listy
  • 4 kusy hřebíčku
  • kousek celé skořice

20 minut povařte dohromady vodu s octem a kořením. Okurky naskládejte do sklenic, proložte na kolečka nakrájenou mrkví, cibulkou a snítkou kopru. Zalijte nálevem, uzavřete a sterilujte 20 minut při 80 °C.

Ostřejší nálev na okurky salátovky

Pokud máte dostatek okurek salátovek nebo vám přerostly nakládačky, zkuste je zpracovat netradičně. Nachystejte si:

  • 1,5 kg okurek
  • 3 cibule
  • 1,5 lžíce soli
  • 300 ml octa
  • 200 ml krystalového cukru
  • ½ lžičky mletého pepře
  • ½ lžičky kari
  • ½ lžičky mletého chilli

Okurky i se slupkou nastrouhejte na kolečka, cibuli pokrájejte na půlkolečka a oboje smíchejte se solí. Nechte odležet po dobu tří hodin, aby se ze zeleniny dostala voda. Poté vodu slijte, zeleninu vyždímejte a přidejte k ní nálev uvařený z uvedených surovin. Vše důkladně zamíchejte a rozdělte do sklenic. Okurkový salát zavařujte 20 minut při 80 °C.

Doporučujeme

Články odjinud