Víte, že meduňka působí proti depresi?    iStock

Víte, že meduňka působí proti depresi?  | iStock

Řeřicha představuje snadný způsob, jak si v zimě obstarat vitaminy iStock

Řeřicha představuje snadný způsob, jak si v zimě obstarat vitaminy | iStock

Pažitku uplatníme téměř ve všech polévkách iStock

Pažitku uplatníme téměř ve všech polévkách | iStock

Rozmarýn (vlevo) a tymián patří k velmi oblíbeným bylinkám iStock

Rozmarýn (vlevo) a tymián patří k velmi oblíbeným bylinkám | iStock

Petržel dodá každému jídlu kořenitou chuť i vůni iStock

Petržel dodá každému jídlu kořenitou chuť i vůni | iStock

Pěstování bylinek bude bavit i děti iStock

Pěstování bylinek bude bavit i děti | iStock

Řeřicha představuje snadný způsob, jak si v zimě obstarat vitaminy iStock
Pažitku uplatníme téměř ve všech polévkách iStock
Rozmarýn (vlevo) a tymián patří k velmi oblíbeným bylinkám iStock
Petržel dodá každému jídlu kořenitou chuť i vůni iStock
6
Fotogalerie

I v zimě můžete pěstovat bylinky

Většinu běžných bylinek pro vlastní potřebu si můžeme od jara do podzimu pěstovat na zahrádce. Co ale v zimě? Některé druhy lze pěstovat dál i doma za oknem. Zajistíme si tak zelené natě k ochucení jídel i stálý přísun vitaminů po celou zimu. 

Pro zimní pěstování v bytě se hodí bylinky, které v našich podmínkách přetrvávají zimu venku po několik let. Nemají zvláštní nároky a jejich vypěstování zvládne i začátečník. Do péče o rostlinky můžete klidně zapojit i děti.

Pěstování bylinek doma je nenáročné. Jak na to?

Potřebují pouze světlo na okenním parapetu, vhodný truhlík nebo květník a zahradní zeminu. Nemusíme se bát ani chladnější místnosti, teplota pro růst postačí v rozmezí patnácti až dvaceti stupňů, noční teploty v místnosti by neměly klesnout pod deset stupňů.

Zaléváme vlažnou vodou ráno, občas místo zálivky rostliny orosíme – zbavíme je tak prachu, který se na nich v místnosti usazuje a stěžuje jim dýchání. Přihnojovat bylinky nemusíme, protože živiny jim postačí až do jara. Potom některé z nich můžeme vrátit na zahradu nebo na balkón.  

Pažitka

Než začne mrznout, vyryjeme část sestřiženého trsu pažitky – mělo by v něm být alespoň dvacet cibulek. Na dno květníku dáme drenáž (keramzit, písek, štěrk) a pažitku zasadíme do připravené zeminy tak hluboko, jak byla v záhonu.

Mírně zalijeme a postavíme na světlé místo. Neseřezáváme celý trs naráz, pokud předpokládáme větší spotřebu, dáme si do truhlíku více trsů nebo osadíme více květináčů.

Pažitka je bohatým zdrojem vitaminů C a A, vápníku, železa i draslíku. Používáme ji nejlépe syrovou, pokud ji dáme do polévky nebo omáčky, tak těsně před dohotovením, abychom zachovali její hodnotu.  

Petrželka

Před příchodem mrazů vyryjeme ze záhonu asi pět rostlin kadeřavé petrželky, kterým ponecháme jen středové lístky.

Do přiměřeně velkého květináče dáme opět na dno drenáž a zasadíme rostliny. Postavíme na světlé místo a zavlažujeme podle potřeby. V průběhu zimy se dá přirychlená nať seřezávat třikrát až čtyřikrát.

Nať můžeme získat i z petržele kořenové: Vrcholový odřezek dáme do mělké misky či talířku s vlažnou vodou, jež doplňujeme podle potřeby. Brzy vyraší nové listy (stejným způsobem získáme i celerovou nať), které mají vysoký obsah vitaminů A,B i C a sloučenin železa, vápníku a hořčíku.

Zelená nať je vhodná do pomazánek, na zdobení chlebíčků i do hotových jídel. Zbytečně ji nevaříme, podstatně bychom snížili obsah vitaminů a minerálů, které obsahuje.

Řeřicha setá

Na rozdíl od předešlých rostlin si řeřichu vypěstujeme ze zakoupených semínek, která sejeme hodně hustě.

Potřebujeme plochou nádobu (talíř, misku, polystyrenový tácek), kterou naplníme substrátem. Drobounké semeno vyklíčí velmi rychle, nepotřebuje vysokou vrstvu zeminy, dá se pěstovat i na buničině.

Pozor ale na přeschnutí, jakmile klíčky zaschnou, škoda je definitivní a nic už semínka neoživí.

Jako dobrý pomocník se používá pod substrát nebo buničinu aranžovací hmota pro živé rostliny (oasis), která nasaje vodu a déle drží vlhkost. Během několika dnů dorostou rostlinky výšky šest až deset milimetrů a dají se sklízet.

Řeřichu, která má kromě vitaminu C a B i vysoký obsah draslíku, železa, vápníku a hořčíku používáme stejně jako pažitku.  

Meduňka

Je vytrvalá bylina s typickou vůní a chutí citronu. Před mrazy můžeme trs zasadit do většího květináče a pěstovat na okně v teplé místnosti s dostatkem světla.

Přihnojovat ji nemusíme, jen pokud ji chceme pěstovat v bytě celoročně; pak ji hnojíme od února ve čtrnáctidenních intervalech plným hnojivem.

V kuchyni se meduňka hodí k okořenění drůbežího i vepřového masa, do bílých omáček a majonézy nebo do ovocných salátů.

Listy se používají do vonných směsí a bylinných polštářků – její silice uvolňuje dýchací cesty, čaj z čerstvých nebo sušených listů je dobrý pít při nemocech z prochladnutí či při chřipce.

Na místa poštípaná hmyzem se přikládají čerstvé lístky meduňky přímo – zabrání otokům i zarudnutí. 

Domácí bylinky: Co ještě pěstovat v zimě?

Bylinek vhodných k pěstování v bytě přes zimu je víc druhů, příští rok můžete vysadit třeba rozmarýn, tymián nebo kerblík. Pokaždé docílíte v kuchyni jiné chuti a vůně při přípravě jídel a celou zimu pak budete mít něco pro zdraví i pro radost.

Doporučujeme

Články odjinud