Naši předkové planě rostoucí bylinky či plody takzvaných pláňat běžně zařazovali do svého jídelníčku. Někdy to byla z nouze cnost, ale často za tím vězela znalost léčivých účinků té které rostlinky.
Co má příroda na jídelníčku v dubnu?
Kromě tradičních kopřiv, které se stále používají do nádivky, je ke konci měsíce, kdy už ze země vyrazí leckterá rostlinka a stromy se obalují květy, nabídka docela široká.
Sedmikráska chudobka (Bellis perennis)
Představovat sedmikrásku znamená pověstné nošení dříví do lesa, ale pro pořádek: sedmikráska je vytrvalá bylina, jež tvoří k zemi přisedlou růžici okrouhlých lístků s dlouhým řapíkem. Květy jsou bílé nebo na okrajích růžové, složené z tenkých okvětních plátků seskupených kolem žlutého středu. Připomínají drobnou kopretinu.
Sedmikrásku známe všichni, ale co možnosti jejího využití?
Salát z této kytičky "Broučků" se u nás připravoval už ve středověku. Na jaře, když se na rostlince začnou vyvíjet poupata, obsahuje nejvíce vitaminu C i dalších důležitých látek jako například saponinů, tříslovin, hořčin, organických kyselin a flavonoidů.
Od dávných dob byla sedmikráska považována za všelék. Na každý pád jsou její účinky prokazatelné při zánětech průdušek provázených hleny, jejichž rozpouštění napomáhá čaj nebo sirup z květů. Květy si můžeme pro celoroční potřebu nasušit.
V kuchyni lze lístky, poupata i květy použít do salátů, bylinkových másel, pomazánek či nádivek. Plovoucí kvítky oživí limonády i koktejly, krásně se vyjímají jako ozdoba na dortech a dalších sladkostech. Pro další využití se také kandují.
Sedmikrásková polévka
Broučci si vařili zelnou polívčičku, my si můžeme uvařit naopak sedmikráskovou. Sedmikrásky kvetou několik měsíců, pokud bude polévka všem chutnat, lze si ji za sezónu několikrát zopakovat.
Potřebujeme litr hovězího vývaru (případně z kostky), misku květů a listů sedmikrásek, houby (v tomto období je nahradí i sušené), svazek naťové cibulky, vejce (jedno na osobu), lžíci mouky, máslo, kmín, pepř, sůl.
Návštěvu sedmikráskovou polévkou stoprocentně překvapíte
Do připraveného vývaru dáme vařit houby (sušené předem namočíme), okořeníme kmínem. Když jsou houby téměř měkké, připravíme si z mouky a másla světlou jíšku. Přidáme ji k vývaru a necháme dobře provařit. Nakonec přisypeme sedmikrásky, dochutíme pepřem a solí a necháme krátce povařit.
Mezitím si na másle zesklovatíme drobně nakrájenou cibulku, přidáme vejce a umícháme. Do polévkových misek dáme míchaná vajíčka, přelijeme polévkou a dozdobíme nasekanou cibulkovou natí. Polévka zdobená křehkými květy sedmikrásek je nevšedním zážitkem, který přinese jaro až na stůl.
Popenec břečťanolistý (Glechoma hederacea)
Spíše plevel než oblíbená rostlinka roste ponejvíce u cest a na okrajích lesů. Popenec je vytrvalá bylina dorůstající až třiceticentimetrové výšky, má nápadně okrouhlé zubaté listy svěže zelené barvy a kvete drobnými modrofialovými kvítky.
Květy popence mají krásnou barvu, hodí se i jako ozdoba do nejrůznějších pokrmů
Popenci se přikládala magická síla chránící člověka před očarováním i obávanou morovou nákazou. Obsahuje vitaminy C a B a provitamin A, dále třísloviny, hořčiny, silice, minerální látky a organické kyseliny. Sbírají se listy i celá nať. Nejvhodnější dobou pro sběr je duben a květen.
