Muchovník raší brzy na jaře. Hrozny půvabných medonosných květů jsou odolné vůči mrazu do minus pěti stupňů Celsia.


Muchovník raší brzy na jaře. Hrozny půvabných medonosných květů jsou odolné vůči mrazu do minus pěti stupňů Celsia.

Plody jsou sladší než známější kanadské borůvky.

Plody jsou sladší než známější kanadské borůvky.

Muchovník Lamarkův má černé plody.

Muchovník Lamarkův má černé plody.

Muchovník Lamarkův dorůstá v dospělosti do výšky od tří do šesti metrů a šířky od dvou do čtyř metrů. Stejně jako jiné druhy muchovníků se na podzim krásně zabarví.

Muchovník Lamarkův dorůstá v dospělosti do výšky od tří do šesti metrů a šířky od dvou do čtyř metrů. Stejně jako jiné druhy muchovníků se na podzim krásně zabarví.

Plody vyšlechtěných odrůd dozrávají najednou, což usnadňuje sklizeň.

Plody vyšlechtěných odrůd dozrávají najednou, což usnadňuje sklizeň.

Plody jsou sladší než známější kanadské borůvky.
Muchovník Lamarkův má černé plody.
Muchovník Lamarkův dorůstá v dospělosti do výšky od tří do šesti metrů a šířky od dvou do čtyř metrů. Stejně jako jiné druhy muchovníků se na podzim krásně zabarví.
Plody vyšlechtěných odrůd dozrávají najednou, což usnadňuje sklizeň.
5
Fotogalerie

Jak pěstovat muchovník

Muchovník neboli indiánská borůvka je velmi nenáročný keř, který poroste v podstatě kdekoliv. Poradíme vám, jaké druhy a odrůdy můžete vybrat, co je třeba vědět o jeho výsadbě a pěstování i jak zpracovat jeho plody. Vždyť ze vzrostlého keře můžete sklidit osm až patnáct kilogramů plodů!

Je velmi otužilý a nenáročný, roste v téměř jakékoli půdě. Bohatě kvete, krásně voní, produkuje množství výborných jedlých plodů a na podzim se jeho listí barví do úžasných odstínů červené a oranžové, které se uplatní v užitkové i okrasné zahradě.

Druhy muchovníku dostupné v Česku

Některé druhy, například muchovník oválný (Amelenchier ovalis), pocházejí sice z Evropy, nejsou však dostatečně prošlechtěny. Pro výsadbu se z tohoto důvodu hodí americké kultivary – díky nim muchovník bývá nazýván též jako indiánská borůvka – vyšlechtěné z muchovníku olšolistého (Amelanchier alnifolia).  

Z nich jsou u nás v zahradnictvích dostupné kultivary 'Martin', 'Thiessen', 'Smoky' či 'Nortline'. Dalším dostupným a chutným je muchovník Lamarkův (Amelanchier Lamarckii) a muchovník kanadský (Amelanchier canadensis). 

Jak pěstovat muchovník?

Všechny kultivary bez rozdílu jsou nenáročné na pěstování. Rostliny jsou odolné i vůči velmi silným mrazům (minus 30 stupňů) a plody dozrávají časně, proto je možné je pěstovat i ve vyšších a podhorských oblastech.

Keře jsou navíc samosprašné, takže pokud chcete na zkoušku vysadit jedinou rostlinu, nemusíte se bát neúrody. U některých druhů, např. muchovníku kanadského, se doporučuje pro vyšší procento opylení květů pořídit keře dva. 

Další předností muchovníku je jeho odolnost vůči chorobám a škůdcům. Má tuhé a lesklé listy, spodní strana je u některých druhů plstnatá. Na podzim se krásně vybarvují.

Keř neroste příliš agresivně a vytváří vzdušnou korunu, není proto náročný na řez. Pokud pod ním budete chtít udržovat trávník, můžete si jej dotvarovat do nízkého stromku.  

Jak zasadit muchovník?

Pro muchovník vyberte na zahradě slunné místo, aby vám dobře vyzrály plody. Pokud při výsadbě přidáte trochu kompostu do sadební jámy, pomůžete lepšímu zakořenění keře. Po výsadbě ho v suchých obdobích určitě nezapomeňte zalévat. Při dobrém zakořenění pak keř snese i dlouhodobé sucho lépe než jiné ovocné druhy.   

Keř nastupuje do plodnosti už ve druhém, nejpozději třetím roce od výsadby (záleží také na tom, jak starý jej pořídíte) a plodnost si je schopen udržet po desítky let.  

Vzhledem k dlouhověkosti muchovníků jej už od počátku zmlazujte do přiměřené výšky kolem tří metrů, jsou pak schopny plodit po celé délce prutu, takže je snáze očešete.  

Jak zpracovat plody muchovníku?

Plody muchovníku jsou tmavě fialové až modré bobulky o průměru deset milimetrů. Podle druhu dozrávají od poloviny června do konce srpna. Pro vyšší šťavnatost a cukernatost je můžete nechat klidně týden přezrát.

Z plně vzrostlého keře můžete sklidit osm až patnáct kilogramů plodů v závislosti na volbě odrůdy. Plody vyšlechtěných odrůd dozrávají najednou, což usnadňuje sklizeň. Nevadí-li vám sklízet plody postupně, můžete zvolit i původní formy: muchovník kanadský či Lamarkův.  

Využití plodů je podobné jako u ostatního drobného ovoce. Můžete je zpracovat do zavařenin či kompotů nebo vyrobit šťávu. Karmínové zbarvení dužiny je využíváno v potravinářském průmyslu. Odvar z listů pomáhá při žaludečních a střevních potížích.

VIDEO TIP: Zkuste tento recept na opilý trhanec s borůvkami!

Foto: Shutterstock, Profimedia

Doporučujeme

Články odjinud