Jako léčivka se užívá při onemocněních žlučníku, snížené kyselosti žaludku a při průjmových onemocněních. Listy mají příjemnou kořenitou chuť, která je předurčuje jako přísady do salátů, omelet, mletých mas i polévek. Popenec se používá čerstvý i sušený.
Brambory s popencem
Nachystáme si šestnáct velkých brambor (čtyři na osobu), dvě stě gramů uzeného masa nebo šunky či uzeniny, tři sta gramů (dvě balení) taveného sýra, sto gramů másla, misku posekaných popencových lístků, půl paličky česneku, vejce, sůl a pepř.
Brambory dobře omyjeme a v celku i se slupkou dáme na čtvrt hodiny péci do předem roztopené trouby. Částečně upečené brambory necháme zchladnout, odkrojíme vršky a opatrně vydlabeme malou lžičkou.
Popenec patří mezi méně známé rostliny
Vydlabanou část brambor dáme do misky, kde ji rozmačkáme a spojíme se sýrem, nasekaným masem nebo uzeninou, máslem a vejcem. Okořeníme česnekem a špetkou pepře, podle potřeby dosolíme.
Vše dobře promícháme a vzniklou směsí naplníme brambory, které zavíčkujeme odříznutým vrškem a spojíme špejlí. Ještě na plechu je dáme na dalších dvacet až třicet minut zapéci do trouby. Jednotlivé brambory také můžeme zabalit do alobalu, aby nám náplň nevytekla. Podáváme doplněné salátem z čerstvé zeleniny, jak jinak než ochuceným čerstvě nasbíranými bylinkami.
Jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata)
Jitrocel patří mezi známé léčivky. Na jaře vytváří u země přisedlou listovou růžici kopinatých listů, ze které od května vyrůstají dlouhé štíhlé stonky s hnědavým klasovým květenstvím. Jitrocel obsahuje celou řadu vitaminů a minerálních látek: vitamin C, provitamin A, vápník, draslík, zinek, křemík, dále flavonoidy, silice, saponiny, hořčiny, pektiny, třísloviny, bílkoviny a organické kyseliny.
Jitrocel kopinatý si nespleťte s jitrocelem větším, který má kulatější listy
Čerstvé listy přikládané na postižené místo sloužily od pradávna k zmírňování obtíží, jako jsou půchýře na nohách, otoky, pohmožděniny či svědivá bodnutí hmyzem. Sirup z listů pomáhá při poruchách trávení a onemocnění dýchacích cest i jako prevence těchto chorob (podobně jako pampeliškový). V kuchyni se mohou jitrocelové listy stát sladkou tečkou svátečního i běžného oběda.
Lístky jitrocele smažené v těstíčku
Co je k přípravě tohoto pokrmu třeba? Čerstvé lístky jitrocele (na jednu porci asi tak šest lístků), hladká mouka, polohrubá mouka, dvě až tři vejce, špetka soli pro zlepšení šlehání vajec, tři lžíce mléka, trocha sodovky nebo špetka prášku do pečiva, tuk na smažení, moučkový cukr a skořice.
Když jitrocel kvete
Listy omyjeme ve studené vodě a zlehka osušíme. Obalíme je v hladké mouce, aby k nim lépe přilnulo těstíčko. To si připravíme z uvedených přísad a jednotlivé lístky v něm namáčíme a ihned smažíme na rozpáleném tuku. Usmažené pokládáme na savý papír, který odsaje přebytečný tuk, a obalujeme v moučkovém cukru smíchaném se skořicí. Podáváme teplé.
Když přidáme do těstíčka strouhaný sýr, osolíme, okořeníme a vynecháme finální obalení v cukru, máme slanou verzi, hodící se jako příloha ke grilovaným masům nebo pochoutka k vínu či pivu.
Jak šetrně sbírat rostliny
I když se jedná o plané rostliny, často plevel, chovejte se při jejich sběru stejně ohleduplně jako ke kytičkám na vlastní zahrádce. Sbírejte jen takové množství, které skutečně použijete a sběr provádějte šetrně – nevytrhávejte rostliny i s kořínky, aby se v přírodě zachovaly i na příště